Εκδήλωση για τον Ελ. Βενιζέλο στους Βώρους

09:44 16/3/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Ομιλία με θέμα τον Ελευθέριο Βενιζέλο, οργανώνουν την ερχόμενη Κυριακή στις 11.30 το πρωί στους Βώρους Ηρακλείου, το Ίδρυμα Μουσείο Κρητικής Εθνολογίας και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Μεσαράς. Θα μιλήσει η νέα πρόεδρος του Ιδρύματος, Λουΐζα Καραπιδάκη.

Στη διάρκεια της ομιλίας θα προβληθούν διαφάνειες, ενώ θα εκτεθούν στον ίδιο χώρο αντίγραφα ορισμένων αντιπροσωπευτικών έργων μέσα από τα οποία αναδεικνύεται

η λατρεία που εκφράστηκε στο πρόσωπο του «Μεγάλου Κυβερνήτη», ως «Ευεργέτη του Έθνους», ως Οραματιστή της Ελλάδας «των δυο Ηπείρων και των πέντε θαλασσών». Λατρεία που εκδηλώθηκε είτε με έργα σπουδαίων και γνωστών καλλιτεχνών, συγγραφέων, μουσικών, αλλά κυρίως με έργα λαϊκά, καλλιτεχνών που εικονίζουν τον Βενιζέλο σε κεραμικά, κεντήματα , χαλιά, εφημερίδες, ή σε ζωγραφικούς πίνακες που τον παριστάνουν ως ήρωα φουστανελοφόρο, ή ως μυθικό αρχαίο ήρωα, ως Οδυσσέα, Λεωνίδα, ή ως Ηρακλή ροπαλοφόρο, ως Γίγαντα αλλά και Ηνίοχο Ήλιο.
Αμέτρητες είναι οι φωτογραφίες και επιστολές απλών ανθρώπων που απευθύνονται στον Βενιζέλο ως «Σωτήρα του Έθνους», που τον καταξιώνουν ως «Εθνικό Ήρωα» στη λαϊκή συνείδηση και στη συλλογική μνήμη.
Η κ. Καραπιδάκη ερεύνησε και βρήκε τα τεκμήρια που αναδεικνύουν τον Ελευθέριο Βενιζέλο ως εθνικό ήρωα , τα περισσότερα από τα Αρχεία του Κράτους αλλά και άλλες πηγές. Τα πρωτότυπα παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά στην έκθεση του Δήμου Ηρακλείου στη Βασιλική του Αγίου Μάρκου τον περασμένο Σεπτέμβριο. Στους Βώρους ωστόσο η κ. Καραπιδάκη θα έχει τη δυνατότητα να αναλύσει και συζητήσει τα τεκμήρια αυτά με τους συμμετέχοντες στην εκδήλωση.

Keywords
Τυχαία Θέματα