Εύσημα στην ηγεσία του ΟΗΕ και προτροπή για διάλογο στο Κυπριακό από τα μέλη του Σ. Α

09:45 19/7/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

«Να διατηρήσουν τα κέρδη» που θεωρούν ότι, επιτεύχθηκαν στη διάσκεψη για το Κυπριακό στο Κραν Μοντανά προτρέπουν τις δυο πλευρές στην Κύπρο τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας (ΣΑ) του ΟΗΕ .

Ο ειδικός σύμβουλος του γγ του ΟΗΕ Έσπεν ‘Αιντε και η ειδική αντιπρόσωπος Ελίζαμπεθ Σπέχαρ ήταν αυτοί που ενημέρωσαν τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, απάντησαν σε ερωτήσεις

και άκουσαν τις παρεμβάσεις τους.

‘Οπως μεταδίδει το ΡΙΚ, μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης – που διεξήχθη κεκλεισμένων των θυρών- ο Κινέζος πρόεδρος του ΣΑ, πρέσβης Λιού Λιεγί, σε δηλώσεις του συνεχάρη, εκ μέρους των μελών του Συμβουλίου, την ηγεσία των Ηνωμένων Εθνών στη διάσκεψη για την Κύπρο στο Κραν Μοντανά, σημειώνοντας ιδιαίτερα τον προσωπικό ρόλο του γγ και των δύο συνεργατών του, οι οποίοι, όπως είπε, εργάστηκαν ακούραστα προσπαθώντας να επιτύχουν συμφωνία. Σύμφωνα με διπλωματική πηγή, το σχέδιο ψηφίσματος ήδη έχει επιδοθεί στα 5 μόνιμα μέλη του ΣΑ.

«Τα μέλη του ΣΑ θα συνεχίσουν να υποστηρίζουν τις καλές τους υπηρεσίες» τόνισε, για να προσθέσει ότι «επαναβεβαίωσαν τη συνεχή τους δέσμευση προς υποστήριξη των δύο πλευρών στις προσπάθειές τους να φτάσουν σε μία συνολική και διαρκή διευθέτηση του κυπριακού, βασισμένη στα σχετικά ψηφίσματα του ΣΑ».

Ταυτόχρονα, τα μέλη του ΣΑ προέτρεψαν τις πλευρές «να προβληματιστούν για τον καλύτερο τρόπο, προκειμένου να επαναρχίσουν τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων».

Τέλος, εξέφρασαν τις προθέσεις τους να ανανεώσουν την εντολή της Ειρηνευτικής Δύναμης του ΟΗΕ στην Κύπρο, για το προσεχές εξάμηνο.

Προσερχόμενος στη συνεδρίαση ο Βρετανός μόνιμος αντιπρόσωπος, Μάθιου Ράικροφτ, αναφέρθηκε στις εξελίξεις στο κυπριακό και τις διεργασίες στο ΣΑ για το ψήφισμα.

«O γγ του ΟΗΕ έκανε μία απολύτως εξαιρετική δουλειά. Πήγε δύο φορές στο Κραν Μοντανά, την πρώτη δημιούργησε δυναμική (μομέντουμ) και έθεσε το πλαίσιο (landing zone) με μία δέσμη θέσεων και αρχών που θα μπορούσαν να αποτελέσουν ένα καλό πακέτο για να συμφωνήσουν τα μέρη. Μετέβη επίσης για το τέλος των διαπραγματεύσεων» είπε ο κ. Ράικροφτ.

Ο Βρετανός μόνιμος αντιπρόσωπος εξέφρασε τη λύπη του, διότι, όπως υποστήριξε, «αν και έφτασαν κοντά, δεν πέρασαν τη γραμμή τερματισμού». Επισήμανε ότι είναι να σημαντικό να υπάρξει τώρα μία περίοδος προβληματισμού για να εκτιμήσουν τα μέρη τι θα συμβεί μετά.

Σε ερώτηση, αν θα μπορούσε να ξανανοίξει η διάσκεψη για την Κύπρο, ο Βρετανός πρέσβης ανέφερε ότι αυτό θα μπορούσε να συμβεί κάποια στιγμή.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα