Χρηματοδοτικά εργαλεία για την καινοτομία

09:13 21/6/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Νέα χρηματοδοτικά εργαλεία που για πρώτη φορά εισάγονται στη χώρα μας, παρουσιάστηκαν στην ημερίδα για την ενίσχυση της καινοτόμου επιχειρηματικότητας, που έγινε χθες στο Ηράκλειο, και στην οποία πήραν μέρος πολλοί νέοι επιχειρηματίες και μέλη της επιστημονικής κοινότητας.

Η ημερίδα οργανώθηκε από το Δίκτυο «Πράξη» του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας, με την υποστήριξη του υπουργείου Παιδείας και του Ευρωπαϊκού Ταμείου Επενδύσεων.
Ο πρόεδρος του ΙΤΕ,

καθηγητής Νεκτάριος Ταβερναράκης, είπε ότι το Ίδρυμα βρίσκεται σε συνεχή αναζήτηση εργαλείων σύνδεσης της καινοτομίας με την πραγματική οικονομία, με αρωγό στην προσπάθεια αυτή την Περιφέρεια Κρήτης. Συγκεκριμένα, στρατηγικές δράσεις τις όποιες αναλαμβάνει το ΙΤΕ για το επόμενο χρονικό διάστημα αποτελούν, μεταξύ άλλων, η δημιουργία του πρώτου Κέντρου Εξατομικευμένης Ιατρικής της χώρας, καθώς και εμβληματικές δραστηριότητες που αφορούν στον πολιτισμό και τον τομέα της αγροδιατροφής.
Την ημερίδα άνοιξε με ομιλία του ο αναπληρωτής υπουργός Έρευνας και Καινοτομίας, Κώστας Φωτάκης, ο οποίος δήλωσε: «Καθώς ο δρόμος της εξόδου από την κρίση γίνεται πλέον σαφής, αναδεικνύονται οι προκλήσεις της επόμενης ημέρας. Στο επίκεντρο της προσπάθειας αυτής βρίσκεται η διαμόρφωση της οικονομίας της γνώσης που θα αποτελέσει τη βάση για ένα νέο παραγωγικό πρότυπο για τη χώρα».
Ο Γιώργος Χουρδάκης, ειδικός επιστημονικός σύμβουλος, του υπουργείου Παιδείας, παρουσίασε τις δράσεις έρευνας, τεχνολογικής ανάπτυξης και καινοτομίας στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ, ενώ εκ μέρους του Ευρωπαϊκού Ταμείου Επενδύσεων, οι Χοσέ Ρομάνο και Γιώργος Γιακουμάκης, παρουσίασαν το νέο ταμείο επιχειρηματικών συμμετοχών EquiFund. Ο κ. Ρομάνο τόνισε ότι «το υπερταμείο αποτελεί το μεγαλύτερο σε επίπεδο χωρών στην Ευρωπαϊκή Ένωση και ο σχεδιασμός του ξεκίνησε από την Κρήτη πριν από περίπου ένα χρόνο. Η διαδικασία για την υλοποίηση του ταμείου πραγματοποιήθηκε μέσα σε διάστημα 5 μόνο μηνών λόγω της εξαιρετικής συνεργασίας του EIF με την ελληνική κυβέρνηση ενώ ο συνήθης χρόνος για τη δημιουργία τέτοιων ταμείων ξεπερνά το 1,5 έτος».
Τις δράσεις της Περιφέρειας Κρήτης για την στήριξη της καινοτόμου επιχειρηματικότητας παρουσίασε η Μαρία Κασσωτάκη, προϊσταμένη Ενδιάμεσης Διαχειριστικής Αρχής Περιφέρειας Κρήτης.

Keywords
Τυχαία Θέματα