Ανασυστάθηκε το πρόσωπο του «πολεμιστή» της Πύλου (video)

20:09 7/10/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Το πρόσωπο του πολεμιστή που βρέθηκε πέρυσι θαμμένος σε έναν ασύλητο αρχαίο τάφο στην Πύλο, δίπλα από το μυκηναϊκό ανάκτορο του Νέστορος, παρουσίασαν στην Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών οι καθηγητές Τζακ Ντέιβις και Σάρον Στόκερ από το Πανεπιστήμιο του Σινσινάτι.

Είναι ένας όμορφος εύρωστος άνδρας, με μακριά μαύρα μαλλιά, ηλικίας 30-35 ετών, κοντά στο 1,70 ύψος, τον οποίο οι Αμερικανοί αρχαιολόγοι, αποκαλούν «γρύπα πολεμιστή» από την απεικόνιση γρύπα σε δυο κομμάτια ελεφαντοστού, που βρέθηκαν θαμμένα δίπλα του.

Το πρόσωπό ανασυστάθηκε από τα οστά του κρανίου

του, με βάση την αναπαράσταση πολεμιστή που βρέθηκε σε μία σφραγίδα.
Δίπλα του, βρέθηκαν περισσότερα από 1.400 πολύτιμα κτερίσματα, ανάμεσά τους και πολλά χρυσά κοσμήματα με μινωϊκά θέματα, που τον συνόδευαν στη μεταθανάτια ζωή του.

Τη σπουδαία αρχαιολογική ανακάλυψη, παρουσίασαν στην Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών, οι Τζακ Ντέιβις και Σάρον Στόκερ από το Πανεπιστήμιο του Σινσινάτι.

Όπως αποκάλυψαν, ο πολεμιστής, «αρρώστησε ένα φθινόπωρο, στα μέσα του 15ου αιώνα π.Χ κι άφησε την τελευταία του πνοή μετά από αρκετές ημέρες πυρετού».

Στον τάφο υπήρχαν απρόσμενα ευρήματα, όπως χτένες και ένας καθρέπτης, που γεννούν ερωτήματα για τη σημασία τους σε έναν τάφο άνδρα. Μάλιστα, για το λόγο αυτό, αποκαλείται και «άρχοντας των δαχτυλιδιών».

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ1, Επιμέλεια Ειρήνη Βασάλου

Keywords
Τυχαία Θέματα