Δεν κατέληξαν σε συμφωνία ΗΠΑ-Ρωσία στη Λωζάνη για το Συριακό

12:43 16/10/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Η Ρωσία δήλωσε πως όλοι οι συμμετέχοντες στις συνομιλίες στη Λωζάνη συμφώνησαν ότι οι Σύροι πρέπει να αποφασίσουν οι ίδιοι για το μέλλον τους μέσα από έναν περιεκτικό διάλογο και πως η χώρα πρέπει να διατηρήσει την ακεραιότητά της και τον κοσμικό της χαρακτήρα, μετά τη συνάντηση που ολοκληρώθηκε χωρίς να επιτευχθεί άρση του αδιεξόδου.

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε σήμερα πως, για να έχει επιτυχία η συμφωνία εκεχειρίας ΗΠΑ-Ρωσίας και να διευκολυνθεί

η διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας, η μετριοπαθής αντιπολίτευση της Συρίας πρέπει να διαχωριστεί από το Μέτωπο Φάταχ αλ Σαμ, προηγουμένως γνωστό ως Μέτωπο Νόσρα, και από άλλες «τρομοκρατικές ομάδες» που συνδέονται με αυτό.

«Την ίδια στιγμή, πρέπει να γίνει κατανοητό πως οι επιχειρήσεις εναντίον των τρομοκρατών του Ισλαμικού Κράτους και του Μετώπου Νόσρα θα συνεχιστούν», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο.

Οι συνομιλίες του Σαββάτου, τις οποίες συγκάλεσε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι στην ελβετική πόλη, δεν κατέληξαν σε συμφωνία για μια κοινή στρατηγική με τη Ρωσία προκειμένου να τερματιστεί ο πόλεμος στη Συρία, που έχει μπει στον έκτο χρόνο.

Ο Κέρι υποδέχθηκε τον ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ και επτά υπουργούς Εξωτερικών από την περιοχή –από το Ιράν, το Ιράκ, τη Σαουδική Αραβία, την Τουρκία, το Κατάρ, την Ιορδανία και την Αίγυπτο– μερικές εβδομάδες μετά την κατάρρευση ενός σχεδίου εκεχειρίας που είχε συμφωνηθεί έπειτα από εντατικές προσπάθειες των ΗΠΑ και της Ρωσίας και το οποίο πολλοί θεώρησαν πως ήταν η τελευταία ελπίδα να επιτευχθεί ειρήνη φέτος.

Οι δυτικές δυνάμεις έχουν κατηγορήσει τη Ρωσία και τη Συρία ότι διαπράττουν ωμότητες και ότι βομβαρδίζουν νοσοκομεία, σκοτώνουν αμάχους και εμποδίζουν την απομάκρυνση για ιατρικούς λόγους κατοίκων της μεγαλύτερης συριακής πόλης, του Χαλεπίου, καθώς και ότι βομβάρδισαν μια αυτοκινητοπομπή που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους περίπου 20 άνθρωποι. Η Συρία και η Ρωσία υποστηρίζουν ότι θέτουν στο στόχαστρο μόνο μαχητές.

Η Ευρώπη δεν εκπροσωπήθηκε στη συνάντηση της Λωζάνης.

Όμως το υπουργείο Εξωτερικών της Γαλλίας επιβεβαίωσε πως ο Κέρι και οι υπουργοί Εξωτερικών χωρών με παραπλήσιες απόψεις σχεδιάζουν να συναντηθούν στο Λονδίνο την Κυριακή για να συζητήσουν το Συριακό.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters-Sputnik

Keywords
Τυχαία Θέματα