Αντ. Μπαλωμενάκης: Η απόφαση του ΚΑΣ για το κτίριο της V Μεραρχίας δεν είναι «κενό γράμμα»

07:12 28/12/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Η σημασία της κοινής ομόφωνης απόφασης του Κεντρικού Αρχαιολογικού και του Κεντρικού Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων για το χαρακτηρισμό του κτηρίου της V Μεραρχίας, στον λόφο του Καστελλίου, στην παλιά πόλη ως μνημείου, ασφαλώς δεν είναι συμβολική.

Κάτι «απλώς για να υπάρχει», επισημαίνει με ανακοίνωσή του ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Χανίων Αντώνης Μπαλωμενάκης. Στην ίδια ανακοίνωση επισημαίνεται ότι με την απόφαση: «Πρακτικά το τοπίο αλλάζει. Σε όσους σπεύσουν να πουν για «εκδικητικό Κράτος»,

παρατηρώ ότι πρόκειται για αμυντική κίνηση, ναι, αλλά στα όρια των εκ του Συντάγματος υποχρεώσεων της Πολιτείας για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς».

Αναλυτικά η ανακοίνωση του κ. Μπαλωμενάκη:

Η σημασία της κοινής ομόφωνης απόφασης του Κεντρικού Αρχαιολογικού (ΚΑΣ) και του Κεντρικού Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων (ΚΣΝΜ) για το χαρακτηρισμό του κτηρίου της V Μεραρχίας, στον λόφο του Καστελλίου, στην παλιά πόλη ως μνημείου, ασφαλώς δεν είναι συμβολική. Κάτι «απλώς για να υπάρχει».

Όσοι ξέρουν από τη λειτουργία του δημοσίου μπορούν να καταλάβουν ότι ενυπάρχει ισχυρή πολιτική βούληση σ αυτήν την απόφαση για να προστατευτεί ένα διακριτό νεότερο μνημείο της πόλης από την άκριτη εμπορευματοποίηση.
Πρακτικά το τοπίο αλλάζει. Σε όσους σπεύσουν να πουν για «εκδικητικό Κράτος», παρατηρώ ότι πρόκειται για αμυντική κίνηση, ναι, αλλά στα όρια των εκ του Συντάγματος υποχρεώσεων της Πολιτείας για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς.
Η νέα διοίκηση του Πολυτεχνείου θα λάβει υπ’ όψιν, ελπίζω, αυτήν την εξέλιξη θετικά, για την καλύτερη δυνατή αξιοποίηση της περιουσίας του μέσα στα πλαίσια της συντεταγμένης Πολιτείας.

Keywords
Τυχαία Θέματα