Ανταλλαγή επιστολών Τόσκα- Δημάρχου για ΠΡΟΚΕΚΑ Χίου, έκτακτη σύσκεψη τεσσάρων

09:51 3/7/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Σε έκτακτη σύσκεψη προχώρησαν το Σάββατο 1η Ιουλίου οι 4 εκπρόσωποι της Χίου από την τοπική αυτοδιοίκηση και το Ελληνικό κοινοβούλιο , όπου τονίζουν πως παραμένει κοινή γραμμή θέσης και άποψης η δημιουργία Προαναχωρησιακού Κέντρου Προσφύγων και Μεταναστών (ΠΡΟΚΕΚΑ) στη θέση «18» και η αντίθεση για δημιουργία του Κέντρου στους Ολύμπους.
Είχε προηγηθεί η επιστολή του αναπληρωτή υπουργού κ. Τόσκα, που άφηνε ανοικτό το θέμα της επιλογής των Ολύμπων εφόσον ναυαγήσει το σχέδιο για το «18» και η ανταπάντηση του Δημάρχου Μ. Βουρνού.
Η κοινή δήλωση Βουλευτών (Αν. Μιχαηλίδη, Ν. Μηταράκη), Δημάρχου

(Μ. Βουρνού) και Αντιπεριφερειάρχη Χίου (στ. Κάρμαντζη)είναι η ακόλουθη:
Κατά τη σύσκεψη του Σαββάτου 1ης Ιουλίου που πραγματοποιήθηκε στην Περιφερειακή Ενότητα Χίου μεταξύ των κ.κ Βουλευτών, Δημάρχου και Αντιπεριφερειάρχη Χίου επιβεβαιώθηκαν εκ νέου τα πιο κάτω τα οποία θα τεθούν σε συνάντηση που θα επιδιώξουμε με τα δύο συναρμόδια Υπουργεία Μεταναστευτικής Πολιτικής και Προστασίας του Πολίτη:
1. Εξακολουθεί και παραμένει κοινή γραμμή πλεύσης και άποψης η δημιουργία στο “18” μιας και μόνης συνολικής φυλασσόμενης δομής για όλους τους μετανάστες και πρόσφυγες μέσα στην οποία θα δημιουργηθεί ΠΡΟΚΕΚΑ για τους προοριζόμενους να επιστρέφουν.
2. Στη νέα δομή που θα πρέπει να σχεδιαστεί ολοκληρωμένα θα μεταφέρονται σταδιακά οι υπάρχουσες δομές Σούδας ΒΙΑΛ κλπ.
3. Εξακολουθούμε να είμαστε αντίθετοι σε οποιαδήποτε άλλη σκέψη που έχει διατυπωθεί για δημιουργία ΠΡΟΚΕΚΑ στους Ολύμπους.

Επιστολή Τόσκα

«… διατηρούμε το δικαίωμα ανά πάσα στιγμή, είτε εφόσον το απαιτήσουν οι περιστάσεις είτε εφόσον αποδειχθεί ανέφικτη η λύση που υποδείξατε, να επανέλθουμε στην αρχική μας επιλογή…», ανέφερε μεταξύ άλλων ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας προς το Δήμαρχο Χίου, εννοώντας τους Ολύμπους και επιρρίπτοντας ευθύνες για την καθυστέρηση στη Δημοτική Αρχή.

Επιστολή Ν. Τόσκα προς Μ. Βουρνού για ΠΡΟΚΕΚΑ, 28062017
(Σ.Σ. η επιστολή αναδημοσιεύεται από την ιστοσελίδα astrparis.gr)
Αντπάντηση Βουρνού

“Οι δικές σας υπηρεσίες δεν έχουν ακόμη αξιοποιήσει στο βαθμό που είναι εφικτό αυτή τη συνεισφορά’, ανταπαντά ο Δήμαρχος Χίου Μανώλης Βουρνούς με την επιστολή, στις 30 Ιουνίου 2017, στον Αναπληρωτή Υπουργό Προστασίας του Πολίτη Νικόλαο Τόσκα, αναφορικά με την εγκατάσταση ΠΡΟΚΕΚΑ στη Χίο.
«Δεδομένου ότι οι υπηρεσίες σας είναι απολύτως ενήμερες για τα παραπάνω, εδώ και πολύ καιρό, αναμένουμε ασφαλώς να αναλάβετε όλη την αρμοδιότητα την οποία έχετε για την εγκατάσταση του ΠΡΟΚΕΚΑ», σημειώνει χαρακτηριστικά ο Δήμαρχος και εμμένοντας στη θέση «18».
«… αντιπαρέρχομαι τον υποτιμητικό τρόπο με τον οποίο αναφέρεστε στην «ιδέα» όπως την αποκαλείτε εντός εισαγωγικών, στην εφαρμοσιμότητά της αλλά και στην σκοπιμότητάς της που κατά την έκφρασή σας «… αποσκοπούσε κυρίως στην αναβολή της λύσης…»., σημειώνει ο κ. Βουρνούς που στο τελευταίο μέρος της επιστολής του σχολιάζει φράσεις- παραγράφους της επιστολής Τόσκα.
Σε αυτά τα σημεία θέτει τα εξής ερωτήματα:
– «δεν τα βλέπατε μέχρις στιγμή ή κλείνατε τα μάτια;», σε ότι συμβαίνει στη Χίο με το προσφυγικό.
– Γιατί δεν έχει οριστεί εδώ και 2 χρόνια ένας αρμόδιος να συντονίζει τις ενέργειες των εμπλεκόμενων (5) υπουργείων) και (25) φορέων.
– Γιατί δεν ενημερώνει το υπουργείο «με πληρότητα και ειλικρίνεια, συστηματικά και με συνέπεια, με ευθύνη και με αρμοδιότητα…» για την αντιμετώπιση της προσφυγικής- μεταναστευτικής κρίσης.

Απάντηση Δημάρχου Χίου σε Αναπληρωτή Υπουργό Προστασίας για εγκατάσταση ΠΡΟΚΕΚΑ

Ρεπορτάζ: Θοδωρής Πυλιώτης

Keywords
Τυχαία Θέματα