Χίος: Αθώος για τους πυροβολισμούς στην Ιχθυόσκαλα με μήνυμα εισαγγελέως για σωστή ερμηνεία απόφασης

11:07 16/12/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Στην αθώωση του 70χρονου πατέρα ιδιοκτήτη ταβέρνας Στρατή Τσουκαλά στην Ιχθυόσκαλα, κοντά στον καταυλισμό της Σούδας προχώρησε μετά από πρόταση της εισαγγελέως το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Χίου· για τους πυροβολισμούς που έριξε προς εκφοβισμό το απόγευμα της περασμένης Κυριακής και ενώ υπήρχαν συμπλοκές μεταξύ διαφορετικών ομάδων προσφύγων/μεταναστών.

«Αν δεν υπήρχε αποτρεπτική ενέργεια, αν δεν υπήρχε η ενέργεια κατηγορίας δεν θα σταματούσαν», σημείωσε στην αγόρευσή της η Εισαγγελέας Σπυριδούλα Σταυράτη που στην αθωωτική της πρόταση επισήμανε πως εκείνη την ώρα δεν υπήρχαν

δυνάμεις των ΜΑΤ όταν ομάδες προσφύγων /μεταναστών πετούσαν πέτρες και κατευθύνονταν προς το κατάστημα.

Ηταν κατηγορηματική όμως στο μήνυμά της προς τους παρευρισκόμενους που ξέσπασαν σε χειροκροτήματα με την πρόταση της αθώωσης, όπως και με την αθωωτική απόφαση του Προέδρου της έδρας Κώστα Αμπλιανίτη, όσο και προς την τοπική κοινωνία.

«Δεν θέλω να θεωρηθεί ότι είναι επιτρεπτή η χρήση όπλων ή η αυτοδικία», είπε χαρακτηριστικά. Περιγράφοντας τα γεγονότα τόνισε πως πράγματι πήρε το όπλο αλλά πυροβόλησε με ιδιαίτερη προσοχή στον αέρα και προς τη θάλασσα, τονίζοντας δε ότι συνέτρεχε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Καθοριστικό ρόλο στην απόφαση έπαιξαν ακόμα 3 στοιχεία, πέρα της απουσίας των ΜΑΤ.

Η κατάθεση του γιου και ιδιοκτήτη της ταβέρνας, που πριν την πράξη του πατέρα του (ο οποίος είχε πάει στο κατάστημα για να πάρει φαγητό για το σπίτι και επιστρέφοντας από το κυνήγι) είχε δεχτεί πέτρα στον ώμο και είχε πέσει στο πάτωμα.

Η θετική του στάση απέναντι στους πρόσφυγες, αφού παρέχει σε όποιον ζητά τη δυνατότητα φόρτισης του κινητού, σύνδεση ίντερνετ, φαγητό πολλές φορές ειδικά για τα παιδιά αλλά και χώρο για να ζεσταθούν ή να δροσιστούν αντίστοιχα.

Το γεγονός ότι εκτός από το γιο του κ. Τσουκαλά, αλλά 7 άτομα πρόσφυγες/μετανάστες είχαν νοσηλευθεί στο νοσοκομείο, με τραύματα από τον πετροπόλεμο αλλά και από χτυπήματα με ξύλα κλπ.

Την κατάσταση ανάγκης επισήμανε και ο συνήγορος υπεράσπισης του αθωωθέντα, Γιώργος Σαπλαούρας, λέγοντας επίσης ότι κανένας δεν λέει ότι είναι σωστό να πυροβολεί κάποιος στον αέρα.
Επίσης την επιβεβαίωναν με μαρτυρικές καταθέσεις 4 πρόσφυγες, τις οποίες και διάβασε ο Πρέοδρος του δικαστηρίου.

Εξάλλου στην απολογία του ο Στρατής Τσουκαλάς σημείωσε ότι αν δεν πυροβολούσε τότε πολύ πιθανόν να υπήρχαν και θύματα, αφού τόσο μεγάλη ήταν η οργή αυτών που πετούσαν πέτρες.

Η δίκη που αντί για τις 12 ξεκίνησε λίγο μετά τις 2.30 μ.μ. και κράτησε λιγότερο από μία ώρα, την παρακολούθησαν αρκετές δεκάδες πολίτες. Πέρα των συγγενικών προσώπων, θαμώνες του καταστήματος, «υποστηρικτές» της λεγόμενης Παγχιακής Επιτροπής Αγώνα αλλά και πρόσωπα που κινούνται στο χώρο της ακροδεξιάς.

Τόσο πριν όσο και κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας δεν υπήρξε κάποιο πρόβλημα, ενώ τα τελευταία λόγια της εισαγγελέως απευθυνόμενοι προς τους δημοσιογράφους πως η απόφαση πρέπει να εκληφθεί στη σωστή της βάση και να δοθεί η σωστή ερμηνεία.

Στη φωτογραφία μετά την αθώωσή του ο Στρατής Τσουκαλάς με το συνήγορο υπεράσπισης- δικηγόρο Γιώργο Σαπλαούρα.

Ρεπορτάζ: Θοδωρής Πυλιώτης

Keywords
Τυχαία Θέματα