Ειδήσεις ΕΡΤ Κομοτηνής 04-07-2017

10:58 4/7/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Αστυνομικό Δελτίο

Τροχαίο με νεκρό στο Φανάρι Ροδόπης

Θανάσιμος τραυματισμός 45χρονου ημεδαπού μετά από σφοδρή σύγκρουσης ΙΧ επιβατικού με Αγροτικό στο Φανάρι της Ροδόπης.
Επίσης από την σύγκρουση ανασύρθηκε και ένας τραυματίας 50 ετών, που είναι ο οδηγός του Αγροτικού, ο οποίος μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο.

Το τροχαίο δυστύχημα σημειώθηκε τις 5 το απόγευμα μετά και στον τόπο του δυστυχήματος έσπευσαν περιπολικά, οχήματα της ΠΥ και ασθενοφόρο.

Εκχώρηση ενεργειών Τεχνικής Βοήθειας στις Περιφέρειες
για την εφαρμογή των μέτρων / δράσεων του ΠΑΑ

2014-2020

Για την αποτελεσματικότερη εφαρμογή των μέτρων / δράσεων του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης-ΠΑΑ- 2014-2020 που έχουν εκχωρηθεί στις Περιφέρειες της Χώρας εκδόθηκε σχετική υπουργική Απόφαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Ευάγγελου Αποστόλου, σύμφωνα με την οποία εκχωρείται στις Περιφέρειες της Χώρας, το συνολικό ποσό των 7.846.000 ευρώ για την υλοποίηση ενεργειών Τεχνικής Βοήθειας του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014 – 2020.
Με την εκχώρηση των ενεργειών της Τεχνικής Βοήθειας, οι Περιφέρειες έχουν την αρμοδιότητα διαχείρισης κονδυλίων, που θα συμβάλουν ουσιαστικά στην αποτελεσματικότερη και ταχύτερη υλοποίηση των μέτρων / δράσεων του ΠΑΑ που τους έχουν ήδη εκχωρηθεί και αφορούν σε αναπτυξιακές παρεμβάσεις στην Περιφέρεια.

Πρόγραμμα Επιτήρησης Εξωτικών Νοσημάτων

Ο Αν. Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιάννης Τσιρώνης, στην πρόσφατη συνάντηση του με τους Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Έβρου, Νατάσα Γκαρά, Γιώργο Καΐσα και Δημήτρη Ρίζο, παρουσία του Γενικού Διευθυντή Βιώσιμης Ζωϊκής Παραγωγής και Κτηνιατρικής, Θωμά Αλεξανδρόπουλο, ενημέρωσε για το πρόγραμμα Επιτήρησης Εξωτικών Νοσήµατων, προϋπολογισμού 1.836.877 ευρώ το οποίο ενέκρινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τις Περιφέρειες της Ελλάδας, μεταξύ των οποίων και η Ανατολική Μακεδονία-Θράκης.
Το Πρόγραμμα εγκρίθηκε μετά από διαβούλευση µε την Ε.Ε τόσο στο τεχνικό κομμάτι όσο και στην χρηματοδότησή του και ήδη έχει δρομολογηθεί η εφαρμογή του για τέσσερα εξωτικά νοσήματα: την Οζώδη ∆ερματίτιδα Βοοειδών, την Ευλογιά του προβάτου, τον Αφθώδη Πυρετό και την Πανώλη των Μικρών Μηρυκαστικών.
Η χρηματοδότηση σε ποσοστό 100% από την ΕΕ περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τη δαπάνη πρόσληψης συνολικά 24 κτηνιάτρων στις Περιφερειακές Ενότητας της χώρας και στις κτηνιατρικές υπηρεσίες του ΥΠΑΑΤ, τη διενέργεια εκπαιδευτικών προγραμμάτων, καθώς και την προμήθεια εξοπλισμού, αναλώσιμων υλικών και ειδικού λογισμικού. Ειδικότερα για τον νομό Έβρου προβλέπεται η πρόσληψη δύο κτηνιάτρων μέσω ΑΣΕΠ, ο απαραίτητος εξοπλισμός και η προμήθεια δύο οχημάτων.
Επιπλέον, συζητήθηκαν τα μέτρα πρόληψης που εφαρμόζονται στο νομό Έβρου για τη νόσο ευλογιά, μετά το πρόσφατο κρούσμα πλησίον των συνόρων με την Τουρκία, καθώς και η ενδεχόμενη λειτουργία Κέντρου Εξωτικών Νοσημάτων στο νομό Έβρου.

Εκδόθηκαν οι προσκλήσεις του ΕΠΑλΘ 2014-2020

Εκδόθηκαν οι προσκλήσεις του Επιχειρησιακού Προγράμματος Αλιείας 2014-2020.
Οι προσκλήσεις απευθύνονται προς:Περιφέρειες της χώρας Δήμους Λιμενικά Ταμεία και περιλαμβάνουν δράσεις για: Επενδύσεις για τη βελτίωση των υποδομών στους αλιευτικούς λιμένες, στις ιχθυόσκαλες, στους τόπους εκφόρτωσης και στα καταφύγια, περιλαμβανομένων των επενδύσεων σε εγκαταστάσεις για τα απόβλητα και τη συλλογή θαλάσσιων απορριμμάτων.
Επίσης Επενδύσεις για την κατασκευή ή τον εκσυγχρονισμό αλιευτικών καταφυγίων προκειμένου να βελτιωθεί η ασφάλεια των αλιέων.
Επισημαίνεται ότι: η κοινοτική στήριξη δεν καλύπτει την κατασκευή νέων λιμένων, νέων τόπων εκφόρτωσης ή νέων ιχθυοσκαλών
η κοινοτική στήριξη μπορεί να δοθεί και στην αλιεία εσωτερικών υδάτων.
Η έναρξη υποβολής των προτάσεων είναι 22-6-2017 και η λήξη 30-10-2017 (για τα έργα με προπαρασκευαστικές ενέργειες) και 31-12-2018 (για τα έργα χωρίς προπαρασκευαστικές ενέργειες).
Πρόγραμμα «Καινοτομία στην Αλιεία
Επίσης το πρόγραμμα Καινοτομία στην Αλιεία με συγχρηματοδοτούμενη Δημόσια Δαπάνη 4.000.000€. Η πρόσκληση απευθύνεται προς:
Ερευνητικούς οργανισμούς (ΑΕΙ, ΑΤΕΙ, Ερευνητικά Κέντρα, Ινστιτούτα, Τεχνολογικοί φορείς) σύμφωνα με τους ορισμούς των σχετικών νόμων και περιλαμβάνουν δράσεις που στοχεύουν στην ανάπτυξη ή εισαγωγή :
α) νέων ή σημαντικά βελτιωμένων αλιευτικών προϊόντων και εξοπλισμού,
β) νέων ή βελτιωμένων διαδικασιών και τεχνικών,
γ) νέων ή βελτιωμένων συστημάτων διαχείρισης και οργάνωσης.

Αυτοδιοίκηση

Πρόγραμμα δημιουργικής απασχόλησης

Η Δημοτική Βιβλιοθήκη Κομοτηνής υλοποιεί Πρόγραμμα δημιουργικής απασχόλησης παιδιών, για παιδιά σχολικής ηλικίας, διάρκειας έως 31 Ιουλίου.
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει θεατρικό παιχνίδι, ζωγραφική, παραμύθια, επιτραπέζια παιχνίδια, αινίγματα κ.α. υπό την επίβλεψη φοιτητών του Τμήματος Φιλολογίας του ΔΠΘ, και στα πλαίσια της πρακτικής τους άσκησης.
Οι δραστηριότητες θα πραγματοποιούνται κάθε μέρα από 10.00 έως 13.00 το πρωί, στο χώρο της Δημοτικής Βιβλιοθήκης

Αιτήσεις νέων σχημάτων για τη Σκηνή Νέων στις Γιορτές Παλιάς Πόλης
Από το Κέντρο Πολιτισμού ανακοινώθηκε ότι τα μουσικά σχήματα που θέλουν να συμμετέχουν στις Γιορτές Παλιάς Ξάνθης και συγκεκριμένα στην Σκηνή Νέων, μπορούν να στέλνουν τις προτάσεις τους στο [email protected], υπ όψιν του Νίκου Ιγνατιάδη.
Οι διαθέσιμες ημερομηνίες είναι από 4 έως 9 Σεπτεμβρίου 2017. Να σημειωθεί ότι η συμμετοχή του κάθε συγκροτήματος είναι χωρίς αμοιβή.

Εκκλησία

Χορήγηση επιδόματος στους τρίτεκνους

Ξεκίνησε η χορήγηση του επιδόματος των δικαιούχων τριτέκνων οικογενειών της Θράκης μετά από συντονισμένες ενέργειες του Μακαριωτάτου Ἁρχιεπισκόπου Αθηνώ ν καί πάσης Ἑλλάδος κ. Ἱερωνύμου , των Μητροπολιτών της Θράκης καί του Ἱδρύματος «Σταύρος Νιάρχος». Πρόκειται για μια προσφορά της Εκκλησίας προς την πολύτεκνη οικογένεια.

ΕΛΑΣ
Αίτημα για το επίδομα διμοιριών

Έγγραφο αίτημα συνέταξε και απέστειλε το Δ.Σ. της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Ροδόπης ζητώντας από τις αρμόδιες αρχές την άμεση εκδήλωση όλων των απαραίτητων ενεργειών, για την αναδρομική χορήγηση του επιδόματος διμοιριών ύψους 75€ μηνιαίως, σε όλους τους Αστυνομικούς Υπαλλήλους που στελεχώνουν τις νεοσυσταθείσες Διμοιρίες Υποστήριξης στις Ανατολικές Νησιωτικές περιοχές Χώρας.

Σύλλογοι

Έβδομο Αντάμωμα Ανατολικο-Ρωμυλιωτών, Βόρειο-Θρακών
Το 7ο Πανελλήνιο αντάμωμα των Ανατολικο-Ρωμυλιωτών Βορειοθρακών, θα πραγματοποιηθεί στην Κομοτηνή την ερχόμενη Παρασκευή, Σάββατο και την Κυριακή, 7-8 και 9 Ιουλίου, αντίστοιχα.
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει γλέντι στην Αίγειρο, στην Ξυλαγανή και στο Δημοτικό Πανθρακικό Στάδιο Κομοτηνής.

Ο Μορφωτικός Όμιλος Ν. Σιδηροχωρίου, με την στήριξη της Δ.Κ.Ε.Π.Π.Α.Κ. , διοργανώνει τη Γιορτή Πανσελήνου στην μαγευτική παραλία Μολυβωτής την Παρασκευή 7, το Σάββατο 8 και την Κυριακή 9 Ιουλίου 2017.
Ώρα ‘εναρξης : 20:00
Οι τρεις μουσικές βραδιές περιλαμβάνουν
07/07 : Dj George Boulgarakis
08/07 : Dj George Boulgarakis
09/07 : Ελληνική βραδιά με το συγκρότημα του Γ.Τζατζανά και Dj

Πολιτισμός-Εκπαίδευση

Δύο Μουσειολόγους στο Μουσείο Καραθεοδωρή μέσω κοινωφελούς προγράμματος του Δήμου Κομοτηναίων

Δύο Μουσειολόγους απόκτησε το Μουσείο Καραθεοδωρή, μέσω κοινωφελούς προγράμματος του Δήμου Κομοτηναίων.
Με την παρουσία των δύο Μουσειολόγων, ανοίγει ένα νέο πεδίο δράσεων και υλοποίηση προγραμμάτων, για τους μαθητές, αλλά και για μεγαλύτερες ηλικίες και επιστημονικούς συλλόγους, αλλά και για την ψηφιοποίηση του αρχείου το Μουσείου.

Δέκα ιστορίες για την Ξάνθη: Το συλλογικό πόνημα της ομάδας δημιουργικής γραφής της ΦΕΞ

Δέκα ιστορίες με φόντο την πόλη της Ξάνθης και τους ανθρώπους της, είναι το απόσταγμα της πρώτης ολοκληρωμένης συγγραφικής δουλειάς της ομάδας Δημιουργικής Γραφής της ΦΕΞ.
Το βιβλίο, με τίτλο ‘Πληροφορίαι Εντός’- κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ‘Μέθεξις’ – είναι αποτέλεσμα συλλογικής δουλειάς μιας εξαιρετικά δεμένης ομάδας που ξεκίνησε να μυείται στην τέχνη της δημιουργικής γραφής, πριν από περίπου τέσσερα χρόνια , υπό την καθοδήγηση του Κωνσταντίνου Παππά.

Keywords
Τυχαία Θέματα