Με σύνδρομο «burnout» το 50% των εργαζομένων στο Ε.Σ.Υ

10:39 24/2/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Το 40-55% των επαγγελματιών υγείας σε δημόσια νοσοκομεία υποφέρει από το σύνδρομο επαγγελματικής εξουθένωσης (burnout syndrome), δήλωσε στην ΕΡT Λάρισας ο επίκουρος καθηγητής επιδημιολογίας και επαγγελματικής υγιεινής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, ειδικός ιατρός εργασίας Γιώργος Ραχιώτης. Επιπλέον οι ελλείψεις υλικών στα νοσοκομεία-ως αποτέλεσμα της εφαρμογής μέτρων λιτότητας- αποτελούν παράγοντα που επιβαρύνει την επαγγελματική εξουθένωση των εργαζομένων, σύμφωνα με τον κ.Ραχιώτη.

Επιπροσθέτως, ανέφερε ότι οι εργαζόμενοι οι οποίοι εμφανίζουν burnout

παρουσιάζουν κατά 84% μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν διαβήτη και κατά 41% μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν στεφανιαία νόσο, συγκριτικά με αυτούς που δεν εμφανίζουν το σύνδρομο επαγγελματικής εξουθένωσης.

Γ.Ραχιώτης, επίκουρος καθηγητής επιδημιολογίας και επαγγελματικής υγιεινής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, ειδικός ιατρός εργασίας

Οι παράμετροι του συνδρομου επαγγελματικής εξουθένωσης

Το σύνδρομο επαγγελματικής εξουθένωσης, διεθνώς καθιερωμένο ως burnout syndrome, σύμφωνα με τον κ. Ραχιώτη απαρτίζεται ουσιαστικά από τρεις παραμέτρους:« Όταν ο εργαζόμενος δέχεται πίεση από το εργασιακό περιβάλλον που ξεπερνά τις δυνατότητες του, τότε αντιδρά και έχουμε πρώτον την εμφάνιση της συναισθηματικής εξουθένωσης, όπου πρακτικά «αδειάζει» ο εργαζόμενος απο εφεδρειες και δεν μπορεί να αντεπεξέλθει στα καθήκοντα του. Το δεύτερο στοιχείο είναι η αποπροσωποποίηση, όπου πλέον ο εργαζόμενος δεν ενδιαφέρεται για το αποτέλεσμα της εργασίας του, και το τρίτο στοιχείο είναι η μειωμένη απόδοση. Αυτές οι τρεις παράμετροι είναι μία απάντηση στο στρες. Το σύνδρομο επαγγελματικής εξουθένωσης δεν ταυτίζεται με το στρες. Το στρες όμως μπορεί να προκαλέσει το σύνδρομο burnout. Παρά το γεγονός ότι το burnout δεν είναι μία ιατρική διάγνωση και ουσιαστικά η εκτίμηση του γίνεται με χρήση ερωτηματολογίων, υπάρχουν στη διεθνή βιβλιογραφία επιδημιολογικές μελέτες, που το συσχετίζουν με σοβαρές νόσους, αναφέρει ο κ. Ραχιώτης.
«Σύμφωνα με μελέτες από το Τμήμα Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής του Πανεπιστημίου του Τελ Αβίβ , οι εργαζόμενοι οι οποίοι εμφανίζουν burnout έχουν κατά 84% μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν διαβήτη τύπου 2, και κατά 41% μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν στεφανιαία νόσο, συγκριτικά με τους εργαζόμενους που δεν εμφανίζουν το σύνδρομο».
Όπως αναφέρει ο κ. Ραχιώτης, οι εργαζόμενοι στο Εθνικό Σύστημα Υγείας ταλανίζονται από το σύνδρομο επαγγελματικής εξουθένωσης , σύμφωνα με μελέτες από την ελληνική πραγματικότητα, δεδομένων και των μεγάλων περικοπών πόρων που ακολούθησε την υπαγωγή της χώρας στο Μνημόνιο απο τον Απρίλιο το 2010:
«Μελέτη που έγινε από το Εργαστήριο Υγιεινής και Επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας σε συνεργασία με την Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας, έδειξε ότι τα ποσοστά burnout στα ελληνικά νοσοκομεία κυμαίνονται από 40-55%. Οι εργαζόμενοι των δημόσιων νοσοκομείων, οι οποίοι ανέφεραν ελλείψεις υλικών, και μάλιστα στοιχειωδών υλικών, είχαν τριπλάσια πιθανότητα, να αναπτύξουν burnout. Επίσης η συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων, δηλαδή ένα 88% ανέφερε ότι αυτές οι ελλείψεις έχουν ως αποτέλεσμα τη μείωση του επιπέδου της παρεχόμενης περίθαλψης στον ασθενή».

Ο κ. Ραχιώτης αναφέρε ότι «είναι ανάγκη όλοι μας να αντιληφθούμε ότι η χώρα μας απο την άνοιξη του 2010 έχει εισέλθει σε μια καταστροφική δίνη. Έχει απωλεσθεί το 30% του ΑΕΠ, δηλάδη περίπου το 1/3 της οικονομίας της χώρας. Πρόκειται για μια κολοσσιαία οικονομική και κοινωνική καταστροφή, πρωτοφανή για τα ευρωπαϊκά μεταπολεμικά δεδομένα».

Keywords
Τυχαία Θέματα