Χωρίς προβλήματα η ψυχιατρική μεταρρύθμιση. Health voucher και μετά το 2014 ζητά από την ΕΕ ο Α. Λυκουρέντζος

18:41 28/5/2013 - Πηγή: ΕΡΤ
Με την εξασφάλιση συμπληρωματικής χρηματοδότησης ύψους € 100 εκατομμυρίων διασφαλίζεται η συνέχιση της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης στην Ελλάδα έως και το τέλος του 2015. Σχετικό Μνημόνιο για την δέσμευση του ποσού από τα κονδύλια του ΕΣΠΑ υπέγραψε σήμερα, Τρίτη 28/5, στις Βρυξέλλες ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λυκουρέντζος με τον Ούγγρο Επίτροπο, αρμόδιο για
την Απασχόληση, τις Κοινωνικές Υποθέσεις και την Κοινωνική Ένταξη, κ. Λάσλο Άντορ.Σε ιδιαίτερη συνάντησή του με τον αρμόδιο Επίτροπο για θέματα Υγείας κ. Τόνιο Μποργκ, ο Έλληνας υπουργός Υγείας επισήμανε ότι η πρωτοβουλία του health voucher, κόστους € 46 εκατ. για τα έτη 2013 – 2014 πρέπει να υποστηριχθεί από την ΕΕ και να συνεχιστεί, προκειμένου να έχει πρόσβαση στο σύστημα υγείας το σύνολο του πληθυσμού (ασφαλισμένοι και ανασφάλιστοι). Με τα σημερινά δεδομένα το πρόγραμμα καλύπτει 200.000 πολίτες, αλλά οι ανάγκες - κυρίως λόγω της αύξησης των ανέργων - είναι πολύ μεγαλύτερες.

Για την επιδείνωση της λοίμωξης HIV/AIDS που καταγράφεται στη χώρα μας, ο υπουργός Υγείας, δήλωσε από τις Βρυξέλλες ότι οφείλεται στην αύξηση των χρηστών ενδοφλεβικών ναρκωτικών, υπογραμμίζοντας ότι έχουν τεθεί σε κινητικότητα όλες οι υπηρεσίες του Υπουργείου ώστε σε συνεργασία με το ΚΕΛΠΝΟ, ΜΚΟ και τους "streetworkers" να διατίθενται δωρεάν προφυλακτικά και σύριγγες. «Στόχος μας είναι η εξάλειψη του στιγματισμού και της άνισης μεταχείρισης των ασθενών/οροθετικών, στο πλαίσιο της πολιτικής διακήρυξης του ΟΗΕ για μηδενικά περιστατικά ασθενειών, μηδενικούς θανάτους, μηδενικό στιγματισμό» τόνισε ο κ. Λυκουρέντζος.

Ο Επίτροπος Τόνιο Μποργκ αποδέχθηκε πρόταση του υπουργού Υγείας να μετάσχει ως κεντρικός ομιλητής στη διεθνή Διάσκεψη που θα γίνει στην Αθήνα, στις 18 Νοεμβρίου, με θέμα την αντιμετώπιση της μικροβιακής αντοχής ως αποτέλεσμα της υπερβολικής χρήσης αντιβιοτικών.
Keywords
Τυχαία Θέματα