Απέτυχε η εκτόξευση πυραύλου στην Κίνα

09:49 3/7/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Άγνωστα παραμένουν τα αίτια που οδήγησαν στην αποτυχημένη εκτόξευση του ισχυρότερου πυραύλου της Κίνας Long March 5 που πρόκειται να μεταφέρει στο φεγγάρι ένα κινεζικό ρόβερ έως το τέλος του 2017.

Οι υπεύθυνοι του προγράμματος έχασαν το χρώμα τους και μεγάλη απογοήτευση απλώθηκε στα πρόσωπά τους 45 λεπτά μετά την εκτόξευση όταν μια «ανωμαλία» συνέβη και ο πύραυλος απέτυχε να ολοκληρώσει την αποστολή του, που ήταν η τοποθέτηση σε τροχιά ενός τηλεπικοινωνιακού δορυφόρου. Ειδική επιτροπή ανέλαβε την έρευνα που οδήγησαν στην

αποτυχία.

Η εκτόξευση, που είχε γίνει από τη νότια νήσο Χαϊνάν, μεταδιδόταν απ’ ευθείας από τα κινεζικά μέσα ενημέρωσης, τα οποία ξαφνικά διέκοψαν την μετάδοσή τους, προτού ο δορυφόρος αποσπασθεί από τον πύραυλο, σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερς και το Space.com. Το κινεζικό κανάλι CGTN ανέφερε ότι ενδείξεις δυσλειτουργίας του πυραύλου εμφανίσθηκαν λίγο μετά την εκτόξευσή του. Μια πρώτη ανάλυση του βίντεο της πτήσης του πυραύλου δείχνει ότι πιθανώς υπήρξε πρόβλημα με έναν ή και τους δύο κινητήρες του.

Ο βαρέων βαρών Long March 5 μπορεί να θέσει σε χαμηλή τροχιά δορυφόρους βάρους 25 τόνων και σε ψηλότερη γεωστατική τροχιά δορυφόρους 14 τόνων. Η πρώτη εκτόξευση του πυραύλου το Νοέμβριο 2016 ήταν επιτυχής, αλλά η δεύτερη τώρα δεν είχε την ίδια τύχη. Στις 19 Ιουνίου ένας μικρότερος κινεζικός πύραυλος Long March 3B είχε αποτύχει να τοποθετήσει ένα δορυφόρο (Chinasat-9A) σε γεωστατική τροχιά, καθώς εξαιτίας δυσλειτουργίας του πυραύλου ο δορυφόρος κατέληξε σε πολύ χαμηλότερη τροχιά από αυτήν που είχε προγραμματισθεί.

Η επόμενη εκτόξευση του πυραύλου Long March 5 είναι προγραμματισμένη για φέτος το Νοέμβριο, προκειμένου να μεταφέρει τη διαστημοσυσκευή Τσανγκ ε-5 στο φεγγάρι. Πρόκειται για τη δεύτερη αποστολή μη επανδρωμένης προσελήνωσης και την πρώτη που θα συλλέξει και θα φέρει πίσω στη Γη γεωλογικά δείγματα της Σελήνης εδώ και πάνω από τέσσερις δεκαετίες.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα