Δυσφορία Πεκίνου για επικοινωνία Τραμπ με πρόεδρο της Ταϊβάν

12:10 3/12/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Την έντονη αντίδραση του Πεκίνου προκάλεσε η τηλεφωνική επικοινωνία που είχε την Παρασκευή ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ με την πρόεδρο της Ταϊβάν Τσάι Ινγκ-γουέν. Ο Τραμπ σε ανάρτησή του στο Twitter επεσήμανε ότι του τηλεφώνησε η Τσάι για να τον συγχαρεί για τη νίκη του. Για «μικροπρεπή ενέργεια» εκ μέρους της Ταϊβάν, έκανε λόγο ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών Ουάνγκ Γι, ενώ ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε

πως δεν υπάρχει καμιά αλλαγή στην πολιτική της «μιας Κίνας».

Ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, είχε τηλεφωνική συνδιάλεξη με την πρόεδρο της Ταϊβάν Τσάι Ινγκ-γουέν, δήλωσε μια εκπρόσωπος της ομάδας του που έχει αναλάβει τη μετάβαση. Η Χόουπ Χιξ επιβεβαίωσε ότι η τηλεφωνική συνδιάλεξη έγινε, ενώ η ομάδα του εκλεγμένου προέδρου εξέδωσε μια ανακοίνωση στην οποία αναφέρει πως οι Τραμπ και Τσάι σημείωσαν τους «στενούς δεσμούς στα πεδία της οικονομίας, της πολιτικής και της ασφάλειας ανάμεσα στην Ταϊβάν και τις ΗΠΑ».

Η τηλεφωνική συνδιάλεξη που είχαν η πρόεδρος της Ταϊβάν Τσάι Ινγκ-γουέν και ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ είχε προσυμφωνηθεί εδώ και καιρό, δήλωσε σήμερα ο Άλεξ Χουάνγκ, εκπρόσωπος της ταϊβανέζικης προεδρίας, κληθείς να σχολιάσει την ανάρτηση του Τραμπ στον λογαριασμό του στο Twitter στην οποία ανέφερε πως ήταν η Τσάι εκείνη που του τηλεφώνησε για να τον συγχαρεί για τη νίκη του.

Η πολιτική της «μιας Κίνας» δεν έχει αλλάξει, διαβεβαιώνει ο Λευκός Οίκος, αντιδρώντας στην τηλεφωνική επικοινωνία του εκλεγμένου Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, με την πρόεδρο της Ταϊβάν.

Για «μικροπρεπή ενέργεια» εκ μέρους της Ταϊβάν, κάνει λόγο ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών Ουάνγκ Γι, όπως μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο Phoenix Television που έχει την έδρα του στο Χονγκ Κονγκ.
Η τηλεφωνική συνομιλία ήταν η πρώτη τέτοιου είδους επαφή που είχε με την Ταϊβάν ένας εκλεγμένος πρόεδρος ή πρόεδρος των ΗΠΑ από τότε που ο πρόεδρος Τζίμι Κάρτερ αναγνώρισε διπλωματικά την Κίνα το 1979 και αποδέχθηκε την Ταϊβάν ως μέρος μιας «αδιαίρετης Κίνας».
«Απλώς η πλευρά της Ταϊβάν καταφεύγει σε μια μικροπρεπή πράξη και δεν μπορεί να αλλάξει τη δομή της «αδιαίρετης Κίνας» που έχει ήδη διαμορφωθεί από τη διεθνή κοινότητα», δήλωσε ο Ουάνγκ σ’ ένα ακαδημαϊκό φόρουμ, μετέδωσε το δίκτυο.

Η Ταϊβάν είναι ένα από τα πιο ευαίσθητα πολιτικά ζητήματα της Κίνας και το Πεκίνο καταφέρεται εναντίον οποιασδήποτε μορφής επίσημη επαφή ξένων κυβερνήσεων με ηγέτες της Ταϊβάν.
Η Κίνα είναι καχύποπτη έναντι της Τσάι, η οποία εξελέγη τον Ιανουάριο, και πιστεύει πως θέλει να ασκήσει πίεση για την επίσημη ανεξαρτητοποίηση του νησιού, κάτι που αποτελεί «κόκκινη» γραμμή για το Πεκίνο. Η Τσάι έχει δηλώσει πως θέλει να διατηρήσει το status quo με την Κίνα και πως θέλει ειρηνικές σχέσεις.

Πηγή-Φωτο: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα