Χανιά: 4 μήνες φυλάκιση, αλλά και επιπλήξεις για τα γκράφιτι (audio)

13:42 20/6/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Ποινή φυλάκισης 4 μηνών για φθορά δημόσιας περιουσίας με γκράφιτι επέβαλε χθες το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Χανίων, σε έναν από τους 15 κατηγορουμένους, δικάζονταν χθες μετά από καταγγελία πολίτη. Σε 8 από αυτούς, το δικαστήριο επέβαλε επίπληξη. Υπενθυμίζεται ότι οι 15 οδηγήθηκαν στο δικαστήριο μετά από σωρεία καταγγελιών προς την εισαγγελία, από έναν πολίτη που, σύμφωνα με μαρτυρίες, παρακολουθεί και καταγράφει εδώ και χρόνια τη δραστηριότητα των «γκραφιτάδων» και καταθέτει καταγγελίες στις δικαστικές αρχές.
Στο στούντιο

της ΕΡΤ Χανίων, βρέθηκε σήμερα ο γνωστός εικαστικός και μέλος του Δ.Σ. της Δημοτικής Πινακοθήκης Χανίων Γιώργος Αυγέρος, ο οποίος ήταν μάρτυρας υπεράσπισης στη δίκη. Όπως ανέφερε ο κ. Αυγέρος, η ποινή έχει αναστέλλουσα δύναμη και είναι εφέσιμη, ενώ επιβλήθηκε για γκράφιτι που έγιναν σε δημόσιους χώρους και όχι για εκείνους που είχε δοθεί άδεια από φορείς, όπως στην περίπτωση των γκράφιτι στο Δημοτικό πάρκινγκ της Περίδου.



Όπως ανέφερε ο κ. Αυγέρος, υπάρχει θέμα με τις «ταγκιές», τις υπογραφές δηλαδή, των γκραφιτάδων , σε δημόσιους χώρους της πόλης και σε μνημεία, ενώ όσον αφορά την απόφαση του δικαστηρίου εκτίμησε ότι έπρεπε κάποιος να τιμωρηθεί και επιλέχθηκε ο πιο μεγάλος σε ηλικία που είχε και τις περισσότερες κατηγορίες παρά το γεγονός ότι στις περισσότερες κατηγορίες που τον αφορούσαν ήταν νόμιμος, είχε δηλαδή κληθεί ή από τον δήμο ή από τα σχολεία για να τα ζωγραφίσει. Ο κ. Αυγέρος είπε ακόμη ότι ο μάρτυρας κατηγορίας είναι ένας άνθρωπος που βλέπει στα γκράφιτι παραθρησκευτικά σύμβολα, παγανισμό, σατανισμό, προσηλυτισμό στην Νέα Εποχή και άλλα παρεμφερή. Να σημειωθεί ότι η χθεσινή δίκη διακόπηκε, καθώς ο μάρτυρας κατηγορίας, όπως είπε ο κ. Αυγέρος, αγνοούσε τους δικαστές και μίλαγε στο ακροατήριο, με αποτέλεσμα να τον αποβάλλει ο πρόεδρος, ενώ ζήτησε την εξαίρεση του εισαγγελέα γιατί είχε κάνει και σε εκείνον αναφορά!
Οι κατηγορούμενοι, από την πλευρά τους, υποστήριξαν ότι είχαν κάνει γκράφιτι μόνο στους χώρους που τους είχε δοθεί άδεια μετά από πρόσκληση φορέων, όπως ο Δήμος, αλλά και σχολεία της πόλης και δεν είχαν βάψει ή γράψει πάνω σε άλλα κτίρια.
Ακούστε τη συζήτηση με τον κ. Αυγέρο:

Keywords
Τυχαία Θέματα