Μεταστέγαση προσφύγων σε διαμερίσματα στη Λάρισα

22:57 25/4/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Ομόφωνη ήταν η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Λάρισας στο πρόγραμμα μεταστέγασης των προσφύγων που έχουν αιτηθεί άσυλο σε διαμερίσματα, το οποίο επεκτείνεται και στη Θεσσαλία.
Η πρόταση του Υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Γιάννη Μουζάλα ο οποίος επισκέφθηκε πρόσφατα τη Λάρισα και είχε εκτενή συζήτηση για το θέμα με τους Δημάρχους της Θεσσαλίας συζητήθηκε απόψε στο Δημοτικό Συμβούλιο έπειτα από αίτημα της αντιπολίτευσης.
Διαφοροποιημένη ήταν η άποψη του ανεξάρτητου Δημοτικού Συμβούλου κ. Μάριου

Ξηρομερίτη που ζήτησε να υπάρξουν αντισταθμιστικά οφέλη από το πρόγραμμα μετεγκατάστασης και έδωσε λευκή ψήφο.
Όπως εξήγησε ο Δήμαρχος, βασιζόμενος στα λεγόμενα του κ. Μουζάλα, η έγκριση του προγράμματος θα οδηγήσει στο κλείσιμο των δομών που λειτουργούν σε Τρίκαλα και Βόλο και την αποσυμφόρηση της δομής του Κουτσοχέρου όπου ζουν 1000 πρόσφυγες. Ο αριθμός αυτός σύμφωνα με τις διαβεβαιώσεις, θα μειωθεί στο μισό, δηλαδή οι πρόσφυγες που θα παραμείνουν στο Κουτσόχερο δεν θα ξεπερνούν τους 500.
Ο στόχος σύμφωνα με τον κ. Καλογιάννη είναι να ενοικιαστούν στη Λάρισα 70 με 80 διαμερίσματα στα οποία θα φιλοξενούνται 5 με 6 άτομα κατά περίπτωση στο κάθε ένα από αυτά και θα προσφέρουν καλύτερες συνθήκες διαβίωσης.
Βασικά κριτήρια για την μετεγκατάσταση είναι να έχουν αιτηθεί άσυλο, να βρίσκονται στη χώρα μας με την οικογένειά τους και να προέρχονται από τη Συρία.
Το πρόγραμμα προκάλεσε μια σειρά ερωτημάτων και προβληματισμών από την πλευρά των δημοτικών συμβούλων της αντιπολίτευσης. Για παράδειγμα, τί θα γίνει αν το πρόγραμμα δεν συνεχιστεί πέραν του 2018 που λήγει, τί θα γίνει με τους πρόσφυγες που θα αρνηθούν να εγκαταλείψουν το διαμέρισμα με την ολοκλήρωση του προγράμματος, πώς θα γίνουν οι προσλήψεις προσωπικού που προβλέπεται και πως θα αντιμετωπιστεί το ενδεχόμενο ν κάποιος από τους πρόσφυγες να χρειαστεί ιατρική περίθαλψη πέραν της βασικής.
Το επόμενο βήμα από την έγκριση του προγράμματος είναι, το κείμενο που θα συνταχθεί από την Ύπατη Αρμοστεία να έρθει προς ψήφιση στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Keywords
Τυχαία Θέματα