Μήνυμα στήριξης στην Κύπρο από Αθήνα. Αντιδράσεις για την απόφαση του Eurogroup

06:54 26/3/2013 - Πηγή: ΕΡΤ
«Επώδυνη» συμφωνία που όμως σταμάτησε την πορεία προς το χάος χαρακτήρισε τη συμφωνία που επιτεύχθηκε για την Κύπρο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, σε δήλωσή του σχετικά με τις αποφάσεις του Eurogroup, τονίζοντας ότι το πιο σημαντικό τώρα είναι «πώς θα βοηθήσουμε την Κύπρο να σταθεί ξανά στα πόδια της». Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας σε σκληρό μήνυμα του με αποδέκτη το Βερολίνο χαρακτήρισε τη λύση
«μη ανεκτή γιατί είναι επιλεκτική» καθώς «δημιουργεί ένα χάσμα μεταξύ των ονείρων των ευρωπαϊκών λαών». Η Ευρωζώνη επέλεξε την Κύπρο ως πεδίο «τιμωρίας και συνετισμού» σχολίασε ο πρόεδρος του πΑΣΟΚ. Ε. Βενιζέλος. «Κατέρρευσαν οι προπαγανδιστικοί μύθοι για μονομερείς λύσεις που οδηγούν έξω από την ευρωζώνη» σημείωσε η ΔΗΜΑΡ. Για «κροκοδείλια δάκρυα» κατηγόρησε ο ΣΥΡΙΖΑ τους κυβερνητικούς εταίρους. Επικριτική στάση τήρησαν και τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης.Επώδυνη συμφωνία
«Επώδυνη» χαρακτήρισε τη συμφωνία που επιτεύχθηκε για την Κύπρο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, σε δήλωσή του σχετικά με τις αποφάσεις του Eurogroup. Σημείωσε, ωστόσο, «ότι η συμφωνία σταματάει την πορεία προς το χάος που θα έφερνε η άτακτη χρεοκοπία και η έξοδος από την Ευρωζώνη» και υπογράμμισε ότι "Ελληνισμός ολόκληρος στηρίζει την Κύπρο και δεν θα αφήσει κανέναν να εκμεταλλευτεί την πρόσκαιρη αδυναμία της».

Ο κ. Κεδίκογλου, τόνισε ότι το πιο σημαντικό τώρα είναι «πώς θα βοηθήσουμε την Κύπρο να σταθεί ξανά στα πόδια της», επισημαίνοντας ότι «δεν είναι ώρα για διχαστικά συνθήματα, ούτε για ανεύθυνες κραυγές...Τώρα κοιτάζουμε μπροστά», τόνισε.

Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας στη δική του δήλωση σημείωσε: «Η απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν είναι ανεκτή γιατί είναι επιλεκτική. Θα πρέπει η Ευρωπαϊκή Ένωση να μην επιλέγει τα θύματά της, όπως αυτή νομίζει ότι πρέπει να επιλέξει, γιατί έτσι δημιουργεί ένα χάσμα μεταξύ των ονείρων των ευρωπαϊκών λαών ότι μπορεί η Ευρωπαϊκή Ένωση να είναι μια στέγη για όλους τους αδύναμους».
Βενιζέλος: Τιμωρητική λύση στην Κύπρο
Ανικανότητα να συνεκτιμήσει όλες τις παραμέτρους της κυπριακής κρίσης, καταλογίζει στην ευρωζώνη ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, με δήλωσή του σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις στην Κύπρο.
Όπως τόνισε ο κ. Βενιζέλος, η πλειοψηφία της ευρωζώνης, με κέντρο τη Γερμανία, επέβαλαν μια τιμωρητική λύση στην Κύπρο, μετατρέποντας «μια τραπεζική και δημοσιονομική κρίση σε εθνική δοκιμασία».
ΔΗΜΑΡ
Και η ΔΗΜΑΡ έκανε λόγο για επώδυνη λύση η οποία προσδιορίζει την κυριαρχία συντηρητικών πολιτικών που υπονομεύουν την ενότητα και την αλληλεγγύη στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Η περιπέτεια της Κύπρου ακυρώνει τους προπαγανδιστικούς μύθους για μονομερείς λύσεις που οδηγούν έξω από την ευρωζώνη», υπογράμμισε η ΔΗΜΑΡ θεωρώντας την επίτευξη λύσης εντός ευρώ ως αναγκαία επιλογή καθώς «μόνον έτσι η Κύπρος αποφεύγει την οικονομική και πολιτική απομόνωση και τη χρεοκοπία
ΣΥΡΙΖΑ: Κροκοδείλια δάκρυα από πλευράς των κυβερνητικών εταίρων«Αποτελεί χυδαία πρόκληση από πλευράς των κυβερνητικών εταίρων όταν από τη μία χύνουν κροκοδείλια δάκρυα για την απόφαση του Eurogroup και την από την άλλη μιλάνε για «εθνικά υπεύθυνη στάση». Είναι συνένοχοι στο έγκλημα κατά του κυπριακού λαού. Και αυτό το κατανοούν όλοι και στην Ελλάδα και στην Κύπρο.» ανέφερε σε ανακοίνωσή της η αξιωματική αντιπολίτευση.ΑΝΕΛ
«Αφού οι μνημονιακές πολιτικές δυνάμεις της Ελλάδας υπονόμευσαν τις κυπριακές τράπεζες με το PSI και στην συνέχεια εγκατέλειψαν αβοήθητη την μαρτυρική Κύπρο, ολοκλήρωσαν πλέον το καταστροφικό τους έργο συναινώντας στην έκδοση της σημερινής απαράδεκτης απόφασης του Eurogroup που ανοίγει τον δρόμο για την λεηλασία και την διάλυση της κυπριακής οικονομίας», σημείωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Νότης Μαριας.
Χρυσή Αυγή
«Οι τοκογλύφοι μετά την Ελλάδα καταστρέφουν οικονομικά και την Κύπρο, με στόχο την εκποίηση των ενεργειακών μας κοιτασμάτων και την καταλήστευση του ορυκτού μας πλούτου. Έλληνες αντισταθείτε!» αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.
ΚΚΕ: «Αποκαλύπτεται το παραμύθι της φιλολαϊκής διαπραγμάτευσης»
«Η απόφαση του Eurogroup για την ανακεφαλαιοποίηση των κυπριακών τραπεζών θα οδηγήσει σε τεράστιες απώλειες τα ασφαλιστικά ταμεία των εργαζομένων στην Κύπρο, σε απολύσεις, σε νέα σκληρά μέτρα, όπως αυτά που βιώνει ο ελληνικός λαός» επισημαίνει, σε σχόλιό του, το ΚΚΕ.

«Αποκαλύπτεται το παραμύθι της φιλολαϊκής διαπραγμάτευσης, εντός ΕΕ και με τα μονοπώλια κυρίαρχα στην οικονομία» και προστίθεται ότι «η διαχείριση της κρίσης 'εντός των τειχών', ανεξάρτητα με ποια συνταγή, σχέδιο ή διεθνή συμμαχία γίνει, έχει πάντα θύμα τον εργαζόμενο λαό ο οποίος καλείται να κάνει σκληρές θυσίες για να στηρίξει την ανάκαμψη του κεφαλαίου», τόνισε το Κομμουνιστικό Κόμμα.
Keywords
Τυχαία Θέματα