Ειδήσεις ΕΡΤ Κομοτηνής 17-11-2016

11:43 17/11/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Πολυτεχνείο- Εκδηλώσεις

Στις 3 το μεσημέρι η πορεία για το Πολυτεχνείο

Στις 3 το μεσημέρι, μπροστά από την παλιά Νομική στην Κομοτηνή, θα ξεκινήσει η καθιερωμένη πορεία για το Πολυτεχνείο, καθώς σήμερα συμπληρώνονται 43 ολόκληρα χρόνια από την εξέγερσή των φοιτητών αλλά και άλλων επαγγελματικών ομάδων όπως των Αγροτών και των Οικοδόμων, που σήμανε την αρχή του τέλους της χούντας των συνταγματαρχών.
Στην πορεία θα συμμετέχουν Αυτοδιοικητικοί, Παραγωγικοί φορείς, Συνδικαλιστικοί φορείς, κόμματα,, όπως

η ΛΑΕ Ροδόπης, κινήματα, φοιτητές, πολίτες, ενώ μετά την ολοκλήρωση θα γίνει κατάθεση στεφάνων, στο μνημείο της Εθνικής Αντίστασης, μπροστά στο κτίριο Διοίκησης-πρώην ΝομαρχίαΡοδόπης-.
Η Λαϊκή Ενότητα Ξάνθης θα πραγματοποιήσει αντιφασιστική διαδήλωση, σήμερα στις 5:30 μ.μ., στο Πολυτεχνείο Ξάνθης, με ε σύνθημα «Να δυναμώσουμε τον αγώνα ενάντια σε ιμπεριαλισμό – πόλεμο – φασισμό – μνημόνια».

Πολυτεχνείο: Κάλεσμα των φορέων του μαζικού κινήματος

43 χρόνια μετά το Πολυτεχνείο, το μήνυμά του είναι όσο ποτέ άλλοτε αδικαίωτο και όσο ποτέ άλλοτε επίκαιρο.
Αυτό αναφέρεται μεταξύ άλλων σε κάλεσμα που απευθύνουν το ΠΑΜΕ ο Σύλλογος Γυναικών Ροδόπης, το Σωματείο Συνταξιούχων, Ιδιωτικών Υπαλλήλων, Η ΠΕΑΕΑ και η Επιτροπή Ειρήνης.
Το κάλεσμα αφορά μαθητές, νεολαία, γυναίκες, εργαζόμενους και ανέργους να συμμετάσχουν καθολικά, στη συγκέντρωση που διοργανώνεται σήμερα στις 6.00 μ.μ στην κεντρική πλατεία Κομοτηνής.
Θα ακολουθήσει πορεία προς το μνημείο της Εθνικής Αντίστασης και κατάθεση στεφάνων.
Μετά το τέλος της εκδήλωσης αντιπροσωπεία των φορέων θα επιδώσει στο Τουρκικό Προξενείο Κομοτηνής, ψήφισμα διαμαρτυρίας για την αναστολή λειτουργίας της Επιτροπής Ειρήνης Τουρκίας για 3 μήνες, που αποφάσισε η Τουρκική κυβέρνηση.

Υποδομές-Μεταφορές

Σιδηροδρομική Εγνατία και σύνδεση Τοξοτών-Καβάλας

Πάνω από 4 δισ. ευρώ σε μεγάλα έργα οδεύουν προς συμβασιοποίηση για το 2017 και το 2018, προκειμένου να εκσυγχρονιστούν και ενισχυθούν οι δημοσιες υποδομές, είπε ο κ.Σπίρτζης, με τα σημαντικότερα από αυτά να είναι, μεταξύ άλλων: Η σιδηροδρομική Εγνατία και τα έργα αναβάθμισης λιμένων.
Ο στόχος είναι να «τρέξει» η σιδηροδρομική Εγνατία, με την ηλεκτροκίνηση από την Αλεξανδρούπολη ως τα σύνορα να υλοποιείται, ενώ προωθείται και η αντίστοιχη από Καβάλα προς τους Τοξότες. Η νέα χάραξη είναι παράλληλη με την οδική, ώστε να συνδέονται τέσσερα λιμάνια και τέσσερα ή πέντε εμπορευματικά κέντρα με τα υπόλοιπα Βαλκάνια και την Τουρκία (η Αλεξανδρούπολη, η Καβάλα, η Θεσσαλονίκη και η Ηγουμενίτσα).
«Οφείλουμε να εκμεταλλευτούμε την ευνοϊκή γεωπολιτική θέση της Ελλάδας και στις μεταφορές, αυτός είναι ο σύγχρονος τρόπος αναβάθμισης των δικτύων μεταφορών, καθώς η χώρα είναι κομβικό σημείο τόσο για το εμπόριο μέσω της διώρυγας του Σουέζ όσο και προς την Ασία.
Πέραν του οφέλους για την τόνωση της ανάπτυξης στη χώρα, καθοριστική είναι η συμβολή των μεγάλων έργων στην μάχη της απασχόλησης και για τις θέσεις εργασίας που θα ανοίξουν με τα νέα έργα, ενώ καθοριστική θα είναι η συμβολή τους και στα έσοδα του Δημοσίου και των ασφαλιστικών Ταμείων» υπογράμμισε καταλήγοντας ο κ. Σπίρτζης.

Κόμματα

Επίσκεψη της ΝΔ

Επίσκεψη στη Θράκη θα πραγματοποιήσει ο Γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ Λευτέρης Αυγενάκης , επικεφαλής κλιμακίου. Την Κυριακή θα βρίσκεται στον Ίασμο όπου θα μιλήσει για την Αγροτική Πολιτική του κόμματος.

Επίσκεψη Φώφης Γεννηματά στην Κομοτηνή

Την Κομοτηνή επισκέφτηκε χθες η Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗΣ, Φώφη Γεννηματά.
Η κ. Γεννηματά επισκέφτηκε το δημαρχείο Κομοτηνής και είχε συνάντηση με τον δήμαρχο Γιώργο Πετρίδη και στη συνέχεια προήδρευσε σε σύσκεψη εκπροσώπων παραγωγικών και επιστημονικών φορέων, στην αίθουσα του Εμπορικού & Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Ροδόπης ακούγοντας και καταγράφοντας τα προβλήματα και τα αιτήματα των φορέων της περιοχής.
Η κ. Γεννηματά απαντώντας στους φορείς της Ροδόπης τόνισε ότι η Δημοκρατική Συμπαράταξη δίνει μεγάλο βάρος στο Εθνικό Σχέδιο της παραγωγικής ανασυγκρότησης. «Έχω εντυπωσιαστεί από την ωριμότητα, την γνώση, την εμπειρία που συναντώ στις περιοδείες μου σε όλη τη χώρα. Πρέπει να αλλάξουμε,να συνδιαμορφώσουμε ένα εθνικό σχέδιο, να ενώσουμε δυνάμεις. Δεν θα μπορέσουμε να ξεπεράσουμε τα προβλήματά μας, αν δεν ενώσουμε τις δυνάμεις.Ο δρόμος που πρέπει να ακολουθήσουμε είναι δρόμος των ισχυρών κυβερνήσεων,του Εθνικού Σχεδίου» υποστήριξε. Παράλληλα, τόνισε ότι το πρόγραμμα που εφαρμόζει η χώρα δεν βγαίνει. «Συντηρείται ο φαύλος κύκλος του αδιεξόδου,της ανασφάλειας. Είναι ανάγκη να χαράξουμε μια εθνική γραμμή» τόνισε.

Το μέλλον της Ευρώπης

«Το μέλλον της Ευρώπης είναι στα χέρια της επόμενης γενιάς των Ευρωπαίων, που όμως μεγαλώνει μέσα στην αγωνία και την αβεβαιότητα” αναφέρθηκε στην χθεσινή εκδήλωση που διοργάνωσε στην Κομοτηνή το δίκτυο της νεολαίας του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, PES παρουσία της πρόεδρου της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφης Γεννηματά. Παράλληλα σημείωσαν ότι διεκδικούν «ένα ασφαλέστερο, πιο λαμπρό μέλλον με την κατοχύρωση ποιοτικής παιδικής φροντίδας, με εξασφάλιση θέσεων εργασίας και κατάρτισης για όλους τους νέους, με προσιτό πολιτισμό σε όλους και διεθνή προγράμματα ανταλλαγής για περισσότερους Ευρωπαίους φοιτητές». Στην εκδήλωση παρέστη και μίλησε ο βουλευτής Ροδόπης με το Ποτάμι, Ιλχάν Αχμέτ.
Ο κ. Αχμέτ, τόνισε κατά την διάρκεια της ομιλίας του ότι «Οι νέοι των προοδευτικών και δημοκρατικών κομμάτων της Ευρώπης, αποτελούν την μεγαλύτερη ελπίδα για μια σταθερή πορεία προς την δημοκρατική και θεσμική ολοκλήρωση της Ενωμένης Ευρώπης.

Δικαστικό

Ξάνθη: Αθώωση για έναν, ποινή φυλάκισης 4 ετών και 2 μηνών για τον δεύτερο στη Δίκη των Αντιεξουσιαστών

Ολοκληρώθηκε στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Ξάνθης η δίκη των δύο αντιεξουσιαστών από την Καβάλα που μετά από ακροαματική διαδικασία δύο ημερών που διεξήχθη .
Πρόκειται για μια πολύκροτη υπόθεση που εκδικάστηκε μετά από αρκετές αναβολές με κατηγορούμενους, αδέρφια, μέλη του αντιεξουσιαστικού χώρου από την Καβάλα για αδικήματα που τους αποδόθηκαν μετά τα επεισόδια που είχαν σημειωθεί κατά τη διάρκεια συγκρούσεων μεταξύ των αντιεξουσιαστών και της εθνικιστικής οργάνωσης «Πατριωτική Κίνηση Καβάλας» στην πλατεία του Κήπου της Καβάλας κατά στην επέτειο των Ιμίων το 2014.
Οι δύο κατηγορούμενοι αντιμετώπιζαν τις κατηγορίες για εγκληματική οργάνωση, διατάραξη της κοινής ειρήνης, ηθική αυτουργία για επικίνδυνη σωματική βλάβη, διακεκριμένη περίπτωση φθοράς, οπλοφορία, οπλοχρησία, έκρηξη και κατοχή εκρηκτικών βομβών, κάποιες από αυτές κακουργηματικού χαρακτήρα.
Το δικαστήριο του επέβαλε ποινή φυλάκισης 4 ετών και 2 μηνών και η έφεση που άσκησε κατά της απόφασης έχει ανασταλτικό χαρακτήρα.

Αυτοδιοίκηση

Ανακοίνωση της Παράταξης «Εμείς η πόλη»

«Αυτό που εμείς προτείνουμε και αναμέναμε ιδιαίτερα σε μια τόσο δύσκολη συγκυρία από αυτόν τον προϋπολογισμό αλλά γενικότερα από την πολιτική σας είναι νέες επιλογές, καινοτόμες και ρηξικέλευθες με σκοπό την καλύτερη αξιοποίηση και διαχείριση της περιουσίας του Δήμου και την επίτευξη υπεραξιών για την κοινωνία μέσω της ανάπτυξης του πρωτογενή τομέα, στήριξης της επιχειρηματικότητας και του τουρισμού στην περιοχή» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης «Εμείς … η πόλη», κα Φελίνα Καζάκου. Παράλληλα, σημειώνει ότι η πρόταση της Δημοτικής Αρχής αποτελεί «μια απλή διαχειριστική πράξη, η παράταξη μας απέχει από την ψήφιση του προϋπολογισμού του 2017».

ΔΠΘ

Αιτήσεις για την εικονική θερμοκοιτίδα

Μέχρι τις 10 Ιανουαρίου 2017 θα γίνονται δεκτές αιτήσεις για στην Εικονική θερμοκοιτίδα Επιχειρηματικότητας της Δομής Απασχόλησης και Σταδιοδορμίας ( ΔΑΣΤΑ) του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης.
Η εικονική θερμοκοιτίδα στοχεύει στην υποσρήριξη και στην ανάπτυξη των επιχειρηματικών δεξιοτήτων, μέσω συμβουλευτικής καθοδήγησης για την ανάπτυξη και εξέλιξη του επιχειρηματικού τους σκεπτικού, ώστε να υπερκεράσουν τα εμπόδια κατά την είσοδό τους στην Αγορά.
Πληροφορίες στον διαδικτυακό τόπο http//dasta.duth.gr

Κινήματα

Συνάντηση μελών ΠΡΑΤΤΩ Ροδόπης

Την περασμένη Δευτέρα πραγματοποιήθηκε από την Κίνηση Ιδεών και Δράσης ΠΡΑΤΤΩ Ν. Ροδόπης, συνάντηση μελών και φίλων του ΠΡΑΤΤΩ, στα γραφεία της κίνησης, στην οποία παραβρέθηκε και ο Γενικός Γραμματέας του ΠΡΑΤΤΩ, Κώστας Καραχάλιος.
Στη συνάντηση αναλύθηκαν οι τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις. Επιβεβαιώθηκε η ιδιαίτερη και αυξημένη ευαισθησία των μελών της κίνησης στη προβολή, και πίεση στην κατεύθυνση επίλυσης οξυμμένων τοπικών προβλημάτων.
Υιοθετήθηκε επίσης η συνεργασία του ΠΡΑΤΤΩ με την Ανεξάρτητη Κίνηση Οικονομολόγων Ελλάδας(Α.ΚΙ.Ο.Ε.) για τις εκλογές του Οικονομικού Επιμελητηρίου, τόσο σε κεντρικό όσο και σε περιφερειακό επίπεδο, με επικεφαλή στο ψηφοδέλτιο του περιφερειακού Τμήματος Θράκης(Τοπική Διοίκηση) το Γραμματέα του Τοπικού ΠΡΑΤΤΩ, Ανδρέα Χρίστου.
Τέλος εκφράστηκε η βούληση συμμετοχής και δραστηριοποίησης των μελών και φίλων του ΠΡΑΤΤΩ για την επιτυχία της εκδήλωσης, η οποία θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 23 Νοεμβρίου 2016 και ώρα 6:30 μ.μ. στην Αίθουσα «Αιμίλιος Ριάδης» (εντόςHELEXPO ΔΕΘ) με ομιλητή τον Πρόεδρο του ΠΡΑΤΤΩ και Υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά.

Πολιτισμός

Λαϊκό παραμύθι στη ΦΕΞ

Εκδήλωση με θέμα: «Το λαϊκό παραμύθι: ένα μέσο αυτονομίας και ενηλικίωσης» με την Λίλη Λαμπρέλλη, συγγραφέα, αφηγήτρια παραμυθιών θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 19 και την Κυριακή σεμινάριο για το λαϊκό παραμύθι στο Λαογραφικό – Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης στις επτά το απόγευμα και στις έντεκα το πρωϊ αντίστοιχα στο σπίτι πολιτισμού της ΦΕΞ.

Μελωδίες του Σ. Σινόπουλου

Οι μελωδίες του Σωκράτη Σινόπουλου σε συνδυασμό με τους αυτοσχεδιασμούς του κουαρτέτου «EIGHT WINDS» δημιουργούν μια μαγική ατμόσφαιρα γεμάτη συναισθήματα και μνήμες την Κυριακή 27 Νοεμβρίου στο Δημοτικό Αμφιθέατρο Ξάνθης στις εννέα το βράδυ.

Αστυνομικό Δελτίο

Η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος ενημερώνει τους επαγγελματίες για περιστατικά εξαπάτησης, μέσω της παραβίασης ροής επικοινωνίας μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Οι δράστες παρεμβαίνουν σε διαδικτυακές οικονομικές συναλλαγές και πείθουν τα θύματα να καταθέσουν χρήματα σε απατηλό λογαριασμό. η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος παρακαλεί τους επαγγελματίες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στην περίπτωση που διαπιστώσουν τέτοιου είδους περιστατικά, για την αποφυγή πιθανής οικονομικής εξαπάτησης τους.

Keywords
ειδήσεις, ΕΡΤ, ιλχάν αχμέτ, κομοτηνη, διαδηλωσεις, παμε, πεαεα, αλεξανδρουπολη, καβαλα, νέα, θεσσαλονικη, ελλαδα, νεα δημοκρατια, ΠΑΣΟΚ, pes, βομβα mall, εκλογες, ΔΕΘ, κινηση στους δρομους, σταση εργασιας, παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 2012, αλλαγη ωρας, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, ξανθη, εκλογες 2012, αλλαγη ωρας 2013, εκλογες 2014, αστυνομικο τμημα, κοινωνια, κομματα, πολυτεχνειο, γνωση, εθνικη, ηθικη, θεμα, θρακη, μνημειο, πιεση, προγραμμα, τα νεα, ωρα, αγορα, αγροτικη, αγωνια, αιτησεις, ασια, ατμοσφαιρα, αχμετ, βαλκανια, βγαινει, βραδυ, βρισκεται, γινει, γινονται, γραφεια, δευτερο, δευτερα, διευθυνση, δικη, δρομος, δικτυο, εγνατια, αιθουσα, ευρω, ειπε, εκρηξη, ελπιδα, εργα, εξελιξη, επτα, επιτυχια, ετων, η δικη, υποθεση, θεσεις εργασιας, ιλχάν αχμέτ, ιστορικο, κυβερνηση, κινηση, κυκλος, κτιριο, μηνες, νεολαια, νικο, νομικη, οπλοφορια, ωριμοτητα, παμε, πεαεα, περιφερειακο, προβληματα, προγραμματα, σαββατο, συνεχεια, συγκεντρωση, σπιτι, σχεδιο, σωματειο, τουρκια, φαυλος, φαυλος κυκλος, φωφη, φωφη γεννηματα, εννεα, επεισοδια, εθνικο, χωρα, ιδιαιτερα, κωστας, κυριακη, μπροστα, pes, θεσεις, χερια
Τυχαία Θέματα