Δωρήτρια ιστορικής μνήμης

11:30 25/5/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Άνοιξε το οικογενειακό της αρχείο στους κατοίκους της Κομοτηνής κι όχι μόνο. Η κα Φωφώ Κουτλογεωργίου, ένας ακούραστος άνθρωπος, εθελόντρια του Ερυθρού Σταυρού, μισό και πλέον αιώνα, στην ένατη δεκαετία της ζωής της πια σκέφτηκε να προσθέσει τη δική της ψηφίδα στην ιστορική μνήμη του τόπου.

«Πρόκειται για φωτογραφικό υλικό, αλλά και για καταγεγραμμένες αναμνήσεις από τους ίδιους τους πρωταγωνιστές των φωτογραφιών που πρωτοστάτησαν σε σημαντικά γεγονότα

της εποχής τους» δηλώνει η πάντοτε ευγενική κα Φωφώ για το υλικό που δώρισε στα Γενικά Αρχεία του Κράτους (ΓΑΚ) και σημειώνει «το σκεφτικό μου ήταν ότι πράγματα κοινού ενδιαφέροντος θα πρέπει να κατατίθενται σε ένα δημόσιο χώρο για να έχουν πρόσβαση όλοι οι πολίτες και να ενημερώνονται σωστά.»

Το φωτογραφικό αυτό ταξίδι στο αρχείο της Κομοτηναίας δωρήτριας ξεκινά από το 1914 και φθάνει ως τη λήξη του Εμφυλίου Πολέμου. Πρόκειται για φωτογραφικά στιγμιότυπα από την Κομοτηνή, τη Ρουμανία, την Κωνσταντινούπολη, τη Σμύρνη και τη Μακεδονία. «Ο ενδιαφερόμενος θα έχει την ευκαιρία να μάθει την πραγματική ιστορία των περιοχών αυτών στη συγκεκριμένη χρονική περίοδο. »

Αμέτρητα φωτογραφικά κλικ, εικόνες σε άσπρο και μαύρο που δωρίστηκαν στα ΓΑΚ της Κομοτηνής (κι ένα μέρος στο Μουσείο της Καβάλας) θα παρουσιαστούν στο κοινό της πόλης, στις αρχές Ιουνίου σε ειδική έκθεση που διοργανώνουν τα ΓΑΚ.

«Είναι τυχεροί όσοι έχουν αρχείο, φωτογραφικό ή άλλο στα χέρια τους. Δεν το έχουν, όμως, για εκείνους, θα πρέπει να ξέρουν ότι αφορά κι άλλους κι αφορά περισσότερο την νέα γενιά, η οποία θα έχει τη δυνατότητα να μάθει από πραγματικά στοιχεία τι διαδραματίστηκε στον τόπο της.» δηλώνει η κα Κουτλογεωργίου προτρέποντας κι άλλους να κάνουν το δικό της «βήμα» εμπλουτίζοντας με το προσωπικό τους αρχείο, το αρχείο των ΓΑΚ της Κομοτηνής, την κοινή ιστορική μνήμη.
Φώτο:Φωφώ Κουτλογεωργίου Φωτογράφος:Μαρία Νικολάου

The post Δωρήτρια ιστορικής μνήμης appeared first on ert.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα