Αντιδράσεις κομμάτων για το πακέτο Τσίπρα-Υψηλοί τόνοι στη Βουλή

21:17 14/12/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Έντονες είναι οι αντιδράσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης με αφορμή τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα για το εφάπαξ επίδομα στους χαμηλοσυνταξιούχους και την προσωρινή αναστολή των αποφάσεων από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος.

ΝΔ-Κυβέρνηση

«Είναι φανερό ότι η Κυβέρνηση του κ. Τσίπρα

ακολουθεί μία πολιτική τελείως αλλοπρόσαλλη και τυχοδιωκτική», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΝΔ, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση «μοιράζει ένα επίδομα στους συνταξιούχους, χωρίς να έχει κάνει, όπως τώρα αποδεικνύεται, καμιά συνεννόηση με τους δανειστές και τινάζει στον αέρα τη συμφωνία για την οποία μέχρι χθες πανηγύριζε».

«Το αποτέλεσμα θα είναι ακόμη πιο σκληρές απαιτήσεις των δανειστών. Ακόμη μεγαλύτερα βάρη στους απλούς πολίτες. Είναι απολύτως επικίνδυνοι για το λαό και τη χώρα μας», καταλήγει η ανακοίνωση της ΝΔ.

Αμεση ήταν η απάντηση της κυβέρνησης με το γραφείο τύπου του πρωθυπουργού να σχολιάζει οτι ο κ. Μητσοτάκης λειτουργεί και ως η πέμπτη φάλαγγα των δανειστών, που σε μια κρίσιμη στιγμή για την κοινωνία, συντάσσεται και στηρίζει τις πιο ακραίες φωνές. Ζητιανεύει από τον κ. Σόιμπλε και το ΔΝΤ, εκλιπαρώντας για εξουσία, αδιαφορώντας για την κοινωνία που υποφέρει. Θα μείνει στην ιστορία ως ένας άλλος «Εφιάλτης»,καταλήγει η ανακοίνωση.

Τα άλλα κόμματα

«Η απόφαση του ESM να παγώσει την εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος, είναι μειωτική για την χώρα και επιβαρύνει το ήδη δυσμενές οικονομικό κλίμα» αναφέρει σε σχόλιό του το γραφείο Τύπου του ΠΑΣΟΚ.

«Δυστυχώς, οι ψευτοπαλλικαρισμοί του κ. Τσίπρα υπονομεύουν ακόμη και τα πενιχρά αποτελέσματα της διπλά αποτυχημένης διαπραγμάτευσής του» συμπληρώνει.

«Το έργο το έχουμε ξαναδεί. Πριν από μια δύσκολη συμφωνία πάντα έχουμε δραματοποίηση της κατάστασης με «αποκαλύψεις» και σκληρές δηλώσεις. Τελικά μπαίνουν όλα στο τραπέζι και βρίσκεται λύση. Αυτό θα συμβεί και τώρα. Ο κ. Τσίπρας όταν φθάσει στο πάρα ΄5 θα υπογράψει, μιλώντας ξανά για «ηρωική διαπραγμάτευση» και πανηγυρίζοντας για την επιτυχία» αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Ποτάμι. Εξάλλου, σε δηλώσεις του από την Κομοτηνή, ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης εκτίμησε ότι το «σκηνικό ρήξης με τους θεσμούς αποτελεί ένα επικοινωνιακό παιχνίδι της κυβέρνησης».

«Το ίδιο έργο το έχουμε δει πολλές φορές! Η εξαπάτηση δεν πείθει πλέον κανέναν» σχολιάζει το ΚΚΕ, σημειώνοντας ότι «τα κυβερνητικά πανηγύρια για το χρέος έχουν στόχο να κρύψουν ότι οι όποιες ρυθμίσεις, που φτάνουν στο «σωτήριο έτος» 2060, θα συνοδευτούν όχι μόνο με απαρέγκλιτη τήρηση του τρέχοντος μνημονίου, όπως οι νέες ανατροπές στα εργασιακά δικαιώματα, αλλά και με νέα μέτρα, μετά το 2018, που τα βαφτίζουν «μεταρρυθμίσεις»».

Για πορεία σύγκρουσης του κ. Τσίπρα ο οποίος δεν είχε συνεννοηθεί με τους εταίρους, έκανε λόγο ο Βασίλης Λεβέντης, μιλώντας στην εκπομπή «Αίθουσα Σύνταξης» στην ΕΡΤ. Ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων εξέφρασε επίσης προβληματισμό για το τι θα κάνει το κόμμα του στην περίπτωση ονομαστικής ψηφοφορίας του νομοσχεδίου.

Υψηλοί τόνοι στη Βουλή

Υψηλοί τόνοι επικράτησαν στην ολομέλεια της Βουλής κατά τη διάρκεια της συζήτησης του νομοσχεδίου του υπουργείου Εργασίας για τον Εθνικό Μηχανισμό Συντονισμού Κοινωνικών Πολιτικών.

Έντονα αντέδρασαν, τόσο η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας Θεανώ Φωτίου, όσο και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Μαντάς, στις κατηγορίες του αντιπροέδρου της ΝΔ, Άδωνη Γεωργιάδη, ότι με την πολιτική της η κυβέρνηση δημιούργησε ζοφερά σύννεφα πάνω από τη χώρα.

Για «γκεμπελική μέθοδο» έκανε λόγο η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας, κατηγορώντας τον κ. Γεωργιάδη ότι ακολουθεί τη ρήση «συκοφαντείτε, συκοφαντείτε, κάτι θα μείνει».

Ταυτόχρονα επιτέθηκε στην αξιωματική αντιπολίτευση, καταλογίζοντας της «απίθανη λαθροχειρία» σε ότι αφορά τα πλεονάσματα, και τόνισε ότι στα κείμενα της Κομισιόν που δεν είναι δεσμευτικά, υπάρχουν οι προτάσεις της Κομισιόν και του ΔΝΤ.

«Ψυχραιμία – και σε αυτό θα απαντήσουμε. Είναι γνωστή η ιστορία των δανειστών. Θα ψηφιστούν τα μέτρα και θα δείτε ότι πάλι δεν θα συμβεί τίποτα στο τέλος», πρόσθεσε η κ. Φωτίου.

Νωρίτερα, ο κ. Γεωργιάδης έκανε λόγο για ζοφερή περίοδο που διανύει η χώρα και για σύννεφα που βρίσκονται από πάνω της, σε σημείο όπως είπε, που κανείς δεν ξέρει τι θα γίνει τους επόμενους μήνες. Σημείωσε δε, ότι το έγκυρο οικονομική έντυπο “Economist”, προέβλεψε «Grexit» πριν το «Brexit».

«Ενώ ο πρωθυπουργός ανακοινώνει κοινωνικό μέρισμα και θριαμβολογεί, ο κ. Ρέγκλινγκ δηλώνει ότι παγώνει τη ρύθμιση για το χρέος έως ότου υπάρξουν διευκρινίσεις. Ξαναζούμε το ίδιο θέατρο του παραλόγου του 2015, που μας οδήγησε στο τρίτο και χειρότερο μνημόνιο», είπε ο κ. Γεωργιάδης.

Ταυτόχρονα, επικαλούμενος τα όσα υποστήριξε πρόσφατα ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, κάλεσε την κυβέρνηση να απαντήσει αν έπαιζε το παιχνίδι του κ. Σόϊμπλε, «που ήθελε να διώξει τη κυβέρνηση Σαμαρά, γιατί ήθελε να πάει την Ελλάδα στη δραχμή».

«Είναι λάθος να πυροδοτούνται εσωτερικές καταστάσεις. Δεν βοηθούν τη χώρα, δεν είναι αποδοτικό για το συμφέρον της, γιατί υπονομεύεται η προσπάθεια της», υπογράμμισε από την πλευρά του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Μαντάς.

Παράλληλα, διέψευσε ότι η κυβέρνηση έχει αποδεχθεί πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% μετά τη λήξη του 2018, τονίζοντας ότι υπάρχουν τρία σενάρια στην έκθεση της Κομισιόν, στην οποία συμπεριλαμβάνεται και η πρόταση του ΔΝΤ με 1,5% πλεόνασμα.

«Η κυβέρνηση παλεύει με μια διατυπωμένη συγκεκριμένη πρόταση που είναι πάνω στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης, και αφορά την δέσμευση για 2,5% πλεόνασμα, με ταυτόχρονη δέσμευση ότι το 1% του κρατικού Προϋπολογισμού, θα κατευθύνεται σε μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις», τόνισε ο κ. Μαντάς και κατηγόρησε την ΝΔ ότι αποφεύγει να πάρει ξεκάθαρη θέση για καίρια ζητήματα που βρίσκονται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

«Όταν έχουμε προγράμματα που εκπληρώνουμε και υπάρχει υπεραπόδοση εσόδων, είναι δικαίωμα της Βουλής, μέσα από τις προτάσεις της κυβέρνησης για το κοινωνικό επίδομα, να προχωρά;», αναρωτήθηκε ο κ. Μαντάς και κατέληξε:

«Αυτά είναι τα κρίσιμα ερωτήματα που καθορίζουν, όχι μόνο το τώρα, αλλά και το μέλλον της χώρας. Από την πρώτη στιγμή, ο υπουργός Οικονομικών απάντησε ότι όλα αυτά τα ζητήματα συζητούνται στο πλαίσιο της 2ης αξιολόγησης με τους θεσμούς».

Πηγή: ΑΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα