Ανάπτυξη 2,5-3% το 2017 προβλέπει ο Γ. Σταθάκης

16:56 13/10/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Την πρόβλεψη για ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας με ρυθμό 2,5%-3% το 2017 επιβεβαίωσε εκ νέου από τη Θεσσαλονίκη ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης, επικαλούμενος την πορεία των οικονομικών δεικτών στη διάρκεια των τελευταίων τριών τριμήνων, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι σύντομα θα ολοκληρωθεί η ένταξη στην ποσοτική χαλάρωση.

«Το δεύτερο τρίμηνο 2016 είναι το πρώτο στη διάρκεια του οποίου έχουμε θετικό πρόσημο σε σχέση με αμέσως προηγούμενο. Υπάρχει βεβαιότητα

ότι η ίδια πορεία θα συνεχιστεί και στο τρίτο τρίμηνο, με ισχυρές ενδείξεις και για το τέταρτο. Η εικόνα τριών διαδοχικών τριμήνων με θετικό πρόσημο θεωρείται τάση που διαμορφώνει πλέον μονιμότερη προοπτική για την οικονομία», επισήμανε ο υπουργός, μιλώντας στην 1η Σύνοδο της Θεσσαλονίκης που διοργανώνει ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ).

Σε ό,τι αφορά τα «κόκκινα δάνεια», ο κ. Σταθάκης σημείωσε ότι οι τράπεζες έχουν πλέον στα χέρια τους όλα τα εργαλεία για να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα. Πρόσθεσε ότι οι στόχοι έχουν τεθεί και είναι διατυπωμένοι μέχρι το 2019 και αφορούν την απομείωσή τους κατά 40% έως το τέλος αυτής της περιόδου.

Σχετικά με το πρόγραμμα δημοσιονομικής σταθεροποίησης, επισήμανε ότι με βάση τις επιδόσεις του 2015-2016, αυτό εφαρμόζεται και έχει αποτελέσματα.

«Δεν υπάρχουν αποκλίσεις, είναι ένα στέρεο πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής. Υπάρχει ισχυρή βεβαιότητα ότι ο βασικός στόχος για δημοσιονομική σταθεροποίηση και τον τρόπο κατανομής των βαρών δείχνει να προχωράει ακριβώς όπως είχε σε αδρές γραμμές σχεδιαστεί», είπε χαρακτηριστικά.

Για τη σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού τομέα, σημείωσε πως σύντομα αναμένεται και η ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, «που συμβολίζει την πλήρη επιστροφή του ελληνικού τραπεζικού συστήματος στην κανονικότητα».

Τελευταίο βήμα στην υλοποίηση της στρατηγικής για την αποκατάσταση του τραπεζικού συστήματος αποτελεί η επερχόμενη νομοθετική παρέμβαση του μηχανισμού εξωδικαστικού συμβιβασμού, ο οποίος σε αντίθεση με το νόμο Δένδια είναι καθολικός, δηλαδή αφορά όλα τα χρέη και όλες τις επιχειρήσεις και αντιμετωπίζει τους πιστωτές ισότιμα, τόσο τις τράπεζες όσο και το δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία.

Την πεποίθηση ότι πολύ σύντομα «θα έχει ενεργοποιηθεί το 50% του ΕΣΠΑ 2014-2020, ποσοστό που αντιστοιχεί σε αξιοποίηση κοινοτικών πόρων ύψους 9 δισ. ευρώ», εξέφρασε από την πλευρά του ο υφυπουργός Οικονομίας Αλέξης Χαρίτσης, ενώ πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη να αξιοποιήσει μέσω του ΕΣΠΑ το θετικό momentum που δημιουργείται στην ελληνική οικονομία.

Επίσης, ο κ. Χαρίτσης επισήμανε πως έχει ξεκινήσει η αξιοποίηση του Σχεδίου Γιούνκερ: «Έχουν υπογραφεί συμφωνίες ύψους 645 εκατ. ευρώ, με τα οποία μοχλεύουμε 1,4 δισ. ευρώ ιδιωτικούς πόρους στην πραγματική οικονομία. Στο αμέσως επόμενο διάστημα αναμένουμε πολλαπλάσιες συμφωνίες για νέα έργα. Ακόμη, μέσω του απευθείας δανεισμού της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) έχουν ήδη διασφαλιστεί 1,4 δισ. ευρώ, με τα οποία σε συνδυασμό με πόρους του ΕΣΠΑ θα υλοποιηθούν τρία σημαντικά έργα: (α) η νέα γραμμή 4 του Μετρό της Αθήνας, (β) η ενεργειακή διασύνδεση Κρήτης-Πελοποννήσου μέσω υποβρύχιου καλωδίου, (γ) η επέκταση του δικτύου φυσικού αερίου σε περιοχές της Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης, Κεντρικής Μακεδονίας και Στερεάς Ελλάδας» επισήμανε.

Πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση επιδιώκει ακόμη να προσελκύσει ιδιωτικές επενδύσεις: «Είναι σε προχωρημένο στάδιο 11 συνολικά επενδύσεις (ύψους 1,1 δισ. €) που έχουν υποβληθεί στο Enterprise Greece».

Για το εθνικό σκέλος του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, επισήμανε ότι, σε εφαρμογή και της προεκλογικής δέσμευσης της κυβέρνησης, προχωρά η ενίσχυσή του με σημαντικούς πόρους.

«Από 750 εκατ. φέτος, το 2017 θα ανέλθει σε 1 δισ. και το 2018 στο ίδιο ποσό. Το 2019 και το 2020», σημείωσε, «θα διαμορφωθεί στα 1,250 δισ. ευρώ κατ’ έτος».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα