Μπροστά στις γαλλικές κάλπες (άρθρο)

19:21 23/4/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Οι Γάλλοι ψηφίζουν και όλη η Δύση, τουλάχιστον, περιμένει να μάθει το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου των γαλλικών προεδρικών εκλογών.

Το εφιαλτικό σενάριο για τις οικονομίες είναι να αναδειχθεί από την κάλπη το δίδυμο Λε Πέν-Μελανσόν ως υποψήφιοι για την γαλλική προεδρία, καθώς το σενάριο αυτό θα είχε ως βέβαιο αποτέλεσμα μία καινούρια, αποφασιστικά αντιευρωπαϊκή πολιτική, μια και αμφότεροι οι συγκεκριμένοι υποψήφιοι έχουν καταστήσει σαφείς τις προθέσεις τους να ανατρέψουν την ευρωπαϊκή προοπτική. Βεβαίως, το ενδιαφέρον για τις γαλλικές εκλογές

δεν εξαντλείται σε αυτό το πιθανό δίδυμο, αφού είναι πολλοί οι τρόποι με τους οποίους μπορεί σήμερα να γραφτεί Ιστορία στη Γαλλία, για την ίδια τη χώρα, την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και τον κόσμο.

Ακόμη και αν το δίδυμο Λε Πεν-Μελανσόν είναι στατιστικά το περισσότερο απίθανο, το δίδυμο Μακρόν-Μελανσόν, το οποίο προβάλλεται αντιθέτως ως το πλέον πιθανό, θα σήμαινε μία σημαντική αλλαγή, καθώς θα απέκλειε από τον δεύτερο γύρο τους υποψηφίους των δύο κομμάτων που εναλλάσσονται για δεκαετίες στην κυβέρνηση της χώρας. Και αν για το κόμμα της Μαρίν Λε Πεν δεν θα ήταν η πρώτη φορά που θα συμμετείχε στον δεύτερο γύρο των γαλλικών προεδρικών εκλογών, αφού ο πατέρας της είχε αναμετρηθεί το 2002 για την προεδρία με τον Ζορζ Σιράκ, ο Εμανουέλ Μακρόν θα έχει καταφέρει να κερδίσει την πρόκριση με ένα κόμμα που ίδρυσε μόλις πριν έναν χρόνο.

Τόσο ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, όσο και ο προκάτοχός του, Μπαράκ Ομπάμα, έχουν συνδεθεί στην ρητορική των εκλογών με συγκεκριμένους υποψηφίους για την γαλλική προεδρία. Παρ’ ότι κανείς τους ανακοίνωσε επίσημα την υποστήριξή του, ο πρόεδρος Ομπάμα είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Εμανουέλ Μακρόν την Πέμπτη, και ο πρόεδρος Τραμπ σχολίασε ότι η πρόσφατη τρομοκρατική επίθεση στη Γαλλία θα ωφελούσε την Μαρίν Λε Πεν.

Πολλοί, στην Αμερική, την Γαλλία, αλλά και εκτός των δύο χωρών, παρατηρούν τις ομοιότητες και τις εκλεκτικές συγγένειες του προέδρου Τραμπ και της Μαρίν Λε Πεν, τονίζοντας την υποστήριξή τους στην ψήφο υπέρ της αποχώρησης της Βρετανίας από την Ε.Ε., τον σκεπτικισμό των ιδίων έναντι της Ένωσης (παρ’ ότι ο Αμερικανός πρόεδρος αναθεώρησε και προσφάτως σχολίασε πως τον συμφέρει μια ισχυρή Ευρώπη), ακόμη και την προεκλογική τους ρητορική, με την Μαρίν Λε Πεν να μοιράζεται με τον πρόεδρο Τραμπ μία περιγραφή για τη χώρα της ως απομακρυσμένης από το ιστορικό της μεγαλείο. Με την ανεργία στη Γαλλία να παραμένει για χρόνια στο 10%, περίπου, μεγάλα τμήματα του εκλογικού σώματος φαίνεται να συμφωνούν με την Λε Πεν, η οποία, για το ευρωπαϊκό παράρτημα του Politico έχει κιόλας κερδίσει, μια και κατόρθωσε να θεωρείται το κόμμα της ως ένας συνηθισμένος πολιτικός μηχανισμός από 7 στους 10 συντηρητικούς ψηφοφόρους στη Γαλλία.

Βεβαίως, τα δημοσκοπικά ποσοστά κάθε είδους συνεχίζουν να βρίσκονται υπό καθεστώς αυξημένης αμφισβήτησης. Μάλιστα, ένα από τα βασικά στοιχεία που αναμένεται να αναδείξουν οι γαλλικές κάλπες είναι αν οι εκλογικές εκπλήξεις που διέψευσαν τις δημοσκοπήσεις για την παραμονή της Βρετανίας στην Ε.Ε. και την εκλογή της Χίλαρι Κλίντον στην αμερικανική προεδρία. Προσφάτως, ο Economist έβαλε στοίχημα με τον επικεφαλής του ομίλου Eurasia, ο οποίος διαφωνεί με την πιθανότητα 1% για νίκη της Λε Πεν, όπως την αποτυπώνει το περιοδικό, υποστηρίζοντας πως στην πραγματικότητα βρίσκεται στο 40%. Χωρίς να στοιχηματίζει, ο ειδικός αναλυτής Σαρλ Γκαβ, ο οποίος είχε προβλέψει την νίκη του Ντόναλντ Τραμπ, υποστηρίζει πως η Μαρίν Λε Πεν όχι μόνο θα βρεθεί στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, αλλά και στο μέγαρο των Ηλυσίων Πεδίων. Φαίνεται πως το μόνο βέβαιο είναι ότι μόνο μία πρόβλεψη θα επαληθευθεί, και μόνο ένας υποψήφιος θα νικήσει.

Keywords
Τυχαία Θέματα