Μπορεί η αξιολόγηση να «ξεκολλήσει» την οικονομία και ποιοι θα κερδίσουν;

11:26 20/5/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Του Γιώργου Χ. Παπαγεωργίου

Η ψήφιση των μέτρων σε συνδυασμό με τις όποιες αποφάσεις ληφθούν για το χρέος αποτελεί σημείο καμπής για την οικονομία. Το κρίσιμο ζήτημα είναι κατά πόσον η ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα επιφέρει σταθεροποίηση και σε ποιο βαθμό οι υφεσιακές επιπτώσεις των εισπρακτικών μέτρων θα αντισταθμιστούν από τις άλλες πλευρές των αποφάσεων, έτσι ώστε να «ξεκολλήσουμε» από την ύφεση.

Η κυβέρνηση διατείνεται

ότι οι αλλαγές στη φορολογία και το ασφαλιστικό έγιναν με τρόπο που δεν επιβαρύνουν την συντριπτική πλειονότητα των φορολογουμένων.
Είναι αλήθεια ότι επιχειρείται μια αναδιανομή των βαρών, προς όφελος των χαμηλών δηλούμενων εισοδημάτων, αλλά ακόμα κι έτσι είναι δεδομένο ότι οι αλλαγές στη φορολογία και το ασφαλιστικό θα επιδράσουν αρνητικά στην κατανάλωση και θα επιβαρύνουν την οικονομική δραστηριότητα.
Επιπλέον, καθώς τα μέτρα βασίζονται στα δηλούμενα εισοδήματα, είναι σαφές ότι ανακυκλώνεται η χρόνια στρέβλωση της ελληνικής οικονομίας, το γεγονός δηλαδή ότι μαζί με τους πραγματικά «αδύνατους» προστατεύονται από τα εισπρακτικά μέτρα και όσοι κρύβουν τα πραγματικά τους εισοδήματα από την εφορία.
Η κυβέρνηση ελπίζει ότι τα χρήματα που θα εισρεύσουν στην οικονομία από άλλες πλευρές (εξόφληση υποχρεώσεων του Δημοσίου, επενδυτικοί πόροι ΕΣΠΑ) θα αντισταθμίσουν τις αρνητικές συνέπειες των ειπρακτικών μέτρων.
Βασίζεται επίσης στην εκτίμηση ότι η ολοκλήρωση της αξιολόγησης και οι ρυθμίσεις για το χρέος θα συμβάλουν στην άρση της αβεβαιότητας για την ελληνική οικονομία και έτσι θα δημιουργηθεί ένα θετικό κλίμα για την κατανάλωση και τις επενδύσεις.
Το σκεπτικό είναι ότι εάν ληφθούν ουσιαστικές αποφάσεις, οι πολίτες, οι επιχειρήσεις αλλά και οι επενδυτές σε όλο τον κόσμο θα πειστούν ότι το ελληνικό χρέος έχει εισέλθει σε μια διαδικασία σταδιακής αντιμετώπισης με την εγγύηση της ευρωζώνης και του ΔΝΤ, οπότε θα εμπεδωθεί ένα κλίμα σταθερότητας.
Στην περίπτωση αυτή, σταδιακά, η χώρα θα αρχίσει να εκδίδει και πάλι ομόλογα με λογικά επιτόκια, οι συνθήκες στην χρηματαγορά θα ομαλοποιηθούν, οι τράπεζες θα «αναπνεύσουν» και οι περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων θα αρθούν, με λίγα λόγια, η αγορά θα επανέλθει σε συνθήκες ομαλότητας με αποτέλεσμα καταναλωτές και επενδυτές να αρχίσουν και πάλι να κινούνται.
Σε ένα τέτοιο περιβάλλον και εφόσον από τα χρήματα της πρώτης δόσης αρχίσουν να εξοφλούνται υποχρεώσεις προς προμηθευτές του Δημοσίου οι οποίες ξεπερνούν τα 5 δισ. ευρώ, ελπίζεται ότι η ζήτηση στην εσωτερική αγορά θα τονωθεί οδηγώντας σε έναν ενάρετο κύκλο.
Ακόμα, όμως, και εάν το καλό αυτό σενάριο επιβεβαιωθεί, οι αντικειμενικές συνθήκες που διαμορφώνονται οδηγούν σε μια οικονομία δύο ταχυτήτων.
Διότι οι όποιες θετικές συνέπειες αφορούν κυρίως τους ισχυρούς παίκτες της οικονομίας, δηλαδή τις τράπεζες και τις μεγάλες εταιρείες που έχουν πρόσβαση στον δανεισμό είτε απευθείας από την αγορά (με εταιρικά ομόλογα) είτε μέσω τραπεζών.
Την ίδια στιγμή, η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, οι αυτοαπασχολούμενοι και οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα πιεστούν από τις νέες ασφαλιστικές ρυθμίσεις με την αύξηση των εισφορών και της φορολογικής επιβάρυνσης. Ασφαλώς ο χώρος αυτός αποτελεί θερμοκήπιο φοροδιαφυγής και εισφοροδιαφυγής.
Δεν παύει όμως να αποτελεί -καλώς ή κακώς- ένα σημαντικό κομμάτι της οικονομίας που παράγει ένα αξιόλογο τμήμα του εθνικού εισοδήματος (ΑΕΠ).

Είναι επίσης αλήθεια ότι η αναγκαία παραγωγική ανασυγκρότηση προϋποθέτει ότι η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα θα πρέπει σε έναν βαθμό να υποστεί μια μετάλλαξη, να προσανατολιστεί δηλαδή σε δραστηριότητες με μεγαλύτερη προστιθέμενη αξία, σε τομείς παραγωγικούς και διεθνώς ανταγωνιστικούς, να αποβάλει το «ρεφλέξ» της φοροδιαφυγής αλλά και να υποστεί μια διαδικασία συγκέντρωσης, με δημιουργία μεγαλύτερων σε μέγεθος επιχειρηματικών μονάδων.
Στην εποχή μας δεν μπορεί μια οικονομία να ανθήσει εάν βασίζεται κατά κύριο λόγο σε αυτοαπασχολούμενους που πουλάνε… υπηρεσίες και καφέδες ο ένας στον άλλο στο εσωτερικό της χώρας, χωρίς να εξάγουν προϊόντα και υπηρεσίες.
Όμως η αναγκαία μετάλλαξη δεν μπορεί να γίνει βίαια, με απότομη εκτόξευση των φόρων και των εισφορών ύστερα από 7 χρόνια σχεδόν συνεχούς ύφεσης διότι θα δημιουργηθεί πρόβλημα και στην αγορά και στην κοινωνία.
Η συγκυρία δίνει μια ευκαιρία να αλλάξει το σκηνικό. Χρειάζονται όμως διορθωτικές κινήσεις για να περιοριστούν οι απώλειες και τα ρίσκα του εγχειρήματος.

The post Μπορεί η αξιολόγηση να «ξεκολλήσει» την οικονομία και ποιοι θα κερδίσουν; appeared first on ert.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα