Χανιά: Φεστιβάλ “Μίκης Θεοδωράκης” στα Χανιά

13:30 11/7/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Ο κινηματογραφικός και παράλληλα μουσικός Μίκης Θεοδωράκης αναδεικνύεται στις φετινές εκδηλώσεις του “Φεστιβάλ Μίκης Θεοδωράκης”. Εκδηλώσεις που συνδυάζουν προβολές, συναυλίες αλλά και την ενεργητική συμμετοχή του κοινού και που θα κρατήσουν αμείωτο το ενδιαφέρον του κοινού.

Για την απόφαση οι φετινές εκδηλώσεις να είναι αφιερωμένες στον κινηματογραφικό Θεοδωράκη, μίλησε στο σταθμό μας ο πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων “Μίκη Θεοδωράκη” Γιώργος Αγοραστάκης. « Ο Μίκης έχει μια πολύ σημαντική πλευρά στη δημιουργία του την κινηματογραφική μουσική. Έχει γράψει μουσική για 30 ταινίες όλων των ειδών και η μουσική αυτή είναι όλων των κατηγοριών από σκληρό ροκ, μπαλάντες, συμφωνική μουσική, λαϊκά τραγούδια. Είναι ενδιαφέρουσα αυτή η δημιουργική πλευρά και αυτήν την πλευρά θέλουμε να παρουσιάσουμε στις φετινές εκδηλώσεις» σημείωσε μεταξύ άλλων συμπληρώνοντας πως για τη νέα χρονιά θα παρουσιαστεί η θεατρική πλευρά του μεγάλου Μουσουργού.
ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
• ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 28 ΙΟΥΛΙΟΥ, Στο πατρικό των Θεοδωράκηδων, Γαλατάς, Ώρα έναρξης: 20.30. Στο πατρικό των Θεοδωράκηδων στο Γαλατά, ο πιανίστας Γιώργος Σαλτάρης θα ταξιδέψει μουσικά τον κόσμο με τις μελωδίες του Μίκη. Θα προβληθούν επίσης οι μικρού μήκους ταινίες: «Το σπίτι είχε τη δική του ιστορία» και «Μια γρήγορη ματιά» – Οι ταινίες με μουσική του Μίκη Θεοδωράκη. Ο Γιώργος Σαλτάρης μιλώντας στη συνέντευξη τύπου δήλωσε τη μεγάλη ευθύνη και τιμή για τον ίδιο να ανοίξει το φεστιβάλ. «Θα παρουσιάσω ένα πρόγραμμα πάνω σε έργα του Μίκη διασκευασμένα από μένα για πιάνο. Στόχος να γίνουμε όλοι μια μεγάλη παρέα και να τραγουδήσουμε τα αγαπημένα μας τραγούδια» ανάφερε.
•ΣΑΒΒΑΤΟ 29 ΙΟΥΛΙΟΥ, Συναυλία: Ο Μίκης στον κινηματογράφο
Θέατρο Ανατολικής Τάφρου Χανιών «Vamos Ensemble» Ώρα έναρξης: 21.30. Τη γενέθλια ημέρα του Μίκη το μουσικό σύνολο «Vamos Ensemble» συμπράττει με την Ιωάννα Φόρτη στο τραγούδι σε μια βραδιά αφιερωμένη σε τραγούδια και μελωδίες που έγραψε ο Μίκης Θεοδωράκης για τον κινηματογράφο. « Ο Μίκης έχει γράψει μουσική για πολλές ταινίες. Στα πλαίσια της συναυλίας θα παίξουμε πολλά κομμάτια και θα έχουμε τη βοήθεια οπτικού υλικού που θα συνυπάρχει με τη μουσική» είπε ο μουσικός Κώστας Κεχράκος, μέλος των «Vamos Ensemble» επισημαίνοντας πως από τα πιο δύσκολα κομμάτια που θα αποδώσει το σχήμα είναι από την ταινία “Κατάσταση Πολιορκίας”.
•ΚΥΡΙΑΚΗ 30 ΙΟΥΛΙΟΥ – Είμαστε 1013. Ενετικό Λιμάνι Χανιών, Ώρα έναρξης: 19.30. Επαγγελματίες και ερασιτέχνες μουσικοί συγκεντρώνο-νται και τραγουδάνε για πρώτη φορά μαζί ένα σύντομο πρόγραμμα διάρκειας 30′, με τη συνοδεία ζωντανής ορχήστρας και με τα πλέον αγαπημένα τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη. Ο συντονιστής της εκδήλωσης Γιάννης Γιαννακάκης εξήγησε ότι: «Πρόκειται για εκδήλωση και όχι συναυλία, γιατί το κοινό δεν θα παρακολουθήσει απλά καλλιτέχνες να εκτελούν έργα του Μίκη αλλά θα συμμετέχει! Καλούμε όλους τους φίλους του μεγάλου συνθέτη να δηλώσουν συμμετοχή στην ιστοσελίδα www.eimaste1013.gr και με αυτόν τον τρόπο να ενημερωθούν για τις πρόβες και τα τραγούδια που έχουμε επιλέξει διαλέγοντας τα πιο εμβληματικά, τα τραγούδια που όλοι θέλουμε να τραγουδάμε».
•25, 26 , 27 ΙΟΥΛΙΟΥ Κινηματογραφικό αφιέρωμα στον Μίκη
Δημοτικός Κινηματογράφος «Κήπος», Ώρα έναρξης: 21.30
Η εμβληματική μουσική του Μίκη Θεοδωράκη για τον κινηματογράφο αποτυπώνεται με την προβολή τριών ταινιών σε σκηνοθεσία Μιχάλη Κακογιάννη. Τρίτη 25 Ιουλίου: Ηλέκτρα Τετάρτη 26 Ιουλίου: Ιφιγένεια Πέμπτη 27 Ιουλίου: Τρωάδες. Οι προβολές γίνονται με την ευγενική χορηγία του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης και της Εταιρείας Διανομής FeelGood Entertainment, με τη συνεργασία του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανιών / Chania Film Festival.
•ΤΕΤΑΡΤΗ 12 – ΚΥΡΙΑΚΗ 30 ΙΟΥΛΙΟΥ, Έκθεση “Ζορμπάς για πάντα!”. Έκθεση αρχειακού υλικού και αφίσας, Κέντρο Αρχιτεκτονικής Μεσογείου – Μεγάλο Αρσενάλι Εγκαίνια: Τετάρτη 12 Ιουλίου στις 20.30
Ώρες λειτουργίας: 10.00-14.00 & 18.00-22.00. Σε επιμέλεια του Λευτέρη Λαμπράκη η έκθεση περιλαμβάνει 51 αυθεντικές κινηματογραφικές αφίσες της ταινίας του Μιχάλη Κακογιάννη, απ’ όλο τον κόσμο, φιλοτεχνημένες από μεγάλους καλλιτέχνες.
Αξίζει να σημειωθεί πως η είσοδος σε όλες τις εκδηλώσεις είναι ελεύθερη.

Ακούστε τον κ. Αγοραστάκη:

Keywords
Τυχαία Θέματα