Αναβιώνει το έθιμο του «Κριτσμά» στη Χαρά

17:49 22/6/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Το έθιμο «Κριτσμάς» αναβιώνει ο Σύλλογος Γυναικών Χαράς μεθαύριο Σάββατο στις 9 το βράδυ, στην πλατεία του χωριού.
Η λέξη «Κριτσμάς» σε πολλούς είναι άγνωστη . Είναι ένα έθιμο που έρχεται από τα πολύ παλιά χρόνια όπου ο θερισμός τελείωνε με τον «Κριτσμά», το φαγοπότι με γλέντι που κρατούσε ως το πρωί. Είναι από μόνο του ένα πολιτιστικό γεγονός τεράστιας σημασίας που παλαιότερα μιλούσε στις ψυχές των ανθρώπων. Το έθιμο θα αναδείξει ο σύλλογος γυναικών Χαράς του Δήμου Κιλελέρ στις καινούργιες συνθήκες και στα καινούργια δεδομένα στην εκδήλωση αυτή που τελεί υπό την αιγίδα

του Δήμου Κιλελέρ.
Στο μεταξύ με επιτυχία διοργάνωσε ο Σύλλογος Γυναικών Αγίων Αναργύρων του Δήμου Κιλελέρ, την «4η Γιορτή Θερισμού». Στη Γιορτή εμφανίστηκαν τα χορευτικά συγκροτήματα του Αγίου Γεωργίου και των Μυρμιδόνων της Λάρισας ενώ ακολούθησαν λαϊκό γλέντι, με χορό, φαγητό και ποτό.

Στην εκδήλωση που έγινε υπό την αιγίδα του Δήμου Κιλελέρ, συμμετείχε ο κοινωνικός συνεταιρισμός «Νοσταλ-Γαία» Αγίων Αναργύρων με την παρουσίαση χειροποίητων παραδοσιακών προϊόντων. Ο Συνεταιρισμός δημιουργήθηκε με στόχο, μέσα από την καθημερινή επαφή του με τη γη και τα προϊόντα της, να εξυπηρετήσει το συλλογικό κοινωνικό όφελος. Ασχολείται με τη μελέτη, τη συλλογή, την καλλιέργεια και τη μεταποίηση αρωματικών φυτών και όραμα του είναι να συμβάλλει περαιτέρω στην γνώση, καταγραφή και έρευνα των φυτών αυτών σε συνεργασία με τους αντίστοιχους φορείς.
Ο δήμαρχος Κιλελέρ Θανάσης Νασιακόπουλος χαιρέτισε την εκδήλωση και δήλωσε ότι είναι ειλημμένη απόφαση η γιορτή να αναβαθμιστεί και να επεκτείνει τις δραστηριότητές της και σε άλλους τομείς που σχετίζονται με τον αγροτικό κόσμο.

Keywords
Αναζητήσεις
κριτσμας 2017 χαρα
Τυχαία Θέματα