Χανιά: Συνέντευξη στην ΕΡΤ Χανίων της Β. Αθανασάκη, για την Κρητική αποστολή βοήθειας στο πλοίο « γυναικών για τη Γάζα» (audio – video)

14:46 4/10/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Eκδήλωση από την Πρωτοβουλία ένα καράβι για τη Γάζα, θα πραγματοποιηθεί μεθαύριο Πέμπτη στο πάρκο Γεωργιάδη στο Ηράκλειο. Στην εκδήλωση θα μιλήσουν μέλη της Κρητικής αποστολής που βγήκαν στα ανοιχτά της Κρήτης για να βοηθήσουν το ιστιοπλοϊκό σκάφος «Zaytouna-Oliva» («Ελιά»), που από τις 14 Σεπτεμβρίου ξεκίνησε το ταξίδι του από τη Βαρκελώνη με στόχο να φτάσει τις επόμενες μέρες στις ακτές της Γάζας.
Πρόκειται για την 24η αποστολή

με στόχο να σπάσει ο αποκλεισμός στη λωρίδα της Γάζας και αυτή τη φορά γυναίκες απ’ όλο τον κόσμο, μεταξύ αυτών, μια νομπελίστρια, μια απόστρατη συνταγματάρχης του αμερικανικού στρατού, μια γιατρός, μια δημοσιογράφος, μια πρωταθλήτρια του βόλεϊ, μια βουλευτίνα και άλλες πολλές άλλες, έχουν στόχο να φτάσουν στη Γάζα και να μεταφέρουν το μήνυμα της αλληλεγγύης στο δοκιμαζόμενο λαό της Παλαιστίνης.

Στην διαδρομή, ωστόσο, έσπασε το κατάρτι σε μια καταιγίδα. Και την περασμένη Κυριακή μια 9αμελής ομάδα γυναικών από την Κρήτη, μαζί με μια ομάδα τεχνικών επισκευής ιστιοπλοϊκών σκαφών, βγήκε στα διεθνή ύδατα , με στόχο να βρεθούν στο πλευρό της ξένης αποστολής αλλά και να βοηθήσουν στην αποκατάσταση της ζημιάς στο κατάρτι και το σκάφος να συνεχίσει με ασφάλεια προς τον προορισμό του. Παράλληλα πραγματοποιήθηκε ανεφοδιασμός σε καύσιμα, τρόφιμα και φαρμακευτικό υλικό, όλα αυτά εν πλω, προκειμένου να αποφευχθούν οι γνωστές τριβές και εμπόδια.

Για τις γυναίκες από την Κρήτη και την Ελληνική Πρωτοβουλία «Ένα Καράβι για τη Γάζα», μίλησε στην ΕΡΤ Χανίων, το μέλος της Πρωτοβουλίας, μέλος του Συντονιστικού της ΑΝΤΑΡΣΥΑ στο Ηράκλειο και μέλος του Δ.Σ. του σωματείου εργαζομένων στο ΠΑΓΝΗ, Βάσω Αθανασάκη. Όπως είπε η κ. Αθανασάκη, που συμμετείχε στην Κρητική αποστολή, το νόημα του εγχειρήματος δε συναρτάται μόνο με τον προορισμό αλλά με το ίδιο το ταξίδι, και πως εκείνοι που δεν αντιδρούν, όταν άλλοι λαοί χτίζονται μέσα σε τείχη, θα χτιστούν τελικά και οι ίδιοι μέσα σε αυτά, ο σκοπός της συνάντησης ήταν η έκφραση της ελευθερίας και της αλληλεγγύης τους προς τις δοκιμαζόμενες γυναίκες της Παλαιστίνης που μάχονται με κάθε τρόπο κατά της πολύχρονης ισραηλινής κατοχής, υπερασπιζόμενες την αξιοπρέπειά τους.

Σύμφωνα με την κ. Αθανασάκη, ο αποκλεισμός των Παλαιστινίων στη Λωρίδα της Γάζας από το Ισραήλ συνεχίζεται και αποτελεί καθαρή παραβίαση του διεθνούς δικαίου και των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων των κατοίκων της. Ο αποκλεισμός της Γάζας έχει καταστροφικές ανθρωπιστικές επιπτώσεις σε 1.816.000 ανθρώπους, πολλοί εκ των οποίων παιδιά, και συνεχίζει να αποτελεί σημαντική τροχοπέδη για μια βιώσιμη και δίκαιη ειρήνη μεταξύ Παλαιστινίων και Ισραηλινών.
Ακούστε εδώ τη συνέντευξη της κ. Αθανασάκη:

Με πληροφορίες από τη Νέα Κρήτη

Keywords
Τυχαία Θέματα