Δίωξη στη ΔΕΗ για την ημιτελή και ζημιογόνα λειτουργία του Αλιβερίου

15:25 8/3/2013 - Πηγή: ΕΡΤ
Ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος άσκησε η Εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας σε βάρος των μελών του ΔΣ της ΔΕΗ για τη μονάδα στο Αλιβέρι η οποία αν και θα έπρεπε να λειτουργεί κανονικά εδώ και δύο χρόνια, μέχρι σήμερα παραμένει ημιτελής, προκαλώντας ζημία στο δημόσιο που ξεπερνά τα 100 εκατομμύρια ευρώ. Η δίωξη αφορά το αδίκημα της απιστίας στην υπηρεσία με τις επιβαρυντικές περιστάσεις του νόμου περί Καταχραστών
του Δημοσίου και στρέφεται σε βάρος των μελών του ΔΣ της ΔΕΗ που υπέγραψε την επίμαχη σύμβαση το 2007 με την εταιρεία ΜΕΤΚΑ, συμφερόντων του ομίλου Μυτιληναίου. Η Εισαγγελία άσκησε επίσης ποινική δίωξη για ηθική αυτουργία στην παραπάνω πράξη σε βάρος του νομίμου εκπροσώπου της αναδόχου εταιρείας.

Η επίμαχη σύμβαση αυτή έχει χαρακτηριστεί ως σκάνδαλο από τη ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ ενώ όπως προέκυψε από την εισαγγελική έρευνα ότι υπεγράφη παρά το γεγονός ότι ήταν γνωστό πως υπήρχαν προβλήματα στην αδειοδότηση του έργου και δεν επρόκειτο να κατασκευαστεί έγκαιρα ο αγωγός φυσικού αερίου, που ήταν προϋπόθεση για τη λειτουργία της Μονάδας της ΔΕΗ. Σύμφωνα με τα στοιχεία που προέκυψαν από την έρευνα, η ζημιά που εκτιμάται ότι υπερβαίνει τα 100 εκατομμύρια ευρώ συνίσταται στην αποζημίωση που η ΔΕΗ υποχρεώθηκε να καταβάλει στον ανάδοχο, εξαιτίας της καθυστέρησης, στο ποσό που κατέβαλε ως πριμ επιτάχυνσης της κατασκευής του αγωγού φυσικού αερίου στην κατασκευάστρια εταιρεία (ΔΕΣΦΑ), στην απώλεια τοκοφορίας των πρόωρα εκταμιευθέντων κεφαλαίων και στην επιβάρυνση από τόκους δανείων που έλαβε. Την υπόθεση θα χειριστεί ανακριτής.
Keywords
Τυχαία Θέματα