Χανιά: Αντιδράσεις από το Δ.Σ. Κανδάνου – Σελίνου για την αναμοριοδότηση σχολικών μονάδων (audio)

13:29 12/1/2018 - Πηγή: ΕΡΤ

Tην αναγκαιότητα παραμονής των σχολείων του Δήμου Κανδάνου – Σελίνου στην κατηγορία των δυσπρόσιτων, καθώς πληρούνται όλα τα κριτήρια που θέτει το αρμόδιο Υπουργείο, επισημαίνει σε ομόφωνο ψήφισμά του το Δημοτικό Συμβούλιο της περιοχής, μετά τη χθεσινή του συνεδρίαση. Στο ψήφισμα τονίζεται μεταξύ άλλων, ότι κανένα από τα κριτήρια της προγενέστερης μοριοδότησης δεν διαφοροποιήθηκε, τουναντίον πολλά από αυτά επιδεινώθηκαν.

Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος, Μιχάλης Μπικάκης, που ήταν και ο εισηγητής του θέματος στην έκτακτη συνεδρίαση του Δ.Σ., μίλησε σήμερα στην ΕΡΤ Χανίων και τόνισε ότι οι φορείς της περιοχής και ο Δήμος δεν θα επιτρέψουν να εφαρμοστεί η συγκεκριμένη απόφαση, ενώ γνωστοποίησε ότι τη Δευτέρα θα υπάρξει συνάντηση στο Υπουργείο Παιδείας στην Αθήνα με τριμελή αντιπροσωπεία της Δημοτικής αρχής. Ο κ. Μπικάκης εξέφρασε την ελπίδα ότι πρόκειται για λάθος και ότι, μετά την συνάντηση στο υπουργείο, θα αλλάξει η απόφαση της μοριοδότησης. Στην Κάντανο λειτουργούν 6/θεσιο Δημοτικό και Νηπιαγωγείο, Γυμνάσιο και ΕΠΑ.Λ., και παρότι συμπεριλαμβάνονται μέχρι σήμερα στα δυσπρόσιτα, αντιμετωπίζουν ήδη σοβαρά θέματα στελέχωσης με εκπαιδευτικό προσωπικό, τόνισε ο κ. Μπικάκης.

Το ψήφισμα του Δ.Σ.
ΑΡΙΘΜΟΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ: 1/2018

Το Δημοτικό Συμβούλιο λαμβάνοντας υπόψη την εισήγηση του Αντιδημάρχου κ. Μιχαήλ Μπικάκη, όπως λεπτομερέστατα καταγράφεται στο πρακτικό, κατόπιν διαλογικής συζήτησης

ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ ΟΜΟΦΩΝΑ

Να συμπαρασταθεί στην εκπαιδευτική κοινότητα Καντάνου, να διαμαρτυρηθεί έντονα για την πρόσφατη προτεινόμενη μοριοδότηση των σχολείων μας, σύμφωνα με το έγγραφο του Υπουργείου Παιδείας Έρευνας και Θρησκευμάτων (Αρ. Πρ. 227206/ΓΔ4/22-12-2017) με θέμα «Ένταξη Σχολικών Μονάδων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στην κατηγορία Δυσπρόσιτα» και να εκδώσει το παρακάτω ψήφισμα:

«Σύμφωνα με το έγγραφο του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας Αρ. Πρ. 227206/ΓΔ4/22-12-2017 με θέμα “Ένταξη Σχολικών Μονάδων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στην κατηγορία Δυσπρόσιτα”, οι σχολικές μονάδες της Τοπικής Κοινότητας Καντάνου αναμοριοδοτούνται με εννέα (9) αντί δέκα (10) μορίων, που αφενός ίσχυε μέχρι σήμερα και αφετέρου είναι και η πρόταση των οικείων ΠΥΣΔΕ/ΠΥΣΠΕ, με αποτέλεσμα την απένταξή τους από την κατηγορία των δυσπρόσιτων.

Το Δημοτικό Συμβούλιο Καντάνου-Σελίνου εκφράζει την έντονη διαμαρτυρία του και την κάθετη αντίθεσή του στην ως άνω πρόθεση του ΥΠΕΘ, υπογραμμίζοντας την αναγκαιότητα παραμονής των σχολείων μας στην κατηγορία των δυσπρόσιτων, καθώς πληρούνται όλα τα κριτήρια που θέτει το αρμόδιο Υπουργείο. Επισημαίνουμε, ότι κανένα από τα κριτήρια της προγενέστερης μοριοδότησης δε διαφοροποιήθηκε, τουναντίον πολλά από αυτά επιδεινώθηκαν.

Στην Κάντανο λειτουργούν 6/θεσιο Δημοτικό και Νηπιαγωγείο, Γυμνάσιο και ΕΠΑ.Λ., και παρότι συμπεριλαμβάνονται μέχρι σήμερα στα δυσπρόσιτα, αντιμετωπίζουν ήδη σοβαρά θέματα στελέχωσης με εκπαιδευτικό προσωπικό.

Η Κάντανος είναι μία από τις πλέον δυσπρόσιτες και συγκοινωνιακά απομονωμένες περιοχές του Δήμου μας. Η κακή ποιότητα του οδικού δικτύου από την έδρα του νομού, η μεγάλη χιλιομετρική απόσταση (απέχει περίπου μία ώρα από την πόλη των Χανίων), οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες κατά τη χειμερινή περίοδο (κατολισθήσεις, χιονοπτώσεις, ομίχλη) και το μεγάλο υψόμετρο των 425 μέτρων την καθιστούν δύσκολα προσβάσιμη.

Συνυπολογίζοντας και τις ιδιαιτερότητες των συγκοινωνιακών συνθηκών, όπου τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς δεν εξυπηρετούν την προσέλευση και την αποχώρηση των εκπαιδευτικών στα σχολεία μας, αντιλαμβάνεστε ότι η μοριοδότηση αποτελεί ίσως το μοναδικό κίνητρο επιλογής των σχολείων μας για τους εκπαιδευτικούς που μεταφέρονται από την έδρα του νομού.

Λάβετε, τέλος, υπόψη ότι ο πληθυσμός της Καντάνου βαίνει συνεχώς μειούμενος και η ομαλή λειτουργία των σχολείων μας αποτελεί κύτταρο δημιουργίας συνθηκών παραμονής και εξέλιξης για τον τόπο μας.

Ο αποχαρακτηρισμός από «δυσπρόσιτα» και η μετάπτωση σε άλλη κατηγορία θα επιφέρει σοβαρότατες και μη αναστρέψιμες συνέπειες στην εύρυθμη λειτουργία, στελέχωση και λειτουργικότητα των σχολείων μας, οδηγώντας στην υποβάθμιση της παρεχόμενης εκπαίδευσης στους μαθητές της περιοχής, οι οποίοι στερούνται άλλων επιλογών και διεξόδων.

Βάσει των ανωτέρω αιτούμαστε την επανεξέταση του θέματος προς την κατεύθυνση διατήρησης της υφιστάμενης μοριοδότησης, με την οποία παραμένουν οι σχολικές μονάδες της Καντάνου στην κατηγορία δυσπρόσιτων.

Είμαστε κατηγορηματικοί στο ότι η υιοθέτηση της πρότασης του ΠΥΣΠΕ/ΠΥΣΔΕ ΠΥΣΔΕ για τα σχολειά μας αποτελεί μονόδρομο».

Ακούστε τη συνέντευξη που παραχώρησε στην ΕΡΤ Χανίων ο αντιδήμαρχος Κανδάνου – Σελίνου Μ. Μπικάκης:

Keywords
Τυχαία Θέματα