«Από τη σιωπή της προθήκης στο θεατρικό λόγο»

10:02 8/10/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Μετά την ενθουσιώδη υποδοχή της από το κοινό, η συνεργασία του Μουσείου Μπενάκη με το Εθνικό Θέατρο με τίτλο «Από τη σιωπή της προθήκης στο θεατρικό λόγο» ανανεώνεται και επεκτείνεται για δεύτερη χρονιά δίνοντας την ευκαιρία στους θεατές να συμμετέχουν σε μία πρωτότυπη μουσειακή περιήγηση.

Πρόκειται για μία πρωτόγνωρη για τα ελληνικά δεδομένα δράση,

όπου τα μουσειακά εκθέματα κρατούν τον ρόλο του πρωταγωνιστή και αφηγούνται πτυχές της ιστορίας τους, με οδηγό κείμενα δραματοποιημένα από ηθοποιούς του Εθνικού Θεάτρου.

Οι παραστάσεις διαρκούν οκτώ μήνες (Οκτώβριος 2017 – Μάιος 2018) και εκτός από τις συλλογές που φιλοξενούνται στο Μουσείο Μπενάκη Ελληνικού Πολιτισμού (Κουμπάρη 1 – Αθήνα), θα έχουν αυτή τη χρονιά ως πηγή έμπνευσης και τις συλλογές του Μουσείου Ισλαμικής Τέχνης και της Πινακοθήκης Γκίκα. Ένα αντικείμενο ή μία ομάδα αντικειμένων ανά συλλογή, θα δίνει κάθε φορά το έναυσμα για τη θεατρική δράση, ενώ θα προηγείται σύντομη παρουσίαση του εκάστοτε εκθέματος από τον αρμόδιο επιμελητή της συλλογής, έτσι ώστε να γίνεται ομαλά η μετάβαση από τη θεματολογία του αντικειμένου στον δραματοποιημένο λόγο.

Αποσπασμένα από την αρχική τους συνάφεια, τα μουσειακά εκθέματα χρειάζονται συνήθως πρόσθετα βοηθητικά μέσα προκειμένου να μεταδώσουν στον επισκέπτη το σύνθετο πλέγμα των πληροφοριών που μεταφέρουν.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει δύο νέες παραγωγές:

Στην πρώτη με τίτλο «Περί Αλεξάνδρου», ένα εικονογραφημένο φύλλο χειρογράφου από το έπος «Ισκανταρναμέ» του 12ου αιώνα (έργο του ποιητή Νιζαμί), μεταφέρει το κοινό στους θρύλους γύρω από τον Μέγα Αλέξανδρο. Αποδίδεται σε εργαστήριο της πόλης Σιράζ του 16ου αιώνα και εικονίζει τον Αλέξανδρο να συζητά με σοφούς της αρχαιότητας. Για τις ανάγκες της παράστασης δραματοποιούνται για πρώτη φορά στην Ελλάδα αποσπάσματα από το φημισμένο αυτό έργο της περσικής λογοτεχνίας, στο οποίο πρωταγωνιστεί ο Μέγας Αλέξανδρος, ο οποίος μεταμορφώνεται σε Ιρανό βασιλιά, ταξιδεύει και κυριεύει τόπους εξωτικούς, και παρουσιάζεται ως φιλόσοφος που συνδιαλέγεται με λογίους της αρχαιότητας.Στη δεύτερη παραγωγή με τίτλο «Κριεζώτου 3», το σπίτι του Νίκου Χατζηκυριάκου-Γκίκα ανοίγει τις πόρτες του για να υποδεχτεί τους λογοτέχνες της γενιάς του μεσοπολέμου, σε μία γιορτινή βραδιά με ποιήματα και κείμενα που συνεχίζουν να εμπνέουν και να συγκινούν.

Εκτός από τις δύο νέες παραγωγές, επαναλαμβάνονται μετά τη μεγάλη ανταπόκριση που είχαν οι παραστάσεις που πρωτοπαρουσιάστηκαν την προηγούμενη σεζόν 2016-2017 («Ερωφίλης κέντημα», «Σκόρδα κεφάλια δώδεκα, κρομμύδια δεκαπέντε», «Το είπε ο Γέρος», «Νεοπτολέμου μύησις»), στους χώρους της μόνιμης έκθεσης του κεντρικού κτηρίου του Μουσείου Μπενάκη.

Σκηνοθετική Επιμέλεια: Στρατής ΠανούριοςΕνδυματολογική Επιμέλεια: Μάιρα Βαζαίου

Παραστάσεις

Σκόρδα κεφάλια δώδεκα, κρομμύδια δεκαπέντε (10, 17, Ιανουαρίου 2017)Ερωφίλης κέντημα (24, 31 Ιανουαρίου & 7, 14, 21 Φεβρουαρίου 2017)Το είπε ο Γέρος (28 Φεβρουαρίου & 7, 14, 21, 28 Μαρτίου 2017)

Έναρξη παραστάσεων 20:30, κάθε Τρίτη

Keywords
Τυχαία Θέματα