Αλεξανδρούπολη: Παρέμβαση τούρκων δικηγόρων στη δίκη των 8, «προσβλητική» χαρακτήρισε τη συμπεριφορά τους η υπεράσπιση. Στην Αθήνα μεταφέρονται οι στρατιωτικοί

13:16 22/7/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Αίσθηση προκάλεσε η «προσβλητική», όπως χαρακτηρίστηκε από την υπεράσπιση των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών, συμπεριφορά δικηγόρων από την Τουρκία, μίας «διεθνούς δικηγορικής εταιρείας» , όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα της με έδρα την Κωνσταντινούπολη, οι οποίοι κατά την έναρξη της διαδικασίας του αυτοφώρου των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών, στο Μονομελές Πλημμελειοδικείο Αλεξανδρούπολης, επιχείρησαν να καταθέσουν στην έδρα το κατηγορητήριο που αντιμετωπίζουν οι οκτώ στην Τουρκία.
Ο φάκελος δεν έγινε αποδεκτός καθώς η πρόεδρος υποστήριξε ότι δεν υπάρχει διμερής συμφωνία με την Τουρκία για συμμετοχή

δικηγόρων της σε εκδίκαση υποθέσεων σε Ελληνικά δικαστήρια, όπως επίσης ότι οι τελευταίοι δεν είναι εγγεγραμμένοι σε Ελληνικό δικηγορικό σύλλογο, δεν διαθέτουν άδεια ασκήσεως επαγγέλματος στη χώρα μας, αλλά και ότι η εκδίκαση της συγκεκριμένης υπόθεσης δεν αφορούσε πράξεις των οκτώ στην Τουρκία, αλλά στην Ελλάδα . Σε δηλώσεις του ο Τούρκος δικηγόρος της εν λόγο εταιρείας, Ατ Ραμαζάν Αριτούρκ υποστήριξε πως βρέθηκε στο Μονομελές, με ομάδα δικηγόρων, προκειμένου να «βοηθήσουν» τη δικαιοσύνη και να αποκαλύψουν την αλήθεια και πως κατέθεσαν τον φάκελο που περιείχε όλα τα ενοχοποιητικά στοιχεία για τους οκτώ και τη συμμετοχή τους στο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου. Μάλιστα, ισχυρίστηκε ότι έχουν αυτό το δικαίωμα «βάση των διεθνών συμβάσεων και των βάση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», ασκώντας κριτική στους δικαστικούς τους οποίους κάλεσε να «ξαναδούν τους νόμους τους». «Ας μας πει ο συνάδελφος σε ποια διεθνή δικαστήρια παρέστη με αυτήν τη διαδικασία» σχολίασε η δικηγόρος των οκτώ, Ίλια Μαρινάκη προσθέτοντας ότι δεν προβλέπεται τίποτα από όσα ισχυρίστηκε ο κ. Αριτούρκ. «Είναι απαράδεκτο και προσβλητικό, έχουμε ένα κράτος δικαίου, που πρέπει να υπάρχει σεβασμός, έχουμε αρχές και λυπάμαι πολύ για τη στάση των συναδέλφων, αν αυτοί λέγονται συνάδελφοι» είπε από την πλευρά της η επίσης δικηγόρος υπεράσπισης , Κατερίνα Δαμπουδάνη. Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια της δίκης, ένας άλλος δικηγόρος από την Τουρκία, απομακρύνθηκε από αστυνομικούς, από την αίθουσα καθώς εξαπέλυε ύβρεις και απειλές κατά των κατηγορούμενων.
Σημειώνεται ότι οι Τούρκοι στρατιωτικοί από την ερχόμενη Τετάρτη θα μπουν στη διαδικασία συνέντευξης που απαιτεί η χορήγηση ασύλου, ενώ σήμερα διατάχθηκε η μεταγωγή τους στην Αθήνα.

ΕΡΤ Ορεστιάδας
Συνέντευξη-Σύνταξη:

Keywords
Τυχαία Θέματα