Ανοίγει τις πύλες του ο εμβληματικός Κούλες

14:34 12/8/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Εντυπωσιακό, επιβλητικό και αναστηλωμένο το μνημείο – αναφορά της πόλης του Ηρακλείου, το Θαλάσσιο Ενετικό Φρούριο Rocca a Mare, γνωστό ως Κούλες, μετά από σχεδόν έξι χρόνια ανοίγει και πάλι τις πύλες του για το κοινό.
Υπό το φως του αυγουστιάτικου ολόγιομου φεγγαριού, το κοινό θα έχει την ευκαιρία να δει από κοντά τους χώρους του φρουρίου και να απολαύσει μια συναυλία με τον Λουδοβίκο των Ανωγείων. Η συναυλία διοργανώνεται στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την Πανσέληνο του Αυγούστου

και όσοι δεν καταφέρουν να βρεθούν στον Κούλε, θα μπορούν να την παρακολουθήσουν από γιγαντοοθόνη, που θα στηθεί σε συνεργασία με τη ΔΕΠΤΑΗ, στο χώρο της «Μαρίνας».
Όπως δήλωσε στην ΕΡΤ Ηρακλείου η διευθύντρια της Εφορίας Αρχαιοτήτων Ηρακλείου Βασιλική Συθιακάκη, το φρούριο ανοίγει ξανά τις πύλες του μετά από έξι χρόνια, καθώς ήταν κλειστό από τα τέλη του 2010, προκειμένου να γίνουν εργασίες αποκατάστασης και ανάδειξης στο πλαίσιο του προγράμματος Ανταγωνιστικότητα και Επιχειρηματικότητα του ΕΣΠΑ 2007 – 2013. οι επισκέπτες του Φρουρίου θα έχουν την ευκαιρία να δουν από κοντά για πρώτη φορά μέρος των ευρημάτων από τα ναυάγια της υποβρύχιας έρευνας που πραγματοποίησε στη νησίδα Ντία, ο Ζακ-Υβ Κουστώ, το 1976. Ακόμη, όπως είπε, έχουν δημιουργηθεί «ανοικτές αρχαιολογικές αποθήκες», όχι υπό μία μουσειακή αντίληψη, αλλά στη λογική της ανάκτησης των μνημειακών χώρων, όπου εκτίθενται ευρήματα – μεταξύ αυτών επιγραφές και αρχιτεκτονικά μέλη – που ανασυνθέτουν την ιστορική παρουσία του μνημείου. Στο φρούριο, μεταξύ άλλων, έχει δημιουργηθεί και μία αίθουσα πολυμεσικών εφαρμογών, όπου θα γίνονται προβολές ταινιών μικρού μήκους ιστορικού περιεχομένου, αλλά και διαλέξεις.
Τα επίσημα εγκαίνια του μνημείου θα πραγματοποιηθούν την Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου και θα συνοδευθούν από μία συναυλία από τα Μουσικά Σύνολα της ΕΡΤ.
Στο ενδιάμεσο διάστημα το μνημείο θα είναι προσβάσιμο για το κοινό από τις 8.00 ως τις 15.00 με ελεύθερη είσοδο. Από τις 17 Σεπτεμβρίου το μνημείο θα είναι επισκέψιμο με το προβλεπόμενο εισιτήριο, που προς το παρόν είναι 2 ευρώ (κανονικό), 1 ευρώ (μειωμένο), ενώ ισχύει για ειδικές κατηγορίες (π.χ. Μαθητές) η ελεύθερη είσοδος.

Keywords
Τυχαία Θέματα