Δεν βλέπει TTIP η Κομισιόν – «Μίλησε» και η Κίνα – Φοβούνται «επιδείνωση» οι Γερμανοί

15:23 10/11/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Γερμανία, Κίνα αλλά και Ευρωπαϊκή Επιτροπή περνούν από την έκπληξη σε προειδοποιήσεις για την επικείμενη προεδρία Τραμπ, ενώ στα πρώτα εννέα τηλεφωνήματα που δέχτηκε ο νικητής των αμερικανικών εκλογών δεν ήταν ο Βλαντιμίρ Πούτιν ούτε η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι, αλλά ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και οι ηγέτες της Αιγύπτου, της Ιρλανδίας, του Ισραήλ, της Ινδίας, της Ιαπωνίας, της Αυστραλίας και της Νότιας Κορέας, αποκαλύπτουν αμερικανικά δημοσιεύματα.

Στις αντιδράσεις της επόμενης ημέρας, συμπεριλαμβάνει

το πρακτορείο Bloomberg, την αποκαλυπτική δήλωση του Ρώσου υφυπουργού Εξωτερικών Σεργκέϊ Ριάμπκοφ, ο οποίος επιβεβαίωσε αυτό που διαψευδόταν επί 19 προεκλογικούς μήνες: «Η Ρωσία ήταν σε επαφή με το επιτελείο του Τραμπ».

Επιφυλακτικά εκφράστηκε για τον Τραμπ ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαϊερ σε συνέντευξή του στο πρώτο δημόσιο γερμανικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο ΑRD. «Μέχρι στιγμής γνωρίζουμε λίγα για το τι θέλει» είπε, ενώ ρητά δήλωσε ότι «το εκλογικό αποτέλεσμα ήταν διαφορετικό από αυτό το οποίο θα επιθυμούσαν οι Γερμανοί».
Ασυνήθιστο χαρακτήρισε ο κ. Στάινμαϊερ, το γεγονός ότι οι σύμβουλοι του Τραμπ δεν εμφανίστηκαν στην Ευρώπη, ενώ συνήθως οι έμπιστοι των υποψήφιων προέδρων της Αμερικής συστήνονται στους Νατοϊκούς συμμάχους». Ωστόσο, κατέληξε με το γνωμικό ότι δεν πρέπει «να φοβόμαστε όπως ο λαγός το φίδι».

Rarely seen: Nearly all German newspapers have reactions to #Trump victory on #frontpages, #Election2016 pic.twitter.com/jxWGLBBqxc

— Andy Eckardt (@ameckardt) November 10, 2016

«Ο δημαγωγικός λαϊκισμός δεν είναι μόνο πρόβλημα της Αμερικής» γράφει, μεταξύ άλλων, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανκ Σόιμπλε, σε αιχμηρό άρθρο του που δημοσιεύεται στην εφημερίδα Bild.

Το δημόσιο γερμανικό τηλεοπτικό δίκτύο ZDF, μεταδίδει ότι το 65% των Γερμανών αναμένει επιδείνωση των σχέσεων Γερμανίας-ΗΠΑ και το 60% των ερωτηθέντων υποθέτει ότι θα αυξηθούν οι συρράξεις και οι εμπόλεμες ζώνες διεθνώς.
Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση του ZDF μόνο το 25% των ερωτηθέντων «δεν διαβλέπει μεγάλες αλλαγές».

Ηχηρή είναι η παρέμβαση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος δήλωσε από το Βερολίνο ότι δεν αναμένει η εμπορική συμφωνία μεταξύ των ΗΠΑ και της ΕΕ, ΤΤΙP, να οριστικοποιηθεί τα επόμενα δύο χρόνια, ενώ πρόσθεσε: «Θα θέλαμε να γνωρίζουμε με σαφήνεια από το νεοεκλεγέντα αμερικανό πρόεδρο πώς θα προχωρήσουν τα πράγματα με την πολιτική του παγκόσμιου εμπορίου».

Τα κρατικά μέσα ενημέρωσης της Κίνας προειδοποίησαν τον Ντόναλντ Τραμπ κατά του απομονωτισμού και του παρεμβατισμού απευθύνοντας έκκληση προς τις ΗΠΑ «να συνεργαστούν με το Πεκίνο για να διατηρήσουν το διεθνές στάτους κβο».

Στη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας, ο νεοεκλεγείς πρόεδρος των ΗΠΑ απείλησε να καταργήσει εμπορικές συμφωνίες και να επιδιώξει μία περισσότερο μονομερή εξωτερική πολιτική βάσει του οικονομικού του πλάνου «America First», επισημαίνει το Reuters, ερμηνεύοντας την ανησυχία που εκφράζουν ξένες δυνάμεις.

Στη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας έβαλε συχνά στο στόχαστρό του την Κίνα κατηγορώντας το Πεκίνο για την απώλεια των θέσεων εργασίας στις ΗΠΑ και δεσμευόμενος να επιβάλει δασμούς 45% στις εισαγωγές κινεζικών προϊόντων.

Η αμερικανική πολιτική του απομονωτισμού «επιτάχυνε την οικονομική κρίση στη χώρα» στη διάρκεια του Μεγάλου Κραχ, υπογραμμίζει σε σχόλιό του επίσημο κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua, σημειώνοντας ωστόσο ότι «η εκλογολογία είναι απλώς εκλογολογία».

Σε άλλο μήκος κύματος, ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, Βίκτορ Ορμπάν, ο πρώτος ευρωπαίος ηγέτης που είχε εκφράσει από τον Ιούλιο την σαφή του προτίμηση προς τον υποψήφιο των Ρεπουμπλικανών, δήλωσε: «Είναι η δεύτερη ημέρα ενός ιστορικού γεγονότος, με το οποίο ο δυτικός πολιτισμός φαίνεται ότι σπάει επιτυχώς τα δεσμά μίας ιδεολογίας- ζούμε τις μέρες όπου αυτό που ονομάζουμε φιλελεύθερη μη-δημοκρατία- στην οποία ζήσαμε για τα προηγούμενα 20 χρόνια- τελειώνει και μπορούμε να επιστρέψουμε στην πραγματική δημοκρατία».

ΠΗΓΗ:ΑΠΕ, Bloomberg
Σχετική είδηση:Γιούνκερ: Ζητάμε σαφήνεια στις προθέσεις Τραμπ
Σχετική είδηση:Διαδηλώσεις κατά του Τραμπ στις ΗΠΑ (video)
Σχετική είδηση:Οι τέσσερις Ελληνες του Ντόναλντ Τραμπ

Keywords
Τυχαία Θέματα