Κρήτη: Ημερίδα για θέματα Ανακύκλωσης

20:47 26/8/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

«Η διαχείριση των αστικών στερεών αποβλήτων στη χώρα μας αποτελεί διαχρονικό πρόβλημα, το οποίο απασχολεί την Τοπική Αυτοδιοίκηση α΄ βαθμού, της οποίας εκ του νόμου αποτελεί αρμοδιότητα.

Την αρμοδιότητα αυτή θεωρώ ότι δεν πρέπει να την απεμπολήσουμε, καθώς έχουμε αποδείξει – ειδικά εδώ στα Χανιά – ότι μέσα από συνεργασίες και συνέργειες των Δήμων, μπορούμε να δώσουμε οριστική λύση στο πρόβλημα».

Αυτό τόνισε ο δήμαρχος Χανίων και πρόεδρος

της ΔΕΔΙΣΑ ΑΕ ΟΤΑ, Τάσος Βάμβουκας, κατά τη διάρκεια ημερίδας που πραγματοποιήθηκε σήμερα, με θέμα: «Εκπαίδευση Δήμων Περιφέρειας Κρήτης σε θέματα Ανακύκλωσης», που διοργανώθηκε από τον Ελληνικό Οργανισμό Ανακύκλωσης (ΕΟΑΝ) σε συνεργασία με την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) και το Δίκτυο ΦΟΔΣΑ.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ κ. Πατούλη, το 90% του συνόλου των απορριμμάτων στην Ελλάδα αποτελούν σύμμεικτα απορρίμματα, ενώ στις ευρωπαϊκές ανεπτυγμένες χώρες το αντίστοιχο ποσοστό αφορά μόλις στο 10-20%, αποτέλεσμα καθαρά των πρακτικών ανακύκλωσης που ακολουθούνται, αλλά και της πολιτικής επαναχρησιμοποίησης υλικών από τα απορρίμματα.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ, στόχος της Ελλάδας θα πρέπει να είναι η υιοθέτηση αποτελεσματικών και λειτουργικών πρακτικών από άλλες χώρες, ώστε να μην επιβαρύνεται το περιβάλλον και να μειωθεί παράλληλα το κόστος που μετακινείται στους πολίτες.
Ο κ. Βάμβουκας ανέφερε ότι απαιτείται η προσαρμογή της χώρας στα ευρωπαϊκά πρότυπα διαχείρισης και η κάλυψη των απαιτήσεων στο μεγάλο αυτό θέμα και επισήμανε την ανάγκη αλλαγής της νοοτροπίας των πολιτών. «Δεν υπάρχει άλλος τρόπος από την ενημέρωση, που θα ξεκινάει από τη νηπιακή ηλικία, ώστε στο τεράστιας σημασίας ζήτημα της διαχείρισης των στερεών αποβλήτων, οι πολίτες να είναι κοινωνοί, άρα και σύμμαχοι» τόνισε ο κ. Βάμβουκας.

Πάγια θέση της ΚΕΔΕ, σύμφωνα με τους δημάρχους, είναι η διαχείριση των Αστικών Στερεών Αποβλήτων να παραμείνει αποκλειστική ευθύνη της πρωτοβάθμιας αυτοδιοίκησης, δεδομένου ότι από τους πολίτες εισπράττονται τα ανταποδοτικά τέλη για τις υπηρεσίες διαχείρισης που παρέχουν οι Δήμοι.
Ομοθυμία όμως υπάρχει και στην τοποθέτηση όλων των δημάρχων των Χανίων για αυτοτέλεια της ΔΕΔΙΣΑ, προκειμένου να συνεχιστεί να διατηρείται σε υψηλό επίπεδο η εικόνα της πόλης και του Νομού, σύμφωνα με τον δήμαρχο Χανίων, που τόνισε: «Άμεσα πρέπει να ολοκληρωθεί το θεσμικό πλαίσιο, που διέπει τη λειτουργία των ΦΟΔΣΑ, το οποίο διαχρονικά σύρεται για περισσότερο από 8 χρόνια, λαμβάνοντας υπόψη τις καλές πρακτικές, την υφιστάμενη κατάσταση και τη βούληση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης α΄ βαθμού».
«Μπορεί να θυμηθεί κανείς την εποχή του Κουρουπητού και τις τραγικές καταστάσεις, που βίωσαν τα Χανιά, όμως μέσα από συνεννόηση, βούληση και αποφασιστικότητα δόθηκε λύση με τη δημιουργία του ΕΜΑΚ-ΧΥΤΥ, η λειτουργία του οποίου αναγνωρίζεται ως η βέλτιστη σε επίπεδο χώρας» πρόσθεσε ο δήμαρχος Χανίων, αναγνωρίζοντας ότι η συγκεκριμένη καλή πρακτική στη διαχείριση των αστικών στερεών αποβλήτων στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στη ΔΕΔΙΣΑ και «αποτελεί φωτεινό παράδειγμα από το οποίο μπορεί κανείς να αντλήσει τεχνογνωσία, εμπειρία και επιστημονική προσέγγιση σε αυτά τα ζητήματα».
Τέλος ο κ. Βάμβουκας χαρακτήρισε «πρόκληση» για τον Δήμο και τη ΔΕΔΙΣΑ τη δημιουργία ενός επιχειρησιακού σχεδίου εφαρμογής, ώστε μέχρι το 2020 να έχουν ολοκληρωθεί όλες οι υποδομές που απαιτούνται, με άμεση προτεραιότητα την επέκταση του ΧΥΤΥ, καθώς, όπως τόνισε, ο υφιστάμενος έχει κορεστεί, προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι, που έχουν τεθεί προς όφελος των πολιτών και του περιβάλλοντος. – ΑΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα