Χανιά: Αναχαιτίστηκε από το Πολεμικό Ναυτικό του Ισραήλ το «Πλοίο των Γυναικών για τη Γάζα» (audio + video)

13:06 6/10/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Αναχαιτίστηκε από το Πολεμικό Ναυτικό του Ισραήλ, το «Πλοίο των Γυναικών για τη Γάζα», που είχε ξεκινήσει το ταξίδι του στη Μεσόγειο, από τη Βαρκελώνη, στις 14 Σεπτεμβρίου με, προορισμό την επί 9 χρόνια αποκλεισμένη διά ξηράς και θαλάσσης Λωρίδα της Γάζας. Όπως έγινε γνωστό, το πλοίο αναχαιτίστηκε χωρίς τη χρήση βίας . Σε ανακοίνωση των Ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων αναφέρεται

ότι το Πολεμικό Ναυτικό του Ισραήλ ανακατεύθυνε το πλοίο «για να αποφευχθεί παραβίαση του νόμιμου ναυτικού αποκλεισμού». Στην ίδια ανακοίνωση επισημαίνεται ότι οι άνδρες του πολεμικού ναυτικού έκαναν έρευνα στο πλοίο, η οποία ολοκληρώθηκε χωρίς κάποιο επεισόδιο.

Το Καράβι των Γυναικών για τη Γάζα, είναι μια διεθνής πρωτοβουλία που οργανώθηκε στο πλαίσιο της Συμμαχίας του Στόλου της Ελευθερίας (Freedom Flotilla Coalition) και έχει σκοπό να αναδείξει τον αποκλεισμό των Παλαιστινίων στην Λωρίδα της Γάζας, ιδιαίτερα μάλιστα από τη σκοπιά των γυναικών.
Στην αποστολή συμμετέχουν 13 γυναίκες από: Αλγερία, Αυστραλία, Ηνωμένες Πολιτείες, Ηνωμένο Βασίλειο, Ιρλανδία, Ισπανία, Μαλαισία, Ρωσία, Νέα Ζηλανδία, Νορβηγία, Νότια Αφρική και Σουηδία. Η Γάζα βρίσκεται υπό ισραηλινό αποκλεισμό από το 2006, που έγινε αυστηρότερος το 2007, μετά την κατάληψη από την οργάνωση Χαμάς ενός μικρού θύλακα. Το Ισραήλ υποστηρίζει ότι ο θαλάσσιος και χερσαίος αποκλεισμός της Γάζας έχει ως στόχο να εμποδίσει την Χαμάς από την παραλαβή προμηθειών που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για στρατιωτικούς σκοπούς.Το Καράβι των Γυναικών για τη Γάζα δημοσίευσε βίντεο με μηνύματα κάποιων από τις επιβάτισσες που καλούν τους ανθρώπους σε όλον τον κόσμο να θέσουν τις κυβερνήσεις τους προ των ευθυνών τους.
Για τις εξελίξεις στη νέα αυτή προσπάθεια σπασίματος του αποκλεισμού της Λωρίδας της Γάζας, μίλησε σήμερα στην ΕΡΤ Χανίων το μέλος της «Πρωτοβουλίας Ένα Καράβι για τη Γάζα», Δημήτρης Κορνάρος. Μεταξύ άλλων επεσήμανε ότι σκοπός του ταξιδιού ήταν να σταλεί ένα μήνυμα σε όλο τον κόσμο για την κατάσταση που επικρατεί στη λωρίδα της Γάζας.
Ακούστε εδώ τη συνέντευξη του κ. Κορνάρου:

Keywords
Τυχαία Θέματα