Δηλώσεις, διαβεβαιώσεις και αιτήματα για την αποκατάσταση του Τεμένους

13:05 23/3/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

“Το υπουργείο είναι αποφασισμένο να αποκαταστήσει πλήρως το μνημείο αυτό και να το παραδώσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο”, ανέφερε σε δηλώσεις της η γενική γραμματέας του υπουργείου πολιτισμού, Μαρία Βλαζάκη, που επισκέφθηκε το Διδυμότειχο για να διαπιστώσει το μέγεθος της ζημιάς που προκάλεσε η πυρκαγιά που ξέσπασε στο Μεγάλο Τέμενος του Διδυμοτείχου (Βαγιαζήτ) εχθές τα ξημερώματα.

Η κα. Βλαζάκη διαβεβαίωσε ότι “άμεσα θα γίνουν οι απαιτούμενες τροποποιήσεις στην οριστική μελέτη του έργου, με τις οποίες θα αντιμετωπιστεί ό,τι συνέβη”. Διαβεβαιώσεις για την άμεση αποκατάσταση

του Τεμένους παρείχε και ο υφυπουργός Εξωτερικών, Γιάννης Αμανατίδης.
Εν τω μεταξύ, αίτημα για την άμεση υλοποίηση Ειδικού Προγράμματος Άμεσης Αποκατάστασης του Τεμένους Διδυμοτείχου υπέβαλαν οι βουλευτές Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης του ΣΥΡΙΖΑ στην υπουργό Πολιτισμού, Λυδία Κονιόρδου, σημειώνοντας ότι το συγκεκριμένο μνημείο “αποτελεί σημείο πολιτιστικής αναφοράς όχι μόνο για τους Εβρίτες, αλλά και για ολόκληρο τον κόσμο”.

«Δεν μπορεί να γίνει ανεκτή οποιαδήποτε εκμετάλλευση αυτού του ατυχούς περιστατικού, τόσο για το σπουδαίο αυτό ιστορικό μνημείο, όσο και για την περιοχή μας και τη χώρα μας γενικότερα», αναφέρει σε δήλωσή του ο βουλευτής Έβρου της Νέας Δημοκρατίας, Αναστάσιος Δημοσχάκης, για το συμβάν της πυρκαγιάς που κατέστρεψε το εσωτερικό του Μεγάλου Τεμένους του Διδυμοτείχου. Ο βουλευτής καλεί την ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού «να μην ολιγωρήσει και να επισπεύσει τις διαδικασίες αποκατάστασης των ζημιών».

Ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με την οποία ζητά τη συνδρομή της για την αποκατάσταση της ανυπολόγιστης καταστροφής που προκάλεσε η πυρκαγιά στο Μεγάλο Τέμενος του Διδυμοτείχου, κατέθεσε ο επικεφαλής της ομάδας ευρωβουλευτών της Νέας Δημοκρατίας, Μανώλης Κεφαλογιάννης. «Το Τέμενος Βαγιαζήτ, που θεωρείται το παλαιότερο και σημαντικότερο οθωμανικό μνημείο στην Ευρώπη, σηματοδοτεί την ειρηνική συνύπαρξη Χριστιανών και Μουσουλμάνων. Είναι χαρακτηρισμένο μνημείο και ανήκει στο υπουργείο Πολιτισμού, υπό την επίβλεψη του οποίου μάλιστα το τελευταίο διάστημα διενεργούνταν εργασίες αποκατάστασης», σημειώνει ο ευρωβουλευτής και ερωτά την Ευρωπαϊκή Επιτροπή «ποια ευρωπαϊκά ταμεία μπορούν να συνεισφέρουν στις δαπάνες αποκατάστασης».

Συντάκτης: Χρυσούλα Σαμουρίδου

Keywords
Τυχαία Θέματα