Αντίδραση υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, σε ασφαλιστικά μέτρα για ΒΙΑΛ Δ. Χίου

09:52 1/12/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Παύση των εργασιών μεταφοράς και εγκατάστασης των νέων οικίσκων στην περιοχή της ΒΙΑΛ, μέχρι την εκδίκαση των ασφαλιστικών μέτρων που κατέθεσε ο Δήμος Χίου αποφάσισε το Ειρηνοδικείο Χίου.
Έτσι μέχρι τις 16Ιανουαρίου 2018, δεν θα γίνει άλλη μεταφορά οικίσκων που θα αντικαθιστούσαν τις σκηνές στις οποίες διαμένουν μερικές εκατοντάδες προσφύγων και έχουν στηθεί στον περιβάλλοντα χώρο του Κέντρου Καταγραφής και Ταυτοποίησης της ΒΙΑΛ.
Την απόφαση αυτή, σχολίασαν κύκλοι του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής στο ΑΠΕ- ΜΠΕ,

επισημαίνοντας ότι:
«Τα προβλήματα που δημιουργούνται είναι σημαντικά ενόψει του χειμώνα».
Οι ίδιες πηγές αρνήθηκαν να σχολιάσουν τη δικαστική απόφαση, ωστόσο επιρρίπτουν ευθύνες στο δήμο Χίου για την απόφασή του να καταθέσει ασφαλιστικά μέτρα εναντίον της επέκτασης του ΚΥΤ λέγοντας ότι «ο δήμος φέρει την ευθύνη για την κατάσταση που θα δημιουργηθεί με την εξέλιξη αυτή. Οι πρόσφυγες και μετανάστες με την τοπική κοινωνία και την ελληνική πολιτεία θα αντιμετωπίσουν από κοινού την κατάσταση».

Ενώ αναφορικά με την κινητοποίηση που προγραμματίζουν οι Δήμοι Χίου, Λέσβου και Σάμου στην Αθήνα την προσεχή Τρίτη, οι πηγές του υπουργείου –σύμφωνα πάντα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ απαντούν:
«πρέπει να σταματήσει η υποκρισία και τα κροκοδείλια δάκρυα για τους πρόσφυγες και μετανάστες από αυτούς που κάνουν κινήσεις χωρίς να λαμβάνουν ούτε κατ’ ελάχιστον υπόψη τους τα προβλήματα που τους δημιουργούν».
Σύμφωνα με στοιχεία που παραθέτουν, τον τελευταίο μήνα έχουν μετακινηθεί 3.513 αιτούντες άσυλο από τα νησιά προς την ενδοχώρα, εκ των οποίων οι 548 από τη Χίο.

Ρεπορτάζ: Θοδωρής Πυλιώτης

Keywords
Τυχαία Θέματα