Απονομή του βραβείου «Ν. Καζαντζάκης»

09:08 8/11/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Αύριο στις 8 το βράδυ θα απονεμηθεί σε τελετή που θα πραγματοποιηθεί στη Βασιλική του Αγίου Μάρκου στο Ηράκλειο, το εφετινό βραβείο «Νίκος Καζαντζάκης» στον Peter Bien, ομότιμο καθηγητή της Αγγλικής και Συγκριτικής Λογοτεχνίας στο Πανεπιστήμιο Ντάρμουθ των Η.Π.Α, κορυφαίο σήμερα μελετητή, διεθνώς, του Νίκου Καζαντζάκη. Η απονομή θα γίνει από το δήμαρχο Ηρακλείου, Βασίλη Λαμπρινό.

Ο Peter Bien έχει συνδεθεί εδώ και δεκαετίες με το έργο του Καζαντζάκη, μεταφράζοντας αρχικά στην Αγγλική γλώσσα τα

έργα του Καζαντζάκη: «Ο τελευταίος πειρασμός» (1960), «Ο φτωχούλης του Θεού» (1962), «Αναφορά στον Γκρέκο» (1965), αργότερα τον «Ζορμπά» (2014), έργο που έλαβε το «Διεθνές Βραβείο Λογοτεχνικής Μετάφρασης» 2015, από την Εταιρεία Νεοελληνικών Σπουδών των ΗΠΑ, ενώ αυτό το διάστημα ετοιμάζει την μετάφραση του έργου «Καπετάν Μιχάλης».
Παράλληλα έχει συγγράψει πολλές, εξαιρετικά σημαντικές μελέτες για τον μεγάλο Κρητικό συγγραφέα, έργα που συνέβαλαν καθοριστικά στην διεθνή προβολή του έργου του.
Το έργο του Peter Bien, θα παρουσιάσει η επίκουρη καθηγήτρια του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Τασούλα Μαρκομιχελάκη.
Στο μουσικό μέρος της τελετής θα παρουσιαστεί το έργο του Μάνου Χατζιδάκι «Καπετάν Μιχάλης», βασισμένο σε κείμενα του Νίκου Καζαντζάκη, στο πιάνο θα είναι η Λίλυ Δάκα και στην ερμηνεία ο Γιάννης Κασσωτάκης.

Keywords
Τυχαία Θέματα