Κομοτηνή: ΕΡΤ Ειδήσεις 8-10-2017

07:55 8/10/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Οικονομία
Οικονομικά ανοίγματα σε όλη τη Θράκη
Η Συνεταιριστική Τράπεζα Έβρου, ένας οργανισμός της Κοινωνικής Οικονομίας του Έβρου , ετοιμάζεται να κάνει τα δικά της ανοίγματα στο χώρο της Θράκης. Ήδη το δυναμικό της αριθμεί 7.000 συνεταίρους, μόνο από τον Νομό Έβρου. «Είμαστε μια Τράπεζα της κοινωνικής οικονομίας. Δημιουργηθήκαμε για να διαχειριστεί ο Νομός τον πλούτο που παράγει. Βρισκόμαστε σε μια διαδικασία εκσυγχρονισμού της

Τράπεζας. Κάνουμε βήματα προς την εταιρική διακυβέρνηση, στοχεύουμε να αυξήσουμε ακόμη περισσότερο τη διαφάνεια. Επίσης, κάνουμε δράσεις κοινωνικής, εταιρικής ευθύνης για να βγάλουμε ένα πρόσωπο εξωστρέφειας προς τα έξω και να θωρακίζουμε συνεχώς την Τράπεζα, τα κεφάλαιά μας, οπότε οι συνεταίροι μας να νιώθουν ασφάλεια» δήλωσε στην ΕΡΤ Κομοτηνής ο Γενικός Διευθυντής της Συνεταιριστικής Τράπεζας, κ. Αθανάσιος Δούρος.

Κοινωνία
Ανακοίνωση της Πολύχρωμης Πολυπολιτισμικής Ομπρέλας Ξάνθης
Η Πολύχρωμη Πολυπολιτισμική Ομπρέλα Ξάνθης καλεί τους βουλευτές του Νομού Ξάνθης να ψηφίσουν τις τροπολογίες για τη νομοθετική βελτίωση του Νομοσχεδίου για τη νομική αναγνώριση ταυτότητας φύλου. Οι τροποποιήσεις που έχει καταγράψει η ομάδα Πολύχρωμο Σχολείο και τις συνυπογράφει και η Π.Π.Ο. Ξάνθης είναι: Επέκταση της νομικής αναγνώρισης ταυτότητας φύλου στα ανήλικα, στη βάση του αυτοπροσδιορισμού και του βέλτιστου συμφέροντος τους, με αίτημα των νομίμων εκπροσώπων τους. Κενή ή Τρίτη καταχώριση φύλου για όλα τα παιδιά, με αίτημα των νομίμων εκπροσώπων τους. Εναλλακτικά, κρίνεται αναγκαία η πρόβλεψη ενός ειδικού εγγράφου που οι γονείς θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν για να βεβαιώσουν την ταυτότητα φύλου του παιδιού, το οποίο θα έχει δεσμευτικό χαρακτήρα ως προς τους φορείς / τις υπηρεσίες που κατατίθεται (εκπαίδευση κ.α.). Ποινικοποίηση «διορθωτικών» επεμβάσεων στείρωσης ή «κανονικοποίησης» του ανατομικού φύλου, ορμονοθεραπειών και «επανορθωτικών θεραπειών» φύλου χωρίς την ενημερωμένη συναίνεση του παιδιού.

Παιδεία
Ανακοίνωση της ΟΛΜΕ
Ανακοίνωση, κατά της μείωσης των σχολικών τμημάτων στο 3ο Γυμνάσιο Κομοτηνής εξέδωσε η ΕΛΜΕ Ροδόπης. «Ως ΕΛΜΕ Ροδόπης παρακολουθούμε με οργή και αγανάκτηση την επίμονη και αδικαιολόγητα πείσμονα προσπάθεια που καταβάλλεται προσφάτως να μειωθούν έτι περαιτέρω τα τμήματα διδασκαλίας στις σχολικές μονάδες του νομού μας και να στοιβαχτούν οι μαθητές μας σε τμήματα των 29 και 30 μαθητών. Τελευταίο θύμα της προσπάθειας να εξασφαλιστούν πάση θυσία πόροι και εκπαιδευτικό προσωπικό είναι το 3ο Γυμνάσιο Κομοτηνής. Συγκεκριμένα στο 3ο Γυμνάσιο φοιτούν 125 μαθητές Α τάξης, οι οποίοι αρχικά κατανεμήθηκαν σε 6 τμήματα. Όμως η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ροδόπης απαιτεί να κατανεμηθούν σε 5 τμήματα των 25 ατόμων. Τα πράγματα όμως δεν είναι τόσο απλά, επειδή τίθεται το ζήτημα της επιλογής της β’ ξένης γλώσσας. Από τους 125 μαθητές οι 38 δήλωσαν ως β ξένη γλώσσα τα Γαλλικά και οι υπόλοιποι 87 τα Γερμανικά», αναφέρει η ανακοίνωση, συμπληρώνοντας τα επιχειρήματα με αρκετά αριθμητικά παραδείγματα. «Όλα αυτά με την εποπτεία και τις εντολές του κ. περιφερειακού διευθυντή Εκπαίδευσης Αν. Μακεδονίας-Θράκης. Ως ΕΛΜΕ Ροδόπης θα αντιταχθούμε με κάθε νόμιμο τρόπο και, εφόσον χρειαστεί, και με αγωνιστικές κινητοποιήσεις, για να σταματήσει η πρακτική να αντιμετωπίζονται οι μαθητές μας ως σταβλισμένα ζώα σε τάξεις των 29-30 παιδιών», καταλήγει η ανακοίνωση.

Πολιτισμός
1ο Φεστιβάλ Χορωδιών
Για το 1ο Φεστιβάλ Χορωδιών που θα πραγματοποιηθεί στην Ξυλαγανή τον Δεκέμβριο ετοιμάζεται πυρετωδώς η Χορωδία του Συλλόγου Πατεράδων. Ήδη έχουν δηλώσει συμμετοχή πέντε χορωδίες, ενώ αναμένεται η συμμετοχή κι άλλων.

Χορωδία από τους «Φιλοτέχνες»
Σήμερα Κυριακή στις επτά το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί το πρώτο μάθημα της Χορωδίας του Συλλόγου «Φιλοτέχνες». Η εγγραφή στο Τμήμα είναι δωρεάν. Υπεύθυνος είναι ο Δημήτριος Κυριακάκης.


Εθελοντισμός –Αλληλεγγύη
Ένα παιδί από την Κομοτηνή έχει ανάγκη την βοήθειά μας. Πρόκειται για τον 5χρονο Άγγελο, το μικρότερο από τρία αδέρφια, παιδί μιας μητέρας που μεγαλώνει μόνη της τα τρία της παιδιά, χωρίς τη βοήθεια του συζύγου της. Ο 5χρονος Άγγελος βρέθηκε να έχει όγκο στον εγκέφαλο και μπορεί να έχει χαρακτηριστεί ως καλοήθης, όμως η εξέλιξη του είναι απρόβλεπτη και ενδέχεται να έχει επιπτώσεις στην υγεία του παιδιού. Γι’ αυτό και εξειδικευμένοι γιατροί έκριναν ότι πρέπει να χειρουργηθεί. Το ραντεβού έχει ήδη προγραμματιστεί για την 17η Οκτωβρίου στον Άγιο Λουκά Θεσσαλονίκης, όπου θα γίνει η χειρουργική επέμβαση και το ποσό που θα πρέπει να συγκεντρωθεί είναι στα 2.500 ευρώ. Όσοι ενδιαφέρονται να προσφέρουν για το μικρό Άγγελο θα πρέπει να γνωρίζουν ότι έχει ανοιχθεί Τραπεζικός Λογαριασμός στην Τράπεζα Πειραιώς στον αριθμό 5226-018937-359 και IBAN GR4601722260005226018937359.

Αστυνομικό δελτίο
Σύλληψη ημεδαπού για απόπειρα κλοπής
Συνελήφθη στην ευρύτερη περιοχή της Κομοτηνής, από αστυνομικούς της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ., 39χρονος ημεδαπός, διότι εντοπίστηκε από κοινού με έναν άγνωστο μέχρι στιγμής δράστη, να επιχειρεί να αφαιρέσει διάφορα αντικείμενα από μη λειτουργικό εργοστάσιο.

Αθλητισμός
Τιμήθηκε η Ξάνθη
Ο Δήμος Ξάνθης τίμησε χθες την 50χρονη ιστορία του Αθλητικού Ομίλου Ξάνθης. Τιμήθηκαν μεταξύ άλλων: η πρώτη ομάδα του ΑΟΞ το 1967, η ομάδα που μεσουρανούσε την δεκαετία 70′ και 80′, η ομάδα που ανέβασε τον ΑΟΞ στην Α’ Εθνική το 1989 και ο προπονητής της Τάσος Αναστασιάδης. Επίσης, ο προπονητής Νίκος Καραγεωργίου και η ομάδα (2001-02) που κέρδισαν την 1η ευρωπαϊκή έξοδο της ομάδας.Ο Γιάννης Μαντζουράκης μαζί με τις ομάδες του 2004-05 και του 2005-06. Τιμητική διάκριση υπήρξε και για την ομάδα που κέρδισε την 4η έξοδο στην Ευρώπη με προπονητή τον Μαρίνο Ουζουνίδη το 2012-13, ο οποίος έστειλε μέσω βίντεο το δικό του μήνυμα. Επίσης βραβεύτηκε και η ομάδα που έφτασε τον σύλλογο για πρώτη φορά σε τελικό κυπέλλου το 2015. Ο Ραζβάν Λουτσέσκου και ποδοσφαιριστές που αγωνίστηκαν κι έδωσαν το παρών τους, τιμήθηκαν για το μεγάλο αυτό επίτευγμα. Ειδική βράβευση έγινε και για τον Θανάση Κωστούλα και για τον ιδιοκτήτη του ΑΟΞ Χρήστο Πανόπουλο.

Καιρός
Στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες τις πρώτες πρωινές ώρες και γρήγορη βελτίωση προβλέπει η ΕΜΥ. Στις υπόλοιπες περιοχές γενικά αίθριος, με λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις στην κεντρική Μακεδονία. Οι Άνεμοι θα πνέουν: βορειοδυτικοί 4 με 6 και στην κεντρική Μακεδονία τοπικά 7 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση. Η Θερμοκρασία θα κυμανθεί: από 08 έως 18 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία η ελάχιστη 3 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

Keywords
Τυχαία Θέματα