Χαρίτσης: H EE να αποκτήσει ενιαία στρατηγική για την βιομηχανία

16:05 30/11/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Την ανάγκη να αποκτήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση μία ενιαία ευρωπαϊκή στρατηγική για τη βιομηχανία, με σαφείς και μετρήσιμους στόχους, τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Αλέξης Χαρίτσης, στο Συμβούλιο Ανταγωνιστικότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης που διεξήχθη σήμερα στις Βρυξέλλες.

Στο Συμβούλιο συζητήθηκε, κυρίως, η σχεδιαζόμενη ευρωπαϊκή στρατηγική για την ενίσχυση της βιομηχανίας και ο αναπληρωτής υπουργός, ο οποίος εκπροσώπησε τη χώρα μας, στην παρέμβασή του, τόνισε την ανάγκη

να αποκτήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση μία ενιαία ευρωπαϊκή στρατηγική για τη βιομηχανία, με σαφείς και μετρήσιμους στόχους και προσδιορισμένους χρονικούς ορίζοντες που θα επιτρέψουν την υλοποίησή της και την ουσιαστική αξιολόγηση των αποτελεσμάτων της. Σημειώνεται, ότι η ίδια θέση επισημάνθηκε και από υπουργούς άλλων χωρών.

Επιπλέον, στάθηκε στην ανάγκη εκπόνησης στοχευμένων κλαδικών πολιτικών και πολιτικών ενίσχυσης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και στη συμμετοχή των περιφερειών στη διαβούλευση για τη στρατηγική.

Όπως ανέφερε ο κ. Χαρίτσης, «η ευρωπαϊκή στρατηγική για τη βιομηχανία πρέπει να περιλαμβάνει, πέρα από τις οριζόντιες πολιτικές ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας, και στοχευμένες κλαδικές πολιτικές, προσαρμοσμένες στις ιδιαιτερότητες του κάθε κράτους-μέλους. Χρειάζεται να στηριχθούν όχι μόνο οι δυναμικοί κλάδοι, αλλά και οι πιο παραδοσιακοί που αντιμετωπίζουν αυξημένες προκλήσεις στο σύγχρονο διεθνές περιβάλλον. Κεντρική προτεραιότητα πρέπει να είναι η ενδυνάμωση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων με τα κατάλληλα χρηματοδοτικά εργαλεία και τη δημιουργία ενός θεσμικού περιβάλλοντος, που επιτρέπει τις συνέργειες και τις συνεργασίες μεταξύ τους, ώστε να μπορούν να συγκροτούν ολοκληρωμένες αλυσίδες αξίας».

«Τέλος, κρίνουμε απαραίτητη τη συμμετοχή των περιφερειών στη διαβούλευση, ώστε η στρατηγική που θα εκπονήσουμε να αποτυπώνει σε βάθος τις ανάγκες τής κάθε περιοχής και να προτείνει περισσότερο στοχευμένες πολιτικές» πρόσθεσε.

Keywords
Τυχαία Θέματα