Αυλαία έναρξης για το Φεστιβάλ Επιδαύρου

19:21 1/7/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Με τον αριστοφανικό «Πλούτο», σε σκηνοθεσία Γιώργου Κιμούλη, σηκώνει αυλαία σήμερα το Φεστιβάλ Επιδαύρου, το οποίο θα φιλοξενήσει, έως τις 20 Αυγούστου, δεκατρείς θεατρικές και μουσικές παραστάσεις, τόσο στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου, όσο και στο Μικρό Θέατρο.

Τρεις δημοφιλείς πρωταγωνιστές ενώνουν τις δυνάμεις τους και ανοίγουν τα φετινά Επιδαύρια (1-2 Ιουλίου) με την τελευταία σωζόμενη κωμωδία του Αριστοφάνη,

που έθεσε ήδη από το 388 πΧ το ζήτημα της δίκαιης αναδιανομής του πλούτου. «Στη σύγχρονη κοινωνία, όπου το χρήμα αποτελεί, πλέον, το θεμέλιο ολόκληρου του συστήματος αξιών, η συγκεκριμένη παράσταση εστιάζει, ως προς την ερμηνεία αυτής της αριστοφανικής κωμωδίας, σ’ ένα γεγονός που σχεδόν στις περισσότερες παραβλέπεται: Ότι ο ποιητής στο τέλος του έργου εγκαθιστά τον θεό Πλούτο στο ίδιο το κράτος, δίνοντας έτσι στους πολίτες τη δυνατότητα, από τη στιγμή που όλα τα αναγκαία αγαθά θα είναι δημόσια, να αναζητήσουν τον πραγματικό πλούτο στις ιδέες και στις αξίες, που ίσως έχουν ξεχάσει», σημειώνει ο Γιώργος Κιμούλης, ο οποίος κρατά διπλό ρόλο στην παράσταση.

Υποδύεται τον Πλούτο, αλλά και την Πενία, έχοντας στο πλευρό του τον Γιάννη Μπέζο στον ρόλο του υπερχρεωμένου Χρεμύλου, και τον Πέτρο Φιλιππίδη στον ρόλο του υπηρέτη Καρίωνα.

Μία διαφορετική προσέγγιση της «Ορέστειας» που επιχειρεί να ρίξει γέφυρες στο σήμερα παρουσιάζει ο Γιάννης Χουβαρδάς, στις 8 και 9 Ιουλίου, σε μετάφραση του Δημήτρη Δημητριάδη. Μία σφιχτή ομάδα δώδεκα εκλεκτών ηθοποιών (Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης, Καρυοφυλλιά Καραμπέτη, Νίκος Κουρής, Στεφανία Γουλιώτη, Νίκος Ψαρράς, Άλκηστις Πουλοπούλου κ.ά.) μοιράζεται όλους τους ρόλους της τριλογίας του Αισχύλου -συμπεριλαμβανομένου του Χορού- και στα τρία έργα (Αγαμέμνων, Χοηφόροι, Ευμενίδες). Με τα ελάχιστα δυνατά σκηνικά μέσα αλλά με όλες τις δυναμικές της ατομικής, οικογενειακής, πολιτικής και κοινωνικής βίας, αφηγούνται τον κύκλο αίματος μίας οικογένειας ως τον ιστορικό κύκλο ενός έθνους που πρέπει να θυσιάσει τα παιδιά του προκειμένου να ξαναγεννηθεί.

Keywords
Τυχαία Θέματα