Από τον πάγκο του Πανσερραϊκού στην κορυφή του «Κόπα Άφρικα»

18:49 6/2/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Ένας πρώην προπονητής του Πανσερραϊκού, ο Ούγκο Μπρόος, οδήγησε το Καμερούν στην κατάκτηση του τροπαίου του «Κόπα Άφρικα».

Ο Βέλγος προπονητής είδε την ομάδα του να κάνει την μεγάλη ανατροπή στο δεύτερο μέρος του τελικού κόντρα στην Αίγυπτο, να κερδίζει 2-1 και να κατακτά το τρόπαιο του Κυπέλλου Εθνών Αφρικής.

Κυπελλούχος Εθνών Αφρικής 2017 ο πρώην προπονητής του Πανσερραϊκού

Ο μεγάλος τελικός της διοργάνωσης, που διεξήχθη στην πρωτεύουσα της Γκαμπόν, Λιμπρεβίλ, κρίθηκε στο 89ο με το γκολ

του Αμπουμπακάρ. Οι «Φαραώ», που έχουν τα περισσότερα τρόπαια (7), προηγήθηκαν με τον Ελνενί στο 22ο και μέχρι το 60ο είχαν το προβάδισμα. Ο Ενκουλού (παίκτης της Λιόν), ισοφάρισε για τους «Αδάμαστους Λέοντες» και ένα λεπτό πριν το 90ο ο σέντερ φορ της Μπεσίκτας, Αμπουμπακάρ, χάρισε στην ομάδα του Ούγκο Μπρόος το 5ο Κύπελλο Εθνών. Μάλιστα το Καμερούν είχε 15 χρόνια να φτάσει στην κορυφή του θεσμού, καθώς την τελευταία φορά που πανηγύρισε ήταν το 2002, όταν επικράτησε στα πέναλτι της Σενεγάλης.

17.12. 2008 Η άφιξη του Ούγκο Μπρος στην Ελλάδα (εδώ με Παύλο Δημητρίου)

Ο Ούγκο Μπρόος ανέλαβε τον Πανσερραϊκό τον Δεκέμβριο του 2008 και ήταν αυτός που αντικατέστησε τον Γιάννη Παπακώστα σε μια χρονιά σημαδιακή για τα «λιοντάρια». Η ομάδα είχε ανέβει στην Α εθνική μετά από 16 ολόκληρα χρόνια. Μετά την εντός έδρας ήττα από τον Εργοτέλη (0-2) την 13η αγωνιστική ο προπονητής που οδήγησε την ομάδα στα μεγάλα σαλόνια του Ελληνικού ποδοσφαίρου, ο Γιάννης Παπακώστας αποχώρησε και στο εκτός έδρας παιχνίδι με τον ΠΑΟ στον πάγκο κάθισε ο Δημήτρης Αϊβαζίδης.

Ο Ούγκο Μπρόος σε συνέντευξη τύπου στο Δημοτικό γήπεδο Σερρών

«Αναζητούσαμε με τον αείμνηστο Πέτρο Θεοδωρίδη προπονητή και ήρθαν στα χέρια μας πολλά βιογραφικά. Εκείνο που μας έκανε εντύπωση ήταν του Μπρόος κι έτσι βρήκαμε τρόπο επικοινωνήσαμε μαζί του και ήρθε στην Ελλάδα» είπε στην ΕΡΤ Σερρών ο τεχνικός διευθυντής του Πανσερραϊκού εκείνη την περίοδο Βασίλης Αντωνιάδης. Όσο για τις πρώτες εντυπώσεις του Βέλγου από Ελλάδα και Σέρρες ο Βασίλης Αντωνιάδης λέει: «απογοητεύτηκε. Έψαχνε να βρει πού είναι το αθλητικό κέντρο της ομάδας, πού κάνουν την αποθεραπεία τους και πού μένουν οι ποδοσφαιριστές. Είχε συνηθίσει στο Βέλγιο όπου ο Μπρόος ήταν προπονητής σε όλες τις μεγάλες ομάδες».

26.4. 2009 Το τελευταίο παιχνίδι του Μπρόος στην Ελλάδα σε αγώνα στην Τούμπα

Ο Γιώργος Τσιφούτης ήταν ο συνεργάτης τον Μπρόος στον πάγκο του Πανσερραϊκού. Ο Σερραίος προπονητής είπε στην ΕΡΤ Σερρών: «Είναι ο προπονητής στην ιστορία του Πανσερραϊκού με τις μεγαλύτερες επιτυχίες και τους περισσότερους τίτλους στην καριέρα του, με πρωταθλήματα, με Ευρωπαϊκούς τελικούς κ.α. Έτσι στον Πανσερραϊκό δεν ήρθε με ενθουσιασμό και στόχο να αποδείξει κάτι αλλά παρόλα αυτά ήταν σοβαρός και επαγγελματίας 100%. Έβαλε νέα παιδιά στην 11άδα του Πανσερραϊκού, τον Δημήτρη Ανάκογλου, τον Τάσο Παπάζογλου (με Μπρόος έπαιξε για πρώτη φορά βασικός), τον Δημήτρη Γκούρτσα. Μάλιστα με τον Μπρόος ο Πανσερραϊκός πέτυχε μια από τις μεγαλύτερες νίκες στην ιστορία του, το 2-3 επί του Παναθηναϊκού στο κύπελλο Ελλάδος. Εκείνη τη χρονιά η ομάδα έφτασε μέχρι τα ημιτελικά του θεσμού».

21.01. 2009 Τα μπράβο του Μπρόος στον Γκούρτσα για το γκολ του κόντρα στη Λάρισα

Ο Γιώργος Τσιφούτης εξακολουθεί να έχει επικοινωνία με τον Ούγκο Μπρόος ενώ όσον αφορά το τι είχε ενθουσιάσει τον Βέλγο προπονητή στην Ελλάδα ο Γιώργος Τσιφούτης λέει: «ήταν ενθουσιασμένος από τον ήλιο. Ήθελε να κάθεται αμέτρητες ώρες κάτω από τον ήλιο. Μάλιστα σε ένα παιχνίδι που δώσαμε Απρίλιο με τον Εργοτέλη στο Ηράκλειο απολάμβανε τον ήλιο 90 λεπτά και δεν κουνήθηκε από τον… πάγκο (αποτέλεσμα 2-2). Ο Γιώργος Τσιφούτης έχει καλέσει τον Ούγκο Μπρόος στη Θάσο για το καλοκαίρι, να δούμε το αν ο Βέλγος φέρει μαζί του και το… τρόπαιο του «Κόπα Άφρικα»!

5.1. 2009 Ο Μπρόος χάρηκε και το χιόνι στις Σέρρες.

Ο Μπρόος με τον Πανσερραϊκό (στον πρώτο παιχνίδι φορούσε τον πάγκο και το κασκόλ της ομάδας) είχε σε 16 αγώνες στη Σούπερ Λιγκ την περίοδο 2008-09 τρεις νίκες, έξι ισοπαλίες και επτά ήττες (η ομάδα στο τέλος υποβιβάστηκε) και στο κύπελλο που έφτασε μέχρι τα ημιτελικά (δύο νίκες , δύο ισοπαλίες και μία ήττα).

18.03. 2009 Με τον Ντούσαν Μπάγιεβιτς στον ημιτελικό με την ΑΕΚΟ Μπρόος μιλάει στους παίκτες της Εθνικής Καμερούν

Φωτογραφίες: eurokinissi.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα