Κοινή πρόταση νόμου ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ για το υπάρχον αντιρατσιστικό ν/σ

17:18 28/5/2013 - Πηγή: ΕΡΤ
Την πρώτη τους πολιτική διαφωνία κατέγραψαν την Δευτέρα οι τρείς πολιτικοί αρχηγοί, που στηρίζουν την κυβέρνηση, οι οποίοι δεν κατόρθωσαν να συμφωνήσουν για την αναγκαιότητα κατάθεσης και υπερψήφισης του αντιρατσιστικού νομοσχεδίου. Το Μέγαρο Μαξίμου διευκρίνισε ότι δεν πρόκειται να προχωρήσει στη κατάθεση του νομοσχεδίου, επικαλούμενο την έκθεση της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής, που έκρινε επαρκές το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο. Μετά την εξέλιξη αυτή, και ύστερα από επικοινωνία των προέδρων του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ,
οι κύριοι Βενιζέλος και Κουβέλης συμφώνησαν να καταθέσουν στη Βουλή οι δυο κοινοβουλευτικές ομάδες, ως κοινή πρόταση νομού το υπάρχον αντιρατσιστικό νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης.

Νωρίτερα ο γραμματέας της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Μανιάτης, είχε ζητήσει με επιστολή του προς τον πρόεδρο της Βουλής, την άμεση συζήτηση και ψήφιση στη Βουλή της πρότασης νόμου του ΠΑΣΟΚ «Καταπολέμηση Εκδηλώσεων Ρατσισμού και Ξενοφοβίας».

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, σε συνέντευξή του στην εκπομπή NEΤWEEK με την Έλλη Στάη, εμφανίστηκε ενοχλημένος από τη στάση της ΝΔ.

Τη δυσφορία του είχε εκφράσει έξω από το Μέγαρο Μαξίμου και ο Φώτης Κουβέλης.

Κυβερνητικές πηγές, διευκρίνιζαν πάντως, ότι η διαφωνία στο συγκεκριμένο ζήτημα, δεν είναι θέμα που επηρεάζει τη λειτουργία της κυβέρνησης.

Την ψήφιση νόμου για την καταπολέμηση του ρατσισμού και της ξενοφοβίας ζήτησε από την ελληνική κυβέρνηση, η επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για εσωτερικές υποθέσεις Σεσίλια Μάλμστρεμ, η οποία αναφερόμενη στην ακροδεξιά στην Ελλάδα έκανε λόγο για ένα φαινόμενο που δεν είναι συγκυριακό προβλέποντας ότι δεν θα εξαφανιστεί όταν ξεπεραστεί η κρίση.

Υπέρ της ψήφισης αντιρατσιστικού νόμου τάχθηκε και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σούλτς, ο οποίος κάλεσε τους πολιτικούς να δώσουν πρώτοι το παράδειγμα στη μάχη εναντίον της ακροδεξιάς. Ο κ. Σούλτς τόνισε ότι οι νόμοι προσδιορίζουν κανόνες και αυτοί οι κανόνες είναι το θεμέλιο της ειρηνικής συμβίωσης μιας κοινωνίας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει λόγο για ενταφιασμό του αντιρατσιστικού νομοσχεδίου από την κυβέρνηση, με τον οποίο καταδεικνύονται οι αντιφάσεις στο εσωτερικό της, χωρίς όμως να μπαίνει σε αμφισβήτηση η μνημονιακού περιεχομένου συμφωνία των τριών κόμματων. Κατηγορεί ο ΣΥΡΙΖΑ τη Νέα Δημοκρατία, ότι φλερτάρει απροκάλυπτα με τις θέσεις της Χρυσής Αυγής κλείνοντας τα μάτια στην άνοδο της ρατσιστικής βίας και προσθέτει ότι ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ δεν διαφοροποιούνται ουσιαστικά από τον πυρήνα της μνημονιακής πολιτικής.

Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες υποστηρίζουν στόχος των κυβερνητικών εταίρων δεν είναι η ουσιαστική αντιμετώπιση του ρατσισμού, αλλά η αλλαγή της επικοινωνιακής ατζέντας από τα καυτά προβλήματα της κοινωνίας.

Σχετικές ειδήσεις:

Για το αντιρατσιστικό ν/σ η πρώτη διαφωνία των κυβερνητικών εταίρων

Σουλτς και Μάλστρομ ζητούν την ψήφιση του αντιρατσιστικού ν/σ

ΣΥΡΙΖΑ: Ο ενταφιασμός του αντιρατσιστικού καταδεικνύει τις αντιφάσεις της κυβέρνησης

Keywords
Τυχαία Θέματα