Διαβουλεύσεις για τα τελευταία προαπαιτούμενα – Τα «αγκάθια» και οι εναλλακτικές λύσεις (video)

21:51 30/5/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Εναλλακτικό δρόμο για τα προαπαιτούμενα που συνδέονται με τη δόση των 7,5 δις. ευρώ, αναζητούν κυβέρνηση και δανειστές, καθώς οι δύο πλευρές ξεκινούν από εντελώς διαφορετικές αφετηρίες.

Αυτό φάνηκε, άλλωστε, και στην τηλεδιάσκεψη του οικονομικού επιτελείου με τους θεσμούς, όπου τέθηκαν επί τάπητος τα ζητήματα των αναδρομικών του ΕΚΑΣ, των κόκκινων δανείων με εγγύηση του Δημοσίου και του νέου ταμείου αποκρατικοποιήσεων.

Παρά τα μικρά βήματα προόδου σε τεχνικά θέματα, δεν υπήρξε ουσιαστική σύγκλιση. Για το ζήτημα του ΕΚΑΣ η

ελληνική πλευρά επιμένει ότι θα βρεθεί τρόπος ώστε είτε άμεσα, είτε έμμεσα, να μην υπάρξει αναδρομική επιβάρυνση των συνταξιούχων που το χάνουν λόγω μείωσης των εισοδηματικών κριτηρίων.

Μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ, ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος τόνισε ότι το ισοδύναμο μέτρο της κυβέρνησης για να μην επιστρέψουν οι συνταξιούχοι τα αναδρομικά του ΕΚΑΣ θα είναι το επίδομα που τους θα χορηγηθεί λογιστικά από το πρωτογενές πλεόνασμα.

«Τηρούμε τη συμφωνία κατά γράμμα, αλλά σε αυτό το θέμα μπορούμε να κάνουμε ό,τι θέλουμε, γιατί το μέτρο είναι εκτός μνημονίου», διαμήνυσε ο υπουργός Εργασίας.

Ταυτόχρονα παράγοντες του οικονομικού επιτελείου διαβεβαιώνουν ότι οι θεσμοί δεν θέτουν σε αμφισβήτηση τη δημιουργία του Κοινωνικού Ταμείου που προανήγγειλε ο πρωθυπουργός.

Σχετικά με τα κόκκινα δάνεια, που είναι εγγυημένα από το ελληνικό Δημόσιο, οι δανειστές ζητούν να επιτρέπεται η πώλησή τους σε ξένα funds ενώ το υπουργείο Οικονομίας υπογραμμίζει ότι αναζητείται εναλλακτική λύση ώστε μην υπάρξει επιβάρυνση του προϋπολογισμού από την κατάπτωση αυτών των δανείων.

Εξίσου ακανθώδες είναι και το αίτημα των θεσμών να ενισχυθεί η νομική προστασία της διοίκησης του νέου Ταμείου αποκρατικοποιήσεων και να μην υπάρξει συνέχεια στις διώξεις παλαιών μελών του ΤΑΙΠΕΔ.

«Είναι διαφορετικό ζήτημα το τι ισχύει στο νέο Ταμείο και τι ίσχυε στο ΤΑΙΠΕΔ. Για τα πρώην στελέχη του παλαιού Ταμείου ισχύει ότι προβλέπουν οι νόμοι. Η δικαιοσύνη παραμένει ανεξάρτητη και ανεπηρέαστη από την κυβέρνηση», σχολίασαν σχετικά κυβερνητικές πηγές.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, πάντως, σε επιστολή του προς τους δανειστές, υπογραμμίζει, ότι υπάρχουν οκτώ προαπαιτούμενα τα οποία δεν μπορούν να περάσουν από τη Βουλή καθώς οι βουλευτές της πλειοψηφίας είναι κουρασμένοι από τα δύσκολα νομοσχέδια που ψήφισαν τις τελευταίες 20 μέρες.

Στα προαπαιτούμενα αυτά, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνονται:

η αποκρατικοποίηση του ΑΔΜΗΕ,το πάγωμα των ειδικών μισθολογίων καιη κατάργηση των ειδικών συντάξεων για τα εργατικά ατυχήματα.

Τις επόμενες ημέρες οι διαβουλεύσεις θεσμών και κυβέρνησης θα συνεχιστούν με στόχο την τελική συμφωνία με τον εκπρόσωπο της Κομισιόν Μαργαρίτη Σχοινά, να εκφράζει την αισιοδοξία του ότι οι διαπραγματεύσεις αναμένεται να ολοκληρωθούν στο εγγύς μέλλον.

Πάντως ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) ξεκαθαρίζει ότι μόνο μετά την ψήφιση των προαπαιτουμένων θα εκταμιευθεί η δόση, η οποία θα περιλαμβάνει και ένα σημαντικό ποσό για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου.

Εν τω μεταξύ, αυξημένες είναι οι προσδοκίες της κυβέρνησης εν όψει της συνεδρίασης του ΔΣ της ΕΚΤ την Πέμπτη, καθώς πληθαίνουν οι ενδείξεις ότι ο Μάριο Ντράγκι θα ζητήσει την επιστροφή του Waiver για τα ελληνικά ομόλογα.

Μία τέτοια εξέλιξη θα οδηγήσει σε περαιτέρω ενίσχυση των τιμών των ομολόγων και θα δώσει τη δυνατότητα στις ελληνικές τράπεζες να αποκτήσουν πρόσβαση σε φθηνότερη χρηματοδότηση από την Φρανκφούρτη με άμεσο όφελος περίπου 500 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα, στις αρχές Ιουλίου αναμένεται να εξεταστεί και η ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης μ’ ένα ποσό μεταξύ 3 και 5 δισ. ευρώ.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ1
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΑΚΗΣ ΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ

Σχετικές ειδήσεις:

Αγώνας δρόμου για τις εκκρεμότητες – Επιστολή Τσακαλώτου στους θεσμούς

Εκταμίευση των 7,5 δισ. εφόσον τηρηθούν όλα τα προαπαιτούμενα, λέει ο ESM

«Λογιστικά» θα ρυθμιστούν τα αναδρομικά του ΕΚΑΣ (video)

Οι διαβουλεύσεις Ελλάδας-θεσμών αναμένεται να ολοκληρωθούν σύντομα λέει ο Σχοινάς (video)

Σταθάκης: Μηδενισμός των οφειλών του Δημοσίου προς ιδιώτες σε 12 μήνες (video)

Σόιμπλε: Η Ελλάδα ανακάμπτει πιο γρήγορα από ό,τι περίμεναν πολλοί
Η ΕΚΤ μπορεί να δεχθεί τα ελληνικά ομόλογα ως ενέχυρα λέει η Wall Street Journal

The post Διαβουλεύσεις για τα τελευταία προαπαιτούμενα – Τα «αγκάθια» και οι εναλλακτικές λύσεις (video) appeared first on ert.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα