Αντιμνημονιακές διαμαρτυρίες στις εκδηλώσεις της 25ης Μαρτίου

07:14 26/3/2013 - Πηγή: ΕΡΤ
Από τις εκδηλώσεις για την Εθνική Επέτειο στις πρωτεύουσες των νομών της χώρας δεν έλειψαν και οι διαμαρτυρίες πολιτών κατά της μνημονιακής και κυβερνητικής πολιτικής. Στη Ρόδο, μια 50χρονη γυναίκα, για άγνωστους μέχρι στιγμής λόγους, τραυμάτισε με μαχαίρι δημοτικό σύμβουλο του νησιού, λίγο μετά τη λήξη της παρέλασης της 25ης Μαρτίου.Η δράστης που συνελήφθη και κρατείται στην υποδιεύθυνση Ασφαλείας
Ρόδου, συμμετείχε σε συγκέντρωση ολιγομελούς ομάδας αγανακτισμένων πολιτών που στη διάρκεια της παρέλασης φώναζαν συνθήματα εναντίον των πολιτικών. Το θύμα μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο και βρίσκεται εκτός κινδύνου.

Στην Πάτρα λίγο πριν το τέλος της παρέλασης σημειώθηκαν μικρής έκτασης επεισόδια όταν φοιτητές και διαδηλωτές προσπάθησαν να μπουν στην οδό Αγίου Ανδρέου, μόλις πέρασαν τα τελευταία στρατιωτικά τμήματα. Απωθήθηκαν από τα ΜΑΤ και τη δεύτερη φορά που το επιχείρησαν έγινε χρήση χημικών.

Λίγη ώρα νωρίτερα και κατά την διάρκεια της παρέλασης, αντιπροσωπεία σπουδαστών με τη συνοδεία της Αστυνομίας, κατευθύνθηκε μπροστά από την εξέδρα των επίσημων και ανήρτησαν πανό κατά του σχεδίου «Αθηνά».

Στο μεταξύ, ένταση υπήρξε και στον Πύργο της Ηλείας, όταν σπουδαστές που θέλησαν να μπουν με πορεία στην παρέλαση, εμποδίστηκαν από την Αστυνομία, με αποτέλεσμα να προσαχθούν τρία άτομα στην Αστυνομική Διεύθυνση. Μετά το τέλος της παρέλασης και οι τρεις αφέθησαν ελεύθεροι.

Στο Αγρίνιο σπουδαστές και μέλη κοινωνικών ομάδων έκαναν πορεία μετά το τέλος της παρέλασης, χωρίς να σημειωθούν απρόοπτα.

Στο Ναύπλιο, ομάδα πολιτών είχε σηκώσει πανό που έγραφε «Οχι στο Δ' Ραϊχ» με φωτογραφία της Γερμανίδας καγκελάριου και ναζιστικά σύμβολα, αποπειράθηκε να κινηθεί προς την εξέδρα των επισήμων, αλλά εμποδίστηκε από την αστυνομία.

Στην Καλαμάτα, ομάδα πολιτών φώναζαν συνθήματα κατά των μνημονίων και υπέρ της Κύπρου, με πλακάτ και πανό σε όλη την διάρκεια της παρέλασης.

Στο Ηράκλειο Κρήτης, πριν την έναρξη της παρέλασης, επικράτησε ένταση στην οδό Αβέρωφ, όταν οι αστυνομικοί αρνήθηκαν σε μέλη κινημάτων να προσεγγίσουν τον χώρο της παρέλασης, ενώ προσήχθη και ένα άτομο που στη συνέχεια αφέθηκε ελεύθερο.

Μικροένταση επικράτησε και στον Άγιο Νικόλαο ενώ υπήρξαν και τρεις προσαγωγές όταν, σύμφωνα με πληροφορίες, δυο άνδρες και μια γυναίκα προσπάθησαν να κατεβάσουν σημαία της ΕΕ.

Τέλος, τα μέλη της Επιτροπής Αγώνα Ιεράπετρας πραγματοποίησαν διαμαρτυρία μπροστά στους επισήμους της πόλης και φώναζαν συνθήματα κατά την διάρκεια της παρέλασης ενώ μερίδα μαθητών έκανε παρέλαση με μαύρα περιβραχιόνια.
Keywords
Τυχαία Θέματα