Ανοίγει ξανά το φρούριο του Κούλε

07:48 17/8/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Μετά από 5,5 χρόνια εργασιών στερέωσης και ανάπλασης ανοίγει αύριο τις πύλες του το ιστορικό φρούριο του Κούλε, στην είσοδο του Ενετικού Λιμανιού του Ηρακλείου, με τη συναυλία του Λουδοβίκου των Ανωγείων στις 8.30 το βράδυ, βραδιά της πανσελήνου του Αυγούστου.

Τα επίσημα εγκαίνια θα γίνουν στις 16 Σεπτεμβρίου με τη μεγάλη συναυλία των μουσικών συνόλων της ΕΡΤ.
Για την συναυλία καθώς και για την αναστύλωση, αποκατάσταση και ανάδειξη του Κούλε, δόθηκε χθες συνέντευξη τύπου στη

Περιφέρεια Κρήτης, από τον Περιφερειακό Σύμβουλο εντεταλμένο για θέματα πολιτισμού, Κώστα Φασουλάκη, τη διευθύντρια της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ηρακλείου, Βάσω Συθιακάκη, και τον Λουδοβίκο των Ανωγείων.
Ο κ. Φασουλάκης είπε ότι ο Κούλες είναι ένα «ζωντανό» μνημείο πολιτισμού, θα παράγει πολιτισμό, καθώς στο χώρο εκτός από τα μουσειακά του εκθέματα θα εξελίσσονται και πολιτισμικά γεγονότα.
«Το ιστορικό φρούριο του Χάνδακα- τόνισε- αποτελεί σήμα κατατεθέν για το Ηράκλειο, και είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι που ξανανοίγει για τους πολίτες, τους οποίους και προσκαλούμε να παρακολουθήσουν δωρεάν την συναυλία».
Η Διευθύντρια της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ηρακλείου, Βάσω Συθιακάκη επισήμανε: «Το φρούριο έκλεισε το 2010 προκειμένου να ξεκινήσουν ο εργασίες αναστύλωσης, αποκατάστασης και ανάδειξης του φρουρίου οι οποίες ολοκληρώθηκαν. Οι εργασίες ήταν απολύτως απαραίτητες να γίνουν γιατί το φρούριο αντιμετώπιζε πολύ σοβαρά προβλήματα τόσο στατικής φύσης όσο και προβλήματα υποδομών που το καθιστούσαν δυσλειτουργικό για τους επισκέπτες.
Όπως είπε η κ. Συθιακάκη θα παρουσιάζονται σε δύο αίθουσες του φρουρίου ευρήματα από τις υποβρύχιες έρευνες στο κόλπο του Ηρακλείου και την Ντία, που έγιναν κυρίως από τον Ζακ Υβ Κουστώ το 1976, όπως επίσης θα εκτίθενται τα κανόνια του Κούλε και του πλοίου «Λα Τερέζ», τη ναυαρχίδα του Γαλλικού στόλου που είχε προστρέξει σε βοήθεια στη διάρκεια του Κρητικού Πολέμου.

Keywords
Τυχαία Θέματα