Δεν έχουμε διαβεβαιώσεις για να διεξαγάγουμε επιχειρήσεις στο Χαλέπι, λέει ο ΟΗΕ

15:41 18/10/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Ο ΟΗΕ ανακοίνωσε ότι δεν διαθέτει τις εγγυήσεις για την ασφάλεια που απαιτούνται προκειμένου να διεξαγάγει ανθρωπιστικές επιχειρήσεις ή να απομακρύνει ασθενείς και τραυματίες από το Χαλέπι.

«Όταν σιγήσουν τα όπλα, πρέπει να σιγήσουν τα όπλα. Χρειαζόμαστε διαβεβαιώσεις από όλες τις πλευρές που εμπλέκονται στη σύγκρουση, όχι μόνο μια μονομερή ανακοίνωση ότι θα ισχύσει κάτι. Χρειαζόμαστε όλοι να μας δώσουν αυτές τις διαβεβαιώσεις προτού είναι χρήσιμο για εμάς να κάνουμε οτιδήποτε σημαντικό», δήλωσε

ο Γενς Λέρκε εκπρόσωπος του Γραφείου Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ (Ocha).

Νωρίτερα, Μόσχα και Δαμασκός ανακοίνωσαν ότι σταματούν τους αεροπορικούς βομβαρδισμούς στο Χαλέπι, ενόψει της «ανθρωπιστικής εκεχειρίας» που έχει προγραμματιστεί για την Πέμπτη 20 Οκτωβρίου.

Σύμφωνα με γερμανική κυβερνητική πηγή, η κατάσταση στη Συρία θα συζητηθεί στο περιθώριο της συνάντησης που θα έχουν την Τετάρτη στο Βερολίνο η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, με τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν και τον Ουκρανό πρόεδρο Πέτρο Ποροσένκο, σχετικά με το ειρηνευτικό σχέδιο του Μινσκ που υποτίθεται ότι θα έβαζε ένα τέλος στη σύγκρουση στην ανατολική Ουκρανία.

Ωστόσο, σύμφωνα με όσα δήλωσε την Τρίτη ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, η κρίση στη Συρία δεν θα αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης στην αυριανή συνάντηση των τεσσάρων ηγετών στο Βερολίνο.

«Ο πρόεδρος είναι ανοιχτός για συνομιλίες με όλους για το θέμα της Συρίας, το είπε ρητά χθες όταν μίλησε σε δημοσιογράφους στην Ινδία. Όμως ο στόχος της αυριανής συνάντησης είναι η συνεδρίαση της ομάδας επαφής της Νορμανδίας», η οποία ασχολείται με την κατάσταση στην ανατολική Ουκρανία, δήλωσε ο Ποροσένκο στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Όσλο.

Πηγή: Ρόιτερς, Σπούτνικ, Γαλλικό Πρακτορείο, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα