Αντιπρόεδρος νοσοκομείου Ζακύνθου: «Δεν θα κρύψουμε ή θα παραποιήσουμε ο,τιδήποτε» στην υπόθεση των χειρουργείων – Αναλυτική συνέντευξη

03:20 31/1/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

«Δεν έχουμε το ηθικό δικαίωμα να κρύψουμε ή να παραποιήσουμε ο,τιδήποτε» υποστήριξε σε πρόσφατη συνέντευξή του στην τοπική ΕΡΤ ο αντιπρόεδρος του νοσοκομείου Ζακύνθου, ΄Ακης Ποταμίτης, αναφερόμενος στο θέμα των ελέγχων των τακτικών χειρουργείων καθώς και τη λειτουργία αίθουσας που διαμορφώθηκε ως χειρουργείο για επείγοντα περιστατικά.

Σε ό,τι αφορά τα τακτικά χειρουργεία ο κ Ποταμίτης είπε πως, προκειμένου να λειτουργήσουν σε καθεστώς ασφάλειας σύμφωνα με τα πρωτόκολλα και τους νόμους της πολιτείας

και της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, ο έλεγχος όλων των στοιχείων (τεχνολογικών, κτιριακών κ.α) που υπεδείχθησαν από την επιτροπή διενέργειας ελέγχων έγινε από τις ανάλογες πιστοποιημένες εταιρείες -που είτε έχουν κάνει εγκαταστάσεις είτε έχουν προμηθεύσει με μηχανολογικό ή άλλο εξοπλισμό- παρουσία αντίστοιχων ειδικοτήτων του ελληνικού δημοσίου. Ο έλεγχος ολοκληρώθηκε και, όπως ανέφερε ο κ.Ποταμίτης, από ορισμένες εταιρείες υπάρχουν οι πρόχειρες καταγραφές και αναμένεται η τελική έκθεσή τους που δεν θα διαφοροποιείται από ό,τι ήδη κατέθεσαν, ενώ, άλλες έχουν στείλει την επίσημη.

Επιπλέον, απαντώντας σε όσα είπε σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ Ζακύνθου ο πρόεδρος του επιστημονικού συμβουλίου του νοσηλευτικού ιδρύματος, Παύλος Καψαμπέλης, αναφορικά με προβληματισμούς και επιφυλάξεις του οργάνου για τη διαχείριση και πληρότητα των ελέγχων, ζητώντας, μεταξύ άλλων, τη διερεύνηση και μέτρηση της τοξικότητας των αερίων από τον Δημόκριτο ή εξειδικευμένα εργαστήρια, ο κ.Ποταμίτης υποστήριξε ότι «τα περί τοξικότητας έχουν τεθεί κατ΄ επανάληψη αλλά σε προφορική βάση» και ότι «αναζητήθηκε οποιοδήποτε διεθνές πρωτόκολλο από τη διεθνή βιβλιογραφία τέτοιων ελέγχων και κανένας επίσημος φορέας δεν έδωσε κάποια λογική προσέγγισης του συγκεκριμένου θέματος». Συνέχισε δε λέγοντας, πως «είμαστε υποχρεωμένοι να εφαρμόζουμε ελέγχους οι οποίοι προβλέπονται από διεθνή αυστηρά πρωτόκολλα και κατοχυρώνονται με νόμο και όχι με πειραματισμούς, ωστόσο, εάν ο πρόεδρος του επιστημονικού συμβουλίου ή άλλος βρει κάποιο πρωτόκολλο που πρέπει να εφαρμοστεί, όλος ο διοικητικός και κρατικός μηχανισμός είναι ανοιχτός»

Απαντώντας σε ερώτηση αναφορικά με το εάν είχε γίνει σωστή συντήρηση του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού και των εγκαταστάσεων, δεδομένου ότι σε επίσκεψη της επιτροπής διενέργειας ελέγχων (12-13/12) διαπιστώθηκε ότι δεν υπήρχαν τα σχετικά στοιχεία, ο κ.Ποταμίτης ισχυρίστηκε πως δεν υπήρχαν στα αρχεία του νοσοκομείου τα έγγραφα συντηρήσεων που ζητήθηκαν, δεδομένου ότι, αυτά τηρούνται από ιατροτεχνολόγο μηχανικό, ο οποίος, όμως, προβλέπεται να υπηρετεί σε νοσοκομεία που κάνουν περισσότερες από 3.000 εγχειρήσεις τον χρόνο. Δηλαδή, όπως είπε, τις ημέρες που ήρθαν τα μέλη της επιτροπής δεν υπήρχε η δυνατότητα άμεσης επιβεβαίωσης των ελέγχων συντήρησης –που διενεργούνται απαρέγκλιτα από εταιρείες είτε μέσω σύμβασης είτε μέσω πρόσκλησης- τα στοιχεία των οποίων τους δόθηκαν στη συνέχεια.

Επιπροσθέτως, ο αντιπρόεδρος του νοσοκομείου χαρακτήρισε ως «άρτια και πιστοποιημένη για χρήση από το ιατρικό προσωπικό» την αίθουσα που έχει διαμορφωθεί για τα έκτακτα χειρουργεία, απαντώντας στην τοποθέτηση του κ. Καψαμπέλη πως για να λειτουργήσει ο συγκεκριμένος χώρος θα πρέπει να πιστοποιηθεί η ασφάλεια του είτε από την ειδική επιτροπή ελέγχου που έχει συσταθεί -ακόμη και εάν έχει γνωμοδοτικό χαρακτήρα- είτε από άλλη εξειδικευμένη δημόσια υπηρεσία. Συγκεκριμένα, όπως είπε ο κ.Ποταμίτης, ο χώρος πιστοποιήθηκε από αυτούς που επιβάλλεται, δηλαδή από ιδιώτες παρουσία του δημοσίου. Επίσης, αναφερόμενος στον ισχυρισμό του προέδρου του επιστημονικού συμβουλίου του νοσηλευτικού ιδρύματος ότι ο εν λόγω χώρος είναι λύση ανάγκης που βάζει σε κίνδυνο εργαζόμενους και ασθενείς αφού π.χ. μπουκάλες οξυγόνου μέσα σε χειρουργεία υπάρχει ενδεχόμενο να εκραγούν, υποστήριξε πως, ο κ. Καψαμπέλης φαίνεται να μην έχει διαβάσει κανόνες που ισχύουν από το 1997 στους οποίους προβλέπεται η σύνδεση των μηχανημάτων αναισθησίας και με φιάλες.

Τέλος, ο κ. Ποταμίτης μιλώντας για ρεπορτάζ στα οποία αναφέρεται ότι ο θάνατος της 41χρόνων, Ε. Αρβανιτάκη, οφείλεται σε ιατρικό λάθος, επεσήμανε πως κανένας δεν μπορεί να κάνει τέτοιους ισχυρισμούς πριν καταλήξει η διερεύνηση της ΕΔΕ.

Ρεπορτάζ: Μαρίνα Μάντζου

Keywords
Τυχαία Θέματα