Χίλαρι Κλίντον: Η πρώτη γυναίκα υποψήφια πρόεδρος των ΗΠΑ

21:25 27/7/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Ιστορία γράφει η Χίλαρι Κλίντον, που εδώ και λίγες ώρες είναι και επίσημα η πρώτη γυναίκα υποψήφια πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών.

Το κλίμα κατά την – τυπική – ψηφοφορία για το χρίσμα στο συνέδριο των Δημοκρατικών ήταν πανηγυρικό, η ομιλία του Μπιλ Κλίντον διθυραμβική, ωστόσο τίποτα απ’ολα αυτά δεν μπορεί να κρύψει την ανησυχία για το εκλογικό αποτέλεσμα του Νοεμβρίου.

Την εικόνα ενότητας δεν βοηθούν οι αντιδράσεις οπαδών του Μπέρνι Σάντερς, που επιμένουν σε αποδοκιμασίες.

Μετά

την ανακοίνωση του αποτελέσματος οι οπαδοί του γερουσιαστή από το Βερμόντ, πραγματοποίησαν μια μίνι διαδήλωση η οποία κατέληξε σε μια συμβολική κατάληψη της κεντρικής αίθουσας των δημοσιογράφων.

Η δεύτερη ημέρα του συνεδρίου πάντως έληξε εντυπωσιακά με τη Χίλαρι Κλίντον να ευχαριστεί τους εκλέκτορες για την ανάθεση της υποψηφιότητας στο πρόσωπο της.

Εξάλλου, η ομάδα της Κλίντον κατηγόρησε τον Τραμπ ότι ενθαρρύνει τη Ρωσία να κατασκοπεύει το ηλεκτρονικό της ταχυδρομείο.

«Είναι η πρώτη φορά που ένας υποψήφιος μεγάλου κόμματος για την προεδρία ενθαρρύνει ενεργά μια ξένη δύναμη να κατασκοπεύει την πολιτική του αντίπαλο», τόνισε ο Τζέικ Σάλιβαν, σύμβουλος της Κλίντον, κρίνοντας ότι πρόκειται για μια «υπόθεση εθνικής ασφαλείας».

Ο Τραμπ απηύθυνε νωρίτερα έκκληση στη Ρωσία να ανακαλύψει και να δημοσιοποιήσει τα χιλιάδες μηνύματα που όπως είπε η Κλίντον δεν έδωσε στους ομοσπονδιακούς αξιωματούχους που ερευνούσαν τη χρήση ενός ιδιωτικού διακομιστή από πλευράς της όταν ήταν επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας.

«Ρωσία, εάν ακούς, ελπίζω ότι θα μπορέσεις να βρεις τα 30.000 email που λείπουν», είπε ο Τραμπ ενώπιον δημοσιογράφων.

Η Κλίντον επιμένει ότι τα μηνύματα που δεν παρέδωσε ήταν ιδιωτικού ενδιαφέροντος.

Νωρίτερα, εξάλλου, ο Τραμπ απέρριψε τις υπόνοιες ότι η Ρωσία ήταν πίσω από την κλοπή και τη δημοσιοποίηση χιλιάδων e-mail υψηλόβαθμων στελεχών των Δημοκρατικών ακριβώς πριν από το συνέδριο του κόμματος από τον ιστότοπο WikiLeaks. «Είναι τόσο απίθανο, είναι τόσο γελοίο», ανέφερε ο Τραμπ και πρόσθεσε ότι η Κίνα ή κάποιο άλλο μέρος θα μπορούσε κάλλιστα να ενέχεται στην υπόθεση.

«Όλα είναι πιθανά» είπε ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα όταν ρωτήθηκε για το ενδεχόμενο να ευθύνεται η Ρωσία για τη διαρροή μηνυμάτων του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου πολλών υψηλόβαθμων στελεχών του Δημοκρατικού Κόμματος, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο NBC News.

Ο Ομπάμα σημείωσε ότι το FBI συνεχίζει τις έρευνές του για την υπόθεση. Η Ρωσία αρνείται οποιαδήποτε εμπλοκή στο θέμα.

Ο Ομπάμα δεν σχολίασε τους στόχους της υποκλοπής, υπενθύμισε όμως δηλώσεις που έχει κάνει στο πρόσφατο παρελθόν ο Ντόναλντ Τραμπ για τη Ρωσία. «Ο Ντόναλντ Τραμπ εξέφρασε κατ’ επανάληψη τον θαυμασμό του για τον Βλαντίμιρ Πούτιν. Και πιστεύω ότι ο Τραμπ είχε μια μάλλον ευνοϊκή μεταχείριση (από τα μέσα ενημέρωσης) στη Ρωσία. Αυτό που ξέρουμε είναι ότι οι Ρώσοι παρεισφρέουν στα συστήματά μας. Όχι μόνο εκείνα της κυβέρνησης, αλλά και τα ιδιωτικά συστήματα», είπε.

Πηγή: ΕΡΤ1
Ρεπορτάζ: Νίκος Τσιμπίδας, Ρόιτερς, Γαλλικό Πρακτορείο, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα