Χοιρινό ψητό με μέλι και σάλτσα εσπεριδοειδών

10:06 31/12/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Μια εορταστική συνταγή, ιδανική για το πρωτοχρονιάτικο τραπέζι, παραδοσιακή και ταυτόχρονα ξεχωριστή, που αρέσει σε μεγάλους και μικρούς, μας προτείνει ο σεφ Κώστας Κωβαίος. Χοιρινό ψητό με μέλι και σάλτσα εσπεριδοειδών, και καλή όρεξη!

Υλικά

1 καρέ χοιρινό
χωρίς κόκκαλο περίπου 1,5 κιλό2 καρότα1 κρεμμύδι2 κλωνάρια σέλερικόκκους πιπέρι3 κ.σ. μέλι100 ml κρασί λευκό1 πορτοκάλι (χυμό και ξύσμα)1 λάιμ (χυμό και ξύσμα)θυμάρι φρέσκο 5-6 κλωνάρια300 ml ζωμό κότας2 κ.σ. μουστάρδα απαλήαλάτι και πιπέριλίγο ελαιόλαδο

Εκτέλεση

Καθαρίζουμε και πλένουμε τα λαχανικά και τα κόβουμε σε μεγάλα κομμάτια.Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ή τηγάνι ζεσταίνουμε λίγο ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρέας σε δυνατή φωτιά κι από τις 2 μεριές για 3-4’ από κάθε πλευρά. Αφαιρούμε και το βάζουμε σε ένα ταψί.Στο ίδιο σκεύος σοτάρουμε και τα λαχανικά μαζί με το θυμάρι και τους κόκκους πιπέρι για 3΄ακόμα.Σβήνουμε με το κρασί και τους χυμούς από τα εσπεριδοειδή και βράζουμε για 1-2΄. Προσθέτουμε τη μουστάρδα και τον ζωμό, ανακατεύουμε καλά με σύρμα και περιχύνουμε το κρέας που έχουμε τοποθετήσει στο ταψί.Αλατοπιπερώνουμε το κρέας και το αλείφουμε με το μέλι.Ψήνουμε σε ζεστό φούρνο για 2 ώρες στους 130 βαθμούς, προσέχοντας πάντα να έχει υγρά το ταψί.Όταν είναι έτοιμο, βγάζουμε το κρέας, περνάμε τη σάλτσα από σήτα και τη βράζουμε για 3-4΄ μέχρι να δέσει.Διορθώνουμε τη γεύση με αλάτι και πιπέρι και στο τέλος προσθέτουμε το ξύσμα από τα εσπεριδοειδή και λίγο θυμάρι φρέσκο.Σερβίρουμε το κρέας κομμένο σε φέτες με τη σάλτσα από πάνω συνοδεύοντας με πουρέ πατάτας και λαχανικά.
Keywords
Τυχαία Θέματα