Διακόπηκε η δίκη για την υπόθεση του νοσοκομείου Τρικάλων

20:46 28/9/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Διακόπηκε για τις 7 Οκτωβρίου στις 9 το πρωί η δίκη που ξεκίνησε σήμερα, στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Τρικάλων, με κατηγορούμενους επτά τελικώς συνδικαλιστές, αλληλέγγυους και δημοσιογράφους, που κάθισαν στο εδώλιο του κατηγορουμένου μετά από μήνυση που κατέθεσε εναντίον τους ο εργολάβος καθαριότητας του νοσοκομείου Τρικάλων.

Η διακοπή κρίθηκε σκόπιμη λόγω του προχωρημένου της ώρας, ενώ η δίκη ξεκίνησε σήμερα, μετά από αρκετές αναβολές, λόγω της προηγούμενης αποχής των δικηγόρων.

Αρχικώς οι κατηγορούμενοι ήταν εννέα (9), απαλλάχθηκαν ωστόσο δύο,

μία δημοσιογράφος και μία γιατρός, για δικονομικούς λόγους. Να σημειωθεί επίσης ότι από νωρίς στα δικαστήρια μετέβησαν δεκάδες Τρικαλινοί για να συμπαρασταθούν στους κατηγορούμενους, μετά από σχετικό κάλεσμα της πρωτοβουλίας αλληλεγγύης στους εννέα.

«Πολιτική δίωξη»

Η υπόθεση ξεκίνησε με την κατάθεση του μηνυτή, δηλαδή του εργολάβου καθαριότητας του νοσοκομείου.

Αίσθηση προκάλεσε η πολλάκις επαναλαμβανόμενη φράση του «διώκομαι για πολιτικούς λόγους». Εν ολίγοις ο εργολάβος, που κατέθεσε τη μήνυση, υποστήριξε ότι «διώκεται από τους εννέα» για πολιτικούς λόγους και συγκεκριμένα διότι ανήκει σε διαφορετική πολιτική παράταξη από εκείνη που ανήκουν οι μηνυθέντες. Ως «δίωξη» δε προσδιόρισε το ότι, μετά τα όσα υποστήριξαν το καλοκαίρι του 2014 εναντίον του οι εννέα συνδικαλιστές, δημοσιογράφοι και αλληλέγγυοι στις καθαρίστριες – εργαζόμενες στην εταιρία του, υπέστη ζημιά και εθίγη η επαγγελματική του υπόσταση, καθώς δεν κατάφερε να πάρει άλλο έργο στη Θεσσαλία.

Να θυμίσουμε ότι η υπόθεση αφορά στο καλοκαίρι του 2014, οπότε καθαρίστριες που εργάζονταν στην εταιρία του μηνυτή είχαν προχωρήσει σε επίσχεση εργασίας, καταγγέλλοντας το γεγονός ότι ήταν απλήρωτες επί μακρόν και παράλληλα ότι υφίσταντο εκφοβισμό από την πλευρά του εργοδότη τους. Εκείνη την περίοδο οι δημοσιογράφοι είχαν καλύψει τα γεγονότα και τις κινητοποιήσεις που γίνονταν στον χώρο του νοσοκομείου, συνδικαλιστές και αλληλέγγυοι είχαν σπεύσει να συμπαρασταθούν στις καθαρίστριες. Από όλους όσοι είχαν μεταβεί στο νοσοκομείο ο εργολάβος κατέθεσε μήνυση για συκοφαντική δυσφήμιση απλή και διά του τύπου και για εξύβριση κατά εννέα ανθρώπων.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι στην όλη υπόθεση είχε εμπλακεί και η Επιθεώρηση Εργασίας, μετά από καταγγελία που έγινε από καθαρίστριες του νοσοκομείου για τους προαναφερόμενους λόγους. Επίσης, η μήνυση για συκοφαντική δυσφήμιση στηρίχθηκε και στο ότι είχε υποστηριχθεί ότι οι καθαρίστριες δεν χρησιμοποιούσαν τα ενδεδειγμένα υλικά καθαριότητας. Ο εργολάβος τόνισε στην σημερινή του κατάθεση ότι αυτό είναι ψευδές, διότι η εταιρία του υφίστατο καθημερινούς ελέγχους από επιτροπές του νοσοκομείου, κυρίως από την επιτροπή δημοπρασιών. Πάντως, να σημειωθεί ότι μετά από συνάντηση που έγινε το καλοκαίρι του 2014 μεταξύ των καθαριστριών και του πρώην διοικητή του νοσοκομείου κ. Γ. Σουφλιά, ο τελευταίος είχε δηλώσει στον Τύπο ότι θα ελέγξει τις καταγγελίες από τις καθαρίστριες ότι δεν χρησιμοποιούσαν τα ενδεδειγμένα υλικά καθαριότητας και ότι ήταν απλήρωτες. Σε σχετική ερώτηση από την έδρα ο εργολάβος δεν αποσαφήνισε τους λόγους για τους οποίους δεν κατέθεσε μήνυση κατά καθαριστριών, πρώην εργαζομένων του, παρότι είπε ότι κατέθεσε μήνυση κατά επιπλέον ατόμων, αλλά δεν έφτασε στο δικαστήριο.

«Έχουν εμμονή»

Κατά τη διάρκεια της κατάθεσής του ο εργολάβος καθαριότητας υποστήριξε ότι οι κατηγορούμενοι τον διώκουν για πολιτικούς λόγους, διότι ανήκει σε άλλον πολιτικό χώρο από τους ίδιους. Επίσης υποστήριξε ότι έχουν εμμονή εναντίον του όχι μόνο οι αλληλέγγυοι και οι συνδικαλιστές αλλά και οι δημοσιογράφοι, οι οποίοι είχαν καλύψει τις διαμαρτυρίες των καθαριστριών το καλοκαίρι του 2014. Απαντώντας σε ερώτηση συνηγόρου υπεράσπισης των κατηγορουμένων τόνισε ότι κατέθεσε τη μήνυση διότι ζητά την δικαίωση μέσω της Δικαιοσύνης.

Να σημειωθεί ότι ο ίδιος κατέθεσε μήνυση κατά τριών συντακτών των δύο Τρικαλινών εφημερίδων, ενώ στην περίπτωση της Εφημερίδας των Συντακτών κατέθεσε μήνυση κατά του διευθυντή σύνταξης. Στην κατάθεσή του ο εργολάβος μίλησε για ομοβροντία δημοσιευμάτων εναντίον του, ενώ κάποια στιγμή υποστήριξε με τη μορφή ερώτησης ότι οι δημοσιογράφοι δεν τον ενημέρωσαν ότι θα μετέβαιναν στο νοσοκομείο να καλύψουν τα γεγονότα. Παραδέχθηκε ότι δεν γνωρίζεται προσωπικά με κάποιον από τους εννέα και υποστήριξε ότι αυτό που τους ενώνει είναι η τοποθέτησή τους κατά των εργολάβων.

Επιπλέον τόνισε ότι δεν απέλυσε καθαρίστριες, αλλά οι ίδιες δεν προσήλθαν στην εργασία τους, ενώ σε ερωτήσεις συνηγόρων υπεράσπισης των κατηγορουμένων είπε ότι οι καθαρίστριες απήργησαν τότε με την καθοδήγηση των εννέα μηνυθέντων και ότι ο ίδιος ουδέποτε έδωσε αναγκαστικές άδειες.

Μετά από 5 ώρες η διαδικασία διακόπηκε για τις 7 Οκτωβρίου.

Να σημειωθεί, τέλος ότι από νωρίς το πρωί στο Δικαστικό Μέγαρο Τρικάλων βρέθηκαν ο βουλευτής Τρικάλων του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Σάκης Παπαδόπουλος, ο πρόεδρος της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Θεσσαλίας, Στερεάς Ελλάδας και Εύβοιας κ. Δημήτρης Χορταργιάς, ο διοικητής του νοσοκομείου Τρικάλων κ. Δημήτρης Παρθένης, κατά του οποίου επίσης κατέθεσε μήνυση ο εργολάβος, μετά την πρόσληψη καθαριστριών με ατομικές συμβάσεις εργασίας, ο πρώην πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ και εργαζόμενος στην Εφημερίδα των Συντακτών κ. Δημήτρης Τρίμμης καθώς και πολλοί αλληλέγγυοι πολίτες για να συμπαρασταθούν στους κατηγορούμενους.

Keywords
Τυχαία Θέματα