Χάρη από τον Ομπάμα ζητά Ε. Σνόουντεν

19:43 13/9/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Να του απονείμει χάρη, πριν τον Ιανουάριο του 2017, πριν τη λήξη, δηλαδή, της θητείας του στην προεδρία των ΗΠΑ, κάλεσε τον Μπαράκ Ομπάμα, ο καταμηνυτής ατασθαλιών, Έντουαρντ Σνόουντεν, υποστηρίζοντας, σε βιντεοσκοπημένη συνέντευξη λίγων λεπτών που παραχώρησε στη βρετανική εφημερίδα Guardian, «ότι από τις αποκαλύψεις του ωφελήθηκε η χώρα».

«Το Κογκρέσο, τα δικαστήρια και ο πρόεδρος, όλος ο κόσμος άλλαξε την πολιτική

του μετά από αυτές τις αποκαλύψεις, δήλωσε ο Σνόουντεν και υποστήριξε ότι δεν υπήρξε ποτέ καμία απόδειξη ότι κάποιος πληγώθηκε» από τα όσα έφερε στο φως ο πρώην σύμβουλος της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ.

Τον Ιούλιο η σύμβουλος του προέδρου Ομπάμα για θέματα ασφαλείας και καταπολέμησης της τρομοκρατίας, Λάιζα Μόνακο, είχε απορρίψει το ενδεχόμενο να τεθεί η υπόθεση του Σνόουντεν στο αρχείο, τονίζοντας ότι εκείνος θα πρέπει να επιστρέψει στις ΗΠΑ για να δικαστεί «και όχι να κρύβεται πίσω από ένα αυταρχικό καθεστώς».

Ο Σνόουντεν κατηγορείται για κατασκοπεία, για την κλοπή χιλιάδων απόρρητων εγγράφων της NSA και κινδυνεύει να καταδικαστεί σε ποινή κάθειρξης 30 ετών αν επιστρέψει στις ΗΠΑ.

Ο σκηνοθέτης Όλιβερ Στόουν, η ταινία «Snowden» του οποίου έκανε παγκόσμια πρεμιέρα το περασμένο Σάββατο στο Τορόντο, εξέφρασε την ελπίδα να αλλάξει γνώμη ο πρόεδρος Ομπάμα και να τον συγχωρέσει.

ΠΗΓΗ ΑΜΠΕ
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ EUROKINISSI

Keywords
Τυχαία Θέματα